sunnuntai, 3. heinäkuu 2011

Facebookissa kiersi keväällä Kolmenkymmenen päivän musiikkihaaste ja siitä innostuneena kirjanystävät päättivät luoda vastaavan kirjallisuushaasteen. Kiitos tästä Petri ja Mervi. Päätin koota oman listani kerralla myös kaikkien luettavaksi sillä se sisältää myös monta lukemisen arvoista kirjaa ja pari tärppiä siitä mitä ei ihan välttämättä kannattaisi lukea.  [fb:ssä haaste on englanniksi ja koska olen omani postannut sinne päivä kerrallaan, on se myös täällä lontoon murteella.]

Yritän myös kommentoida jokaista kirjaa parilla lauseella ja tarjota linkin joko kirjan kansikuvaan tai muuhun lisätietoa tarjoavaan linkkiin. Haaste on heitetty ystävät rakkaat. Odotan myös teidän kaikkien osallistuvan. Joko blogosfäärissä tai FAcebookissa, oman valintanne mukaan! Tästä se alkaa!

Day 01 – your favorite book: J.R.R. Tolkien Taru Sormusten herrasta 

Ei kahta puhetta.Äiti taisi joskus kyllästyä mun ’mitä mää sitten lukisin’ -kysymyksiin ja löi paksuimman tietämänsä kirjan käteeni ja toivoi sen pitävän minut hetken hiljaisena. Kerta lukeminen riitti tolkienilaistamaan minut ja sillä tiellä ollaan edelleen. Nykyään lukemisen pääpaino on tosin ehkä enemmän tällaisissa kirjoissa.

Day 02 – your least favorite book Treffitaikoja – Heather Alexander

Ei kai varsinaisesti tämä mutta sanotaan tämä esimerkkinä. Mones muodikkkaasta aiheesta tehty höttöinen sarja ja sen n:s osa ei juuri innosta lukemaan. Näitä bulkkisarjojahan kirjastoissakin riittää. Osaa jopa luetaan innolla, mutta en tuomitse lukijoita. Kirjallisen snobismin ehtii kyllä kehittää hyvin aikuisenakin, jos sille tuntuu olevan tarvetta;-)

Day 03 – a book that makes you happy Julien Neel Päiväkirjaelämää (Mimu 1)

Tässäkin vastaus riippuu ihan päivän fiiliksiistä sillä aika moni kirja tekee minut iloiseksi. Julien Neelin Mimun elämää on uusi tuttavuus joka on kyllä sellainen laakista raikas hyvänmielentuoja, että oksat pois! Tykkään!

Day 04 – a book that makes you sad: S.E. Hinton Me kolme ja jengi

En surullisesta tiedä, mutta tätä lukiessa tulee aina tippa silmään. Koskettavaa, niin koskettavaa.

Day 05 – a book that reminds you of someone Stephen King Uinu, uinu, lemmikkini 

Kaverini kertoi joskus lukeneensa tätä syysiltana. Juuri siinä kohdassa kun Church palaa lemmikkien hautuumaalta kuului (toisen kerroksen) ikkunalaudalta tömähdys ja ulkona kiilui kaksi hornansilmää ulvoen tuskaisesti syysyössä. Kun kaverin pulssi oli laskeutunut alle kahdensadan, hän tunnisti perheen oman kissan ja kävi päästämässä kissan sisälle ja huomasi isän jättäneen ikkunan kohdalle tikapuut joita pitkin kissa oli kätevästi päässyt kerjäämään pois sateesta. Sen jälkeen tämä kirja on aina muistuttanut minua sekä kaveristani, että (nyt jo edesmenneestä) kissasta. Terkkuja vain Muhokselle!

