torstai, 3. helmikuu 2011

Varhain maanantai-aamuna 31. tammikuuta 2010 valmisteltiin Hervannan kirjaston käsikirjastossa hieman tavallisuudesta poikkeavaa vinkkaustapahtumaa, joka oli saanut epävirallisessa kasteessa nimekseen MuPe (Musiikki & Pelaaminen). Länsimaisen rockmusiikin historia toimi vinkkaustuokion mahtipontisena teemana, ja sen aikana oli tarkoituksena antaa oppilaille mahdollisimman hyvä kokonaispaketti populaarimusiikin historiasta käyttäen hyväksi perinteisten kirjastomateriaalien lisäksi myös audiovisuaalisuutta sekä konsolipelaamista.

Suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Perttu RasistaMika Mustikkamäestä ja allekirjoittaneesta koostunut voimatrio. Vinkkauspäivän suunnittelu ja organisoiminen oli vienyt oman aikansa, mutta onneksi kaikkien projektiin osallistuneiden harrastukset ja kiinnostuksen kohteet vetivät tavalla tai toisella musiikin puoleen. Vinkkaussessiota varten olimme vamisteleet parinkymmenen dian pituisen ja kronologisesti rockin historiaa läpi käyvän PowerPoint-esityksen, joka sisälsi ydinasioiden lisäksi myös linkkejä mm. YouTuben musiikkinäytteisiin. Lisäksi olimme keränneet runsaan valikoiman erilaisia kirjastoaineistoja, eli tässä tapauksessa elämäkertoja, tietokirjoja, CD- ja DVD-levyjä sekä populaarimusiikkia käsittelevää tai sitä sivuavaa fiktiivistä aineistoa kuten sarjakuvia, romaaneja ja elokuvia.

Luku- ja erityisesti musiikkinäytteitä pyrittiin esittämään mahdollisimman paljon, jottei juttu menisi pelkästään synkäksi yksinpuheluksi – ja kyllähän pelkästään ”Whole Lotta Loven” ensimmäiset tahdit kertovat hevin syntyhistoriasta vähintään yhtä paljon kuin tuhat sanaa! Laajasta aiheesta riitti kyllä kerrottavaa muutenkin, etenkin kun aloitimme kaukaa 1930-luvulta, jolloin legendaarisen Robert Johnsonin väitettiin myyneen sielunsa paholaiselle. Käsitellyiksi tulivat myös varhaisten rockpioneerien nousu ja tuho, the Beatlesin maailmanmenestys, punkin syntyvaiheet kuin kasarihevin naurettavimmat piirteetkin.

Yhteydenpidosta vastannut Mika oli kutsunut MuPe-vinkkauksen vieraiksi noin kahdenkymmenen oppilaan suuruisen ryhmän paikallisen yläkoulun kahdeksasluokkalaisia, joiden musiikinopettaja oli suhtautunut alusta lähtien ajatukseen hyvin positiivisesti. Vinkkauksen edetessä halukkaat oppilaat pääsivät myös testaamaan omia soittotaitojaan Wii-konsolille tehdyn Guitar Hero: Warriors of Rock –pelin myötä.

Kirjastolle vastikään hankitusta pelisalkusta löytyi täyspuhdas Motörhead-varustus eli niin kitara, basso kuin rummutkin, joten mahdollisimman lähelle aitoa asiaa yritettiin päästä. Vapaaehtoisten löytäminen oli helpohkoa, eivätkä oppilaat tainneet olla ensimmäistä kertaa muovisoittimissa kiinni, sen verran nopeasti kasit pääsivät kiinni sekä CCR:n ”Fortunate Soniin” kuin Black Sabbathin ”Children of the Graveenkin”.

Saamamme palaute oli kohtalaisen hyvää. Yläkoululaiset jaksoivat istua paikallaan ja kuunnella ilman suurempia mielenilmauksia – mikä lienee aina merkki esityksen kiinnostavuudesta – ja opettajan mukaan vinkkaus toimi myös hyvänä kertauksena koulussa opiskeltuun populaarimusiikin historiaan. Myös esiintyjien suuhun MuPe-pilotti jätti hyvän maun: olisi hauskaa rokata vapaassa maailmassa myös tulevaisuudessa!

Matti Karjalainen

Lisätietoja MuPe-vinkkauksesta saa vaikkapa osoitteesta matti.karjalainen(at)tampere.fi