maanantai, 19. maaliskuu 2012

Kaksi päivää ja kolme yläkoulua oli ohjelmassa, kun sarjakuvavinkkari matkasi Raaheen. Koska matka oli pitkä, niin matkaan oli lähdettävä jo edellisenä iltana eli yöjunailua oli ohjelmassa. Kun lähes kymmenen tunnin bussi-juna-bussimatka oli onnellisesti ohi ja vinkkari katseli Raahen bussiasemanseutua aamu-unisin silmin, teki pienen hetken mielen jättää nämä keikat vähemmälle. Luultavasti keksisin muitakin tapoja viettää vapaapäiväni. No reissun jälkeisenä vapaapäivänäni heräsin sitten aamulla kuudelta ehtiäkseni Satuseminaariin ja sitten illaksi toiselle laidalle kaupunkia kirjajulkkareihin eli ehkä en ole ansainnut oikeutta lomailla kuten muut ihmiset.

Aamupalan jälkeen oli aika aloittaa päivän työt Pattasten koululla. Koska jotenkin samalle päivälle oli sattunut veteraanipäivä ja koulun ohjelma oli sen mukainen erikoisversio, oli minut siirretty auditoriosta liikuntasaliin joka on aina nuiva vinkkausympäristö. Se on ensinnäkin liian suuri ja takaseiniä pitkin pakoilevien oppilaiden paimentaminen äänenkantaman sisään vie oman osansa vinkkarin huomiokyvystä. Toisekseen tilan muoto ajaa yleisön niin leveälle, että yleisö ei näe mitään enkä minä näe osittain selkäni takana olevaa yleisöä. Ja tässä salissa oli kaiken lisäksi kivan siniharmaat seinät, jolle heijastettuna kalvoni näyttivät sairaan mielikuvituksen tai zombietuottajan silmien kautta suodatetuilta. Värit vaihtuivat tumma-siniharmaa skaalalle ja testejä ei erottanut. Kun lisäksi kesken eka vinkkauksen tietokone otti ja tarjoilil minulle niin sanotun sinisen hetken, olin valmis heittämään koneen ikkunasta ulos ja vinkkaamaan itkupotkuraivariversiona settini. Kone kuitenkin heräsi, mutta aamun kankeana ja tekniikan nujertamana tuntui kuin tervassa olisin vinkannut. Toinen tunti ei ollut juuri sen armollisempi ja esityksen jälkeen pakenin vähin äänin lähikirjaston seinien suojaan kahville. Iltapäivä Saloisten koululla olikin sitten helpottavan rento ja muistiinjäämätön (Ei muistikuvia = Ei töppejä) keikka. Lähinnä mieleeni jäi talon DDR:läinen arkkitehtuuri ja Kekkosslovakialaiset yksityiskohdat, kuten koulun eteisessä ollut suksinaulakko! Uudemmat lisäykset keikkaohjelmistoon kuten Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet alkoivat löytää sen oikean muodon ja rytmin ja Nyrok Cityyn löytyi uudenlainen lähestymistapa. Mämmilää yritin ajaa sisään, mutta sen osalta ei oikein oikeaa kulmaa ja asennetta tuntunut vielä löytyvän. Tälle haluaisin luoda arvoisensa vinkkauksen ilman muuta. Ehkä vielä joskus.

Illallinen 13. kerroksessa sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa oli maisemien puolesta ok kokemus eikä ruokakaan ollut varsinaisesti pahaa, mutta maisemat olivat kuitenkin vaikuttavammat kuin ateria, josta mieleen jäi lähinnä pohjatonta pitsaa keittoversiona imitoinut soppa ja varsin onnistunut friterattu banaani+jäde+amontillado jälkkäri. Turvallisen persoonattoman hotelliyön jälkeen sai nukkua jopa pienet aamupäivänokoset kun vaihteeksi keikkaa ei oltu laitettu heti aamu kahdeksaksi toiselle puolen lääniä. Niinpä Merikadun koulu sai kimppuunsa levänneen vinkkarin ja varsinkin päivän ensimmäinen vinkkaus onnistuikin aivan erinomaisesti. Erityisesti opettajat innostuivat ja toisin kuin yleensä he eivät innostuneet Näkymättömistä käsistä, joka on se perinteinen opettajien lemppari, vaan Nyrok City, Blues, Fingerpori olivat päivän sankareita. Vinkkauksen jälkeen tuli jälleen kerran mieleeni, että pitäisi rakentaa opettajille aihepaketteja opetuksen tueksi. Olisi se mukavaa laittaa valmiiksi mietitty kori kaikenlaista kivaa opettajille: Historiallisia aikakausia, kieltenopetusta, maantietoa, ihan mitä vain. Ehkä joskus ehdinkin.

Lopuksi vielä listaa vinkatuista sarjakuvista (Ei missään järjestyksessä):

Robert Crumb:Blues
Pertti Jarla: Fingerpori
Keiji Nakazawa: Hiroshiman poika
Petteri Tikkanen: Mopo,  Kanerva ja yks juttu
Kallio&Pirinen: Ornette Birks Makkonen ja liian paha groove
Mauri Kunnas: Nyrok -kokoelma
Peter Carey: Neverwhere
Marjanne Satrapi: Persepolis I
Guarnido&Diaz Canales: Valkoinen valtakunta +muut Blacksad -albumit
Manu Larcenet: Pieniä voittoja 1-4
Kati Närhi :Saniaislehdon salaisuudet
Anni Nykänen: Mummo …
Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto
Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet
Michel Rabagliati: Paul has a summer job
Guy Delisle: Pjongjang , Merkintöjä Burmasta
Bryan Talbot: Grandville
Alison Bechdel: Hautuukoti – tragikoominen perheeni
Koivisto, Tarmo: Mämmilä
Ketola&Rauhala: Marian koodi  + osat 2-4
Mikael Hed: August Jessor

markku-setä