maanantai, 30. tammikuu 2012

Menneillään on tällaista joten kerronpa hiukan, millainen maanantai tämä oikein oli.

Aamu alkoi työntäyteisesti jo unessa. Unessa suunnittelin, että kirjoitan työpäivästäni, mutta kirjastotyö keskeytyi, kun jouduinkin laskemaan naapurin vasikat ja samalla vastaanottamaan seminologin. Mietin kuumeisesti, miten kirjoitan sen kirjastoaiheiseen blogiin. Olo oli siis kovin ilahtunut, kun tajusin, että tämä oli unta ja työpäivä vasta edessä.

Sähköposti – ystävä vai vihollinen?

Työpäivä alkoi puolenpäivän aikaan sähköpostin läpikäymisellä. Seuraavat kuusi viikkoa menee vinkatessa eli vinkkaan kaksi ryhmää viikossa ja kirjojen kerääminen työllistää siis kovasti. Koitan pitää itseni aikataulussa niin, että kerään seuraavan viikot kirjat edellisellä viikolla, jotta ehdin saada sivukirjastokierron mukana mahdollisia lisäkappaleita. Tästä syystä word-tiedostoni pullistelee muistutuksia, missä vaiheessa mikäkin ryhmä on tulossa ja missä vaiheessa kirjojen kerääminen on. Onnekseni osa opettajista on oppinut hyödyntämään sähköpostia ja lähettää vinkkausaikataulukyselyjä myös mailitse. Näin saan rauhassa tutkailla työvuorolistoja ja kalenteria, mihin väliin minkäkin luokan ottaisin. Tänään ei kuitenkaan ollut tullut lisää vinkkauspyyntöjä, joten sikäli aikataulu pysyi mallillaan.

Soljuva floutila

Tämän kevään projektini on Soljuva floutila, jossa perehdytään suomiräppiin. Kollegan ja kahden paikallisen musiikon (?) kanssa olemme jo pitkällä suunnitelmissa ja olinkin saanut ilahduttavan uutisen yhteistyökoulun rehtorilta, että projektimme esittelyaika sopi pienin muutoksin koululle ja olemme tervetulleita keskiviikkona kertomaan projektista. Tätä varten odottelin mainosta, mutta sitä ei ainakaan tämän päivän aikana vielä mailiboksiin kolahtanut.

Sivukirjastokeikka ja kulttuuripäivä

Näiden lisäksi lähettelin muutaman selventävän sähköpostin sekä sivukirjastoon että lähikoululle. Sivukirjastoon olen menossa vinkkaamaan koulun viitoset ja kuutoset läpi työnimellä ”aseet ja taistelut” eli vähän vauhdikkaampaa kirjallisuutta. Koska sivukirjastossa olivat hiukan huolestuneet koulun vanhimpien oppilaiden lukuinnostuksesta. Niinpä päätimme keksiä jotain vauhdikasta ja lähetin viimeiset suunnitelmat ja pyynnöt muutamasta kirjasarjasta. Koska sivukirjastoon kulkee kuljetus, päätin lähettää vinkkauskirjalaatikkoni tällä kertaa kuljetuksen mukana, etten joudu selkä vääränä aamulla roudaamaan pieneen autooni kymmeniä kasseja. Ainoa ongelma on tietysti se, etten pysty nyt tarkistamaan a) mitä kirjoja on jo valmiina ja b) mitä missäkin kirjassa kerrottiin, mutta suurin osa kirjoista on niin tuttuja että luulen selviäväni. Ja kun kyseessä on neljä luokkaa, niin ainakin viimeinen menee nappiin.

Tämän lisäksi olen parin viikon kuluttua menossa lähikoulun kulttuuripäivään vinkkamaan ja lähetin koululle suunnitelmani. Keräsin myös kirjapaketit molempiin vinkkauksiin eli tapaan koululla neljä ryhmää, joista aina kaksi on samaa ikäluokkaa. Kirjoitin listat valmiiksi, jotta voin oppilaille ne kopioida ja he voivat sitten listojen kanssa tulla kirjastoon hakemaan lukemista. Perusmatskua lähti tähän satsiin, sillä viime vuosina en ole juurikaan enää lukenut alle 12-vuotiaiden kirjallisuutta.

Lainan päivää ja pikapalaveri

Ensi viikolla vietetään kirjaston omaa päivää eli Lainan päivää ja tästä syystä oli aika päivittää lasten ja nuorten nettisivuja. Pienen kokeile ja ällisty -vaiheen jälkeen päivitys onnistuikin hyvin ja sain tekstit haluamaani kohtaan.

Näiden sähköpostikikkailujen jälkeen olikin aika kahville ja pienelle palaverille esimiesteni kanssa. Palaverisssa sovittiin asioita, joita sitten kokoilin muutaman minuutin ajan. Suurimman osan ajasta ja näistä sähköposteista kirjoittelin asiakaspalvelussa eli samalla tuli moikattua tuttuja ja käytyä hyvin mielenkiintoinen keskustelu erään äidin kanssa siitä, millaista lastenkasvatus on. Kuten suurin osa teistä tietääkin, minullahan ei ole omia lapsia, mutta tottakai asiantuntevasti (?) osasin tästäkin aiheesta jutella. Oli mukava tunne jutella luottamuksella asiakkaan kanssa, sillä hän selvästi tunnustaa meidän ammattitaidon sekä kirjallisuuden että lasten osalta. Tai ainakin kuuli mielellään mielipiteitäni.

Hyllytystä ja lautapelejä

Perushyllytystä iltapäivällä ja välillä haettiin hyllystä Pikku prinssiä, välillä hyllyvarauksia ja kadonneita tavaroita. Tänään kaikki löytyi. Palautettua aineistoa tuli käytyä läpi vähän joka vaiheessa sitä mukaan kun uudenuutukaiset palautuslaatikkomme täyttyivät. Ja puhdistelin muutama dvd-levyn ja selvitin Miinojen ja Manujen sekavaa maailmaa.

Maanantai-ilta on yleensä meillä vilkas, mutta liekö pakkanen hiukan hyydyttänyt asiakkaita. Joten illalla jäi vielä aikaa laittaa lainauskuntoon muutama lautapeli ja päivittää nettisivuja vielä viime hetkellä.

Aika perusmaanantai sanoisin. Odotin vilkkaampaa iltaa, mutta koska sitä ei tullut, jäi aikaa käydä läpi takahuoneen pöytää. Iloisinta oli se, että sain kerättyä mainitsemani kulttuuripäivän vinkkauskirjat ja sen lisäksi myös tulevan yläkoulun tietokirjallisuusaiheisen vinkkauksen kirjoista suurimman osan. Nyt voin keskittyä parina seuraavana päivänä projektiin. Huomenna tiistaina aamu alkaa vinkkauksella ja samoin torstaina. Ja ensi viikon vinkkausten kirjat odottavat takahuoneessa hyvässä järjestyksessä.

Tälle päivälle numeroksi sopisi 9+. Jotain jäi varmasti kertomatta. Ainakin se, että hyvät eväät kruunasi päivän ja viime minuuteilla tuli armoton kiire. Kuten aina.

Millainen oli sinun maanantaisi?

Arja-täti