lauantai, 10. huhtikuu 2010

Karjalaisen Matti sai idean koota lastenkirjoja, jotka pitää ehdottomasti lukea. Ja koska halusimme sen kaikkien iloksi, niin laitoimme pystyyn yhdistyksen facebook-sivulle. Koska kaikki eivät käytä naamakirjaa, voi listaukseen osallistua myös tätä kautta.

Lisää siis oma listasi kommenttina ja me otamme sen mukaan laskuihimme. Äänestäjän ei tarvitse olla kirjavinkkari, ei ammattilainen, ei aikuinen vaan tähän voi osallistua ihan kuka vain. Mutta uteliaisuussyistä kerro kuitenkin, kuka olet 🙂

Tässä vielä ohjeet:

Eli tästä se idea sai alkunsa: Jokin aika sitten kerättiin Facebookissa listaa 100 kirjasta, jotka kaikkien pitäisi lukea. Melko pian listan kokoamisen jälkeen heitettiin ilmaan ajatus samantapaisesta lasten- ja nuortenkirjalistasta, ja nyt kun ajatus esitettiin uudemman kerran erään kirjastoammattilaisen toimesta, niin käydäänpä sitten tuumasta toimeen!

Nostetaan tällä kertaa panokset kuitenkin 500 kirjaan, eli viiden kirjan vauhdilla tavoitteena olisi saada kokoon lista, johon on vastannut sata ihmistä.

Säännöt ovat seuraavat:

1. Nimeä viisi (5) lasten- tai nuortenkirjaa, jotka sinun mielestäsi ”jokaisen” pitäisi lukea. Kyseessä pitää olla kaunokirjallinen teos, eli myös runot ja sarjakuvat kelpuutetaan mukaan. Katsotaan myöhemmin, jos käyttöön otetaan enemmän ääniä, mutta yritetään nyt saada mahdollisimman moni mukaan että listasta tulee mahdollisimman monipuolinen. Laitetaan aluksi vain viittä kirjaa kerrallaan ehdolle, mutta katsotaan myöhemmin sitten niitä täydennyskierroksia 😉

2. Valintaperusteena voi käyttää omaa makua, kirjan historiallista, kulttuurillista tai yleissivistävää merkitystä, ihan mitä tahansa. Perustelut ovat kivoja (mutteivat pakollisia) ja toisten vastauksia saa luonnollisesti kommentoida jos mieli tekee.

3. Teoksen ei ole pakko olla suomennettu, vaan muullakin kielellä kirjoitetut lasketaan mukaan.

4. Levittäkää halutessanne sanaa myös työkavereillenne tai muuten vaan aiheesta kiinnostuneille ja toimittakaa sitten vastauksia eteenpäin!

5. Lopuksi voitaisiin koota jonkinlainen yhteenveto kirjavinkkariblogiin tai saattaa tulokset muuten vaan kaiken kansan tietoisuuteen.

6. Pääasia, että kirja jota ehdotat on lasten- tai nuortenkirja. Sillä ei ole väliä pitäisikö se lukea jo lapsena vai onko se sellainen, että kaikkien aikuisten pitäisi ko kirja lukea.

Eli ei kun listoja laatimaan!

kirjoitti Arja-täti