Day 06 – a book that reminds you of somewhere Tuhannen ja yhden yön tarinat ja juuri tämä painos Tuhannen ja yhden yön tarinat 1 – 6 Toim. Brögger Waldemar

Ja paikka on mummula eli äitini vanhempien kotitila joskus 70-luvun viimeisinä vuosina. Mummulassa ei ollut vallan paljoa kirjallisuutta. Oli kuitenkin tämä Tuhat ja yksi yötä, muutaman vuoden akkarit ja lähes täydellinen sarja Ruutu-sarjiksia. Niillä mentiin ja ne myös muokkasivat suuresti kirjallista makuani pitkäksi aikaa.

Day 07 – a book that reminds you of a certain event Lisa Tetzner ja Musta veljeskunta 1 – 2

Kesäleiri Oulujärven rannalla Vaalan Säräisniemessä joskus 70-luvulla. Leirin kirjastossa ei ollut häävi valikoima, mutta jotain mieleen painuvaa kuitenkin. Kun kirja kertoi kotoa kaapatuista nokikolareista ja me olimme juosseet pelkissä sortseissa kesäsiirtolassa kaukana kotoa koko helteisen kesän oli analogia kirjaan ilmeinen.

Day 08, a poem that I know all the words to

Ei löydy. En lue runoja enkä harrasta runoutta joten tämän ei pitäisi olla yllätys. Tosin pienellä kielten sotkemisella saan aikaan tämän:

Three rings for the Elven kings under the sky
Seven for the dwarf lords in their halls of stone
Nine for mortal men doomed to die
One for the Dark Lord in his dark throne
In the land of Mordor
Where the shadows lie.
Ash nazg durbatulük, ash nazg gimbatuluk
ash nazg thrakatuluk, ash burgum-ishi krimpatuluk
In the land of Mordor
Where the shadows lie.

Ja kun asiaa taivasteltiin jo facebookissa muka mahdottomana, niin näin se vain kuulkaa menee. En ole unohtanut rocklyriikka enkä ilmeisiä Kunnaksia. Minä en vain muista mistään runosta _kaikkia_ sanoja. Tämän kanssa pääsen aika lähelle ja se siitä.

Day 09 – a book/poem that you want to read aloud Kari Hotakaisen Satukirja

Kari Hotakaisen Satukirja tietty! Tätä on jo hieman luettukin ääneen kun ei vinkkaus muuta tarvitse! Eli yksi suosikkivinkkauskirjoistani jonka vinkkaan aina lukemalla vain pätkän ääneen. Muuta ei tarvita.

Day 10 – a book that makes you fall asleep Mika Waltari Sinuhe Egyptiläinen

Olen aina ollut huono lukemaan klassikoita. Sinuhen kanssa olisi ollut sama onko kirja serbokroatiaksi, suomeksi vai katalaaniksi. Kesken se jäi joka tapauksessa. Monesti ja myöhemmin lopullisesti. Vika ei kuitenkaan ole Mika Waltarin. Esim. Mikael Karvajalka ja Komisario Palmu uppoavat kyllä. Ja vaikka monet kaverit kirkuvat tälle vielä uutta mahdollisuutta, niin ei tipu enää. Waltarilla oli hetkensä, mutta tulosta ei tullut tällä kirjalla. Ei toimi minulle.

Day 11 – a book from your favorite writer Ursula K. Le Guin Osattomien planeetta

Välttääkseni ylitolkienisoitumisen tässä haasteessa otan kirjan toiselta suosikkikirjailijaltani eli tänään mennään Ursula K. Le Guinin Osattomien planeetalla. Ei parasta Ursulaa, mutta Ursulan heikkokin esitys lyö luun kurkkuun melkein koko kirjallisuuden kaanonille!

Day 12 – a book from a writer you hate Saddam Hussein Zabiba and the King

Vaikea keksiä kirjailijaa jota vihaisin. On kyllä kirjailijoita joiden kirjoja en lue ja/tai jonka teksteistä en pidä, mutta että ihan vihaisin? Ei oikein. Mutta sitten minulla sytytti. On toki olemassa ihmisiä joita voin sanoa vihaavani ja vaikka he eivät kirjailijoita olekaan, niin silti he ovat kirjoittaneet kirjoja. Siispä valintani on tämä!

