perjantai, 3. helmikuu 2012

Maanantaina oli päivä jolloin piti blogata päivä kirjastolaisen työstä, mutta jätin väliin kun ei ollut oikein sopiva blogauspäivä. Tiedä nyt onko tämä yhtään maineikkaampi moiseen, mutta olen töissä joten blogataan sitten.

Aamu alkaa aalla Juicen biisissä, mutta minä aloitan päiväni pyöräillen. -20 astetta takaa unien karisevan matkan aikana silmistä ja suihku työpaikalla saa mielen valmiiksi jokaisen aamuvuoron aloittavaan askareeseen, hyllytykseen. No joskus tulee ryhmiä niin aikaisin, että hyllytys jää väliin, mutta tästä se alkaa. Hyllytys on muuten suotta väheksytty perusduuni. Ilman toimivaa ja osaavaa hyllyttäjäjoukkoja kirjaston tietokanta ei paljon lämmittäisi, kun tavarat eivät löydy epäjärjestyksen keskeltä. En hyväksy oikein kirjastojen tapaa laittaa tätä ensimmäiseksi jopiksi aloitteleville harjoittelijoille. Hyllytys on tärkeää ja aakkosia tuntemattomat ja luokkien sotkijat suksikoon kuuseen minun kirjastostani!

Kahvitauko. Paikka koota itsensä ja ajatuksensa. Sivistystä ja kulttuuria. On se parasta aikaa ihmisen elämässä. Huonoimmillaankin hyvää.

Kahvin jälkeen tarkastellaan sähköpostit, tsekataan tieto-lista  ja tarkistellaan työvuorolistasta ettei ole unohtuneita päivystyksiä tai varallaoloja ynnä muuta. Ei ole, joten seuraavaksi tartutaan päivän varsinaiseen toimeen eli poistoja on luvassa. Meillä lasten osaston vhs- ja c-kasetti -äänikirjojen lainaus on saavuttanut suorastaan brezhneviläsen pysähtyneisyyden tilan, joten kapitalismin tuomio on julma ja armoton: Kaikki pois! Tila tarvitaan muuhun käyttöön ja muut saavat hoitaa av-materiaalin museoinnin, joten kaikki lastenpsaston vhs-kasetit ja c-kasettiäänikirjat on poistettu puoleen päivään mennessä. Harjoittelijat esittävät eeppisen riemuntanssin kuullessaan aineiston oltava käsiteltynä poistomyyntikuntoon tiistaihin mennessä. 8.2. on nimittäin Lainan päivä ja silloin alkaa lastenosaston av-materiaalilla sellainen ale, että ankarimmatkin kauppa-lopot saavat hävetä alennuksiaan. Jos et usko, niin käy katsomassa. Ei jälleenmyyjille!

Poistojen lomassa kirjastotäti käy syömässä ja poistojen päälle on se lakisääteinen eli kahvi naamaan, mutta koska kirjastotäti on Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoraatilainen, niin kahvitauolla luetaan sitten aina jotain ettei käy niin, että lukemattomat kirjat tekevät kirjastotädille saman mitä elefantti ei tiettävästi tehnyt eläintenhoitajalle. Tällä kertaa työn alla on Aleksi Delikourasin uusin New game joka kertoo suositusta Aleksin luomasta nettipersoonasta DragonSlayer666:sta. En kuulu kohderyhmään, mutta mietin vieläkin, että jätnkö kirjan kesken vai demonstroinko Paderbornin eläintarhan elefanttitempun. *sigh*

Ja sitten valmistelua vinkkauksia varten. Kirjalistaa on luotu ja vinkkejä pohdittu, niin että ajattelurakkinen korvien välissä on huolestuttavasti käynyt ylikierroksilla (Kaksi ajatusta vartissa joista toinen käsittelee seksiä on kuulemma sopiva keskiarvo!). Vinkkauksista on valmistelty hifistely versiot, mutta vielä täytyy varautua mitä tehdään, kun sähköt pimenevät kyläkoulusta ja ainoa mihin voi luottaa, on oma reikäinen pää.

Ja vielä Lainan päivän valmisteluja. Satusedät *check*, av-poistojen tilanne *check* ja sitä rataa. Vielä ilmoitan vieväni postit kun työkaveri kysyy kuka ehtii käydä nakkamassa lastin *tirsk*. Anteeksi, mutta eilen luettu uusi Fingerpori ja perjantai-iltapäivä yhdistettynä hektiseen työrytmiin ei nosta huumorin tasoa kovin korkealle. Ehkä olisi jo aika lähteä kotiin. Hoidetaan kuitenkin aamulla unohtunut sähköposteihin vastaaminen alta pois ja sitten vasta.

 

Kirjastotädin työpäivän blogasi markku-setä