maanantai, 16. joulukuu 2013

Facebookin lukuisten meemien joukosta nostan tänne blogiinkin Tuija L.n innoittamana 12 vaikuttavaa lasten- ja nuortenkirjaa. Listan myötä haastan teidät lukemaan ensi vuonna ainakin kerran kuukaudessa jonkin omavalintaisen lasten- tai nuortenkirjan, joko vanhan suosikin tai uuden tuttavuuden. (Meistä monet tosin teemme sitä ihan työksemme.)

Tällä kertaa koitan tarjoilla uudehkoja ja/tai vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä.

1. Walter Moers, Kapteeni Sinikarhun13 ½ elämää
– Tuli palautushihnalta käteen tarkistettavaksi. Havahduin takaisin tähän maailmaan, kun joku nykäisi hihasta ja sanoi hihnan olevan täynnä. Lainasin, luin ja ihastuin.

2. Lloyd Alexander, Prydainin kronikat ja erityisesti Taran vaeltaja. Silkkaa parhautta ja opettaa hyviä arvoja esimerkin voimalla, ei saarnaten ja sormi pystyssä.

3.Kari Hotakainen, Satukirja. Vinkkaussuosikkejani. Ehkä parasta Hotakaista?

4. Cressida Cowell, Näin koulutat lohikäärmeesi. Toivottavasti et jätä sen puolivillaisen elokuvan varaan mielipidettäsi tästä.

5. Neil Gaiman, Hautausmaan poika. Tarina aaveiden kasvattamasta pojasta, jonka täytyy kohdata perheensä surmannut ammattitappaja. Hieno kirja, jota kannattaa pitää esillä.

6. John Green, Tähtiin kirjoitettu virhe. Tuskin tämä on vielä unohtunut. Onpahan vain ehkä 2000-luvun paras käännetty nuortenkirja toistaiseksi.

7. Philip Reeve, Kävelevät koneet. Hieno dystopia kirjaimellisesti jalat alleen ottaneista kaupungeista ajalta jolloin dystopiat eivät vielä olleet muotia.

8. Terry Pratchett, Mort. Pojalle ei löydy töitä isän maatilalta, joten isä laittaa hänet pestuumarkkinoille, jossa Mort päätyy Kuoleman oppipojaksi. Tiedättehän sen mustiin pukeutuneen luurangon, joka kulkee viikatteen kanssa ympäriinsä?

9. E. Burroughs, Apinoiden Tarzan. Ensimmäinen omistamani kirja. Tämän päivän tartsaneita ei voi katsella ilman suunnatonta myötähäpeää. Apinoiden kuningas omi toista maata. Tarzan bundolo! (Ei taida olla enää ’uudehko’ ;-p )

10. Ja kun uudehkoista alettiin lipsumaan, niin mennään alamäkeä koko rahalla. Tuhat ja yksi yötä. Hassua, että on sijoitettu lastenosastolle. Sisältää sentään seksiä ja väkivaltaa, orjuutta ja hirviöitä. Seivästämiset ja kaulankatkomiset ovat normisettiä. Ilmankos oli lapsuuden suosikkejani 😀

11. Ote alkaa lipsua kohti vanhoja klassikoita, mutta ei anneta sen häiritä. Ursula Le Guin, Maameri -sarja. Tästä ei fantasiatrilogia juuri enää parane. Ja jättäkää lukeminen kolmeen ekaan osaan. Muut on ihan jees, mutta alkuperäinen trilogia on puhdasta timangia!

12. J.R.R. Tolkien, Hobitti. Unohtunut? Lukekaa kirjaa ja voitte nauraa Jacksonin Ngaio Marshiin (Ettekö ole lukeneet Bored of the Ringsiä?)

 

Tehkää omia listojanne. Blogeihin tai fb:iin. Kommentoikaa ja antakaa kirjallisuuskeskusteluiden rönsyillä. Se on parasta valoa keskitalven pimeyteen!

 

markku-setä