Day 13 – a book that is a guilty pleasure Jean M. Untinen-Auel Luolakarhun klaani 

Kaikenlaista roskaa sitä ihminen lukeekin. Ja joo joo, on ne muutkin osat luettu ja jopa ostettu omaan hyllyyn. Nyt kyllä vähän hävettää. Täytynee lukea jotain hyvää kirjaa hetki. Sarjaa muutenkaan ei voi suositella enää vakavalla naamalla kenellekään.

Day 14 – a book that no one would expect you to love Tim Burton The Melancholy Death of Oyster Boy

Ja minä en siis lue runoja käytänössä lainkaan. Ja ainuttakaan en osaa siteerata ulkomuististista, mutta tästä pidin. Daa. Tässä vaiheessa viittaan siihen  etten osaa minkään runon sanoja ulkoa. En osaa en. Mutta omistan kyllä useita runokirjoja. Enkä näe tässä mitään ristiriitaa. Montako novellia tai kirjaa _sinä_ muistat ulkoa?

Day 15 a book that describes you Terry Pratchett Valon tanssi

Pratchettin Kiekkomaailma on ikisuosikkejani ja tässä Näkymättömän yliopiston kirjastonhoitaja muuttuu orangiksi, joten olkoon siis tämä se kirja joka määrittelee minuuteni. Antakaa minulle banaani ja olkaa hiljaa valtakunnassani! Thai jotain.

Day 16 – a book that you used to love but now hate H.P. Lovecraft Charles Dexter Wardin tapaus 

Vihata on taas sopimaton ja liian vahva sana, mutta tästä tykkäsin joskus paljonkin, mutta intohimo on ajan myötä väljähtänyt ja en jaksa innostua tästä enää. En vaikka Cthulhun kosto minut kohtaisi.

Day 17 – a book that you hear often from your friends Pertti Jarla Fingerpori

Joskus elämä on silkkaa fingerporia!

Day 18 – a short story from your favorite collection of short stories Joni Skiftesvis Vanha mies (Kokoelmasta Katsastus)

Olkoon sitten Vanha mies novellivalintani. Ainakin tänään. Skiftesvik on muuten harvoja novellisteja joista pidän. Jotenkin novelli ei aina jaksa innostaa minua. Aina tiiliskivi romaani yhden novellinlipareen hakkaa?

Day 19 – a book that you read when you’re angry Irvine Welsh Paska 

Ei ehkä juuri tämä, mutta jotain tällaista. Kun olen vihainen, luen aggressiivisia kirjoja. Jos flunssa vaivaa, luen kuinka superflunssa tappaa kaikki jne. Eli parannan itseni kirjallishomeopaattisella menetelmällä. Tehoaa paremmin kuin homeopatia, mutta minä en käytäkkään laimennettuja, vaan vahvistettuja annoksia.

Day 20 – a book that you read when you’re happy Neil Gaiman & Terry Pratchett: Hyviä enteitä

Tässä se on. Yksi niistä kirjoista joita en pysty lukemaan hörähtelemättä ääneen. Uusintapainosta on jo kauan odotettu, mutta onnekseni oma kappaleeni on vielä ihan jees kunnossa joten uutta lukukappaletta ei tarvitse ostaa vielä hetkeen.

Day 21 – a book that you read when you’re sad Canales, Juan Diaz – Guarnido, Juanjo: Blacksad

Blacksad ja sen bluestunnelmat yhdessä samanhenkisen musiikin kanssa sopii surulliseen päivään. Suosittelen Screaming Jay Hawkinsin Portrait of a Man albumia lukumusiikiksi. Pikkusiskoni tarjosi tähän toista rappiosarjakuvaa eli Tarkastaja Ankardoa ja kyllähän Akardokin (varsinkin niissä vanhemmissa tarinoissa!) on aika blue.

Day 22 – a poem that you want to hear at your wedding Song of Beren and Lúthien 

En oikein osaa nimetä kuin tämän runon. Enkä tiedä välittäisinkö kuulla mitään näin pateettista häissäni. Mieluummin jotain stand up -fyysikkoa kehiin. Huomasitteko muuten, että taas tuli ehdolle Tolkienia!

Day 23 – a poem that you want to be read at your funeral Aleksis Kivi: Juomalaulu 

Olen jo sanonutkin, että minun hautajaisissani ei itkuvirsiä vingut, vaan pidetään kunnon bileet, jotka kuoppaan menijä tarjoaa kavereilleen. Siispä ainoa sopiva runo tähän tilanteeseen lienee tämä Kiven klassikko. Huomaatteko? Vaikka sanoin dissaavani klassikoita, niin on täällä listallani silti niitä. En väitä, että inhoaisin kirjoja koska ne ovat klassikoita, mutta en erityisesti myöskään pidä kirjoista koska ne ovat klassikoita.

Day 24 – a book that makes you laugh Franquin: Mustat sivut

Kyllähän Franquinin mustan huumorin mestariteos saa aina parit naurut irti. Välillä hieman tuskaiset, mutta Mustat sivut on silti parasta A-ryhmää.

Day 25 – a book that have been made into a movie Horace Mc Coy Ammutaanhan hevosiakin

Horace McCoyn ohuesta kirjasta tehtiin pitkä draamaelokuva, josta ei jäänyt mieleeni kuin epätoivoisten ihmisten maratontanssi ja lakoninen loppukommentti. Silti muistan etten voinut lopettaa elokuvan katsomista kesken. Kummallista. Pitäisiköhän katsoa leffa tai lukea kirja uudestaan? Tai sekä että?

 ‎Day 26 – a book that should have been made into a movie Ursula K. Le Guin Pimeyden vasen käsi

Hyvin useista lukemistani kirjoista on tehty (valitettavasti) elokuvia, mutta tästä ei ei kai ole koskaan edes vakavissaan ehdotettu sellaista. Mikä ei ole ihme. Kuka olisi kiinnostunut näin älykkäästä elokuvasta?

Day 27 – a book that shouldn’t have been made into a movie Susan Cooper Pimeä nousee

Siis hei! Ei lapsuuden sankareita voi kohdella näin! Missä ajankääntäjä, poliisi ja palokunta ovat? Eikö Geneven ihmisoikeussopimus suojelekaan meitä julmilta ja epäinhimillisiltä sotarikoksilta? Mihin voin jättää siviilikanteen? Pelastakaa naiset ja lapset!

Day 28 – a book that you wish you could write yourself Art Spiegelman Maus I+II

Kirjoittaa, piirtää, kertoa, whatever. Jos pääsisin edes lähelle, pitäisin itseäni aika mestarina. Ei ole kuulkaa toivoakaan moisesta vahingosta.

Day 29 – a book that makes you feel guilty Stewart Home 69 tapaa käyttää kuollutta prinsessaa

Syyllinen? Milsi minun pitäisi tuntea oloni syylliseksi luettuani kirjan? No ehkä tunsin hippusen syyllisyyttä luettuani Homea ensimmäisen kerran. Kuinka voin pitää tällaisesta roskasta. Eli laitetaan sitten vaikka se.

Day 30 – a book from your childhood Sivar Ahlrud Luola-arvoitus

Helppoa kuin heinänteko. Tai olisihan näitä, mutta tässä on yksi, jonka kysyntä meidän kirjastosta on lähes nolla, mutta joka oli suosikkejani silloin joskus. Eli lopetetaan tämä haaste tekemällä kunniaa lapsuuden sankareille ja erityisesti Hubert Norlenille.

Tällainen oli siis markku-sedän kolmenkymmenen päivän kirjallinen haaste. Kirjoita omasi ja kerro siitä joko tämän postauksen kommenteissa tai Kirjavinkkariyhdistyksen tai tämän haasteen omilla sivuillafacebookissa.

 

 

markku-setä