lauantai, 12. syyskuu 2015

Syksyn koulutusrupeaman ensimmäinen koitos oli Kankaanpää ja perusvinkkauskoulutus, joka sisälsi paljon käytäntöä. Vinkkauksesta puhuivat (ja paljon puhuivatkin) Kakkosen Jaana Nokialta ja Palosen Arja Porista. Koulutus järjestettiin yhteistyössä Kankaanpään kirjaston kanssa – iso kiitos heille!

Päivän ohjelmassa oli vinkkausta niin alakoululaisille, pienryhmäläisille ja yläkoululaisille. Eli kaikille kaikkea. Vinkkarit vetivät parastaan ja hauskaa oli. Toivottavasti myös kouluttautuvilla. Kouluttajilla ainakin.

Alakouluvinkkausta by Jaana

Jaana avasi koulutuspäivän kakkosluokan vinkkauksella. Kun nimikin on Kakkonen 😉 Vinkkaus sisälsi paljon erilaisia kirjoja, eri pituisia vinkkauksia ja paljon hauskaa. Mukana oli niin tuttuja kuin vieraampiakin kirjoja ja puhuttiinpa myös runoista.

Jaanan vinkkauksen jälkeen keskustelimme vinkkien pituudesta. Jokaisella vinkkarilla kun on oma ”käsialansa” ja Jaanan vinkit ovat huomattavasti pidempiä kuin esim. loppupäivästä vinkaneen Arjan. Mutta tärkeintä on, että löytää itselleen sopivan tyylin. Jaana kertoi, että ennen luki paljon enemmän otteita suoraan kirjoista, nyt kertoo omin sanoin. Arja taas kertoi, kuinka häneltä on pyydetty juuri ääneenlukukohtauksia – jopa yläkouluvinkkauksissa.

Jaana jatkoi nelosten kanssa (kuvassa Kakkosen kakkosten pöytä toim. huom.). Nelosille puhuttiin myös vaikeista aiheista eli Jaana selitti Selityspakin avulla sanat spurgu ja homo. Jaana kertoi miksi käyttää nimestään välillä versiota Ahteri. Mikä se ahteri muuten on?

Jaanan vinkkauksen jälkeen keskustelimme siitä, kuinka paljon vinkkari lukee ja milloin. Sekä Jaana että Arja pitävät nykyään lukupäiviä, jolloin lukevat kotona. Mutta suurin osa vuosien aikana luetuista kirjoista on luettu kotona omalla ajalla. Onneksi ajat ovat nykyään toiset ja kirjastoissa ymmärretään valmistelun ja lukuajan merkitys.

Arja esimerkiksi kerryttää lukuaikaa edellisenä lukukautena eli Porissa vinkkauksista saa tietyn määrän lukuaikaa jonka voi pitää sitten etäpäivänä.

Puhuimme myös siitä, kuinka varsinkin alussa kannattaa keskittyä tiettyyn ikäluokkaan eikä yrittää vinkata ja lukea kaikkea ekaluokasta lukion ekaan. Silloin väkisinkin tulee tunne, että lukee liian vähän. Myös erilaiset listat ovat hyviä. Arja käyttää paljon työssään goodreads.comia josta näkee, onko joku vinkkari jo lukenut kirjan ja voi kysellä, kannattaako itse lukea, minkäikäisille sopii jne. Näin ”turhien kirjojen” lukeminen vähenee ja vinkkarit vinkkaavat toisilleen sopivia uutuuksia.

Pienryhmä ja seiskoja by Arja

Arja jatkoi päivää lounaan jälkeen pienryhmän kanssa, jossa oli 4-6-luokkalaisia. Koska Arjalla ei ollut varmaa tietoa lasten lukutaidoista, oli paketti mahdollisimman laaja kuvakirjoista jännäreihin. Ja hauskaa oli, vaikka opettajat muistuttivatkin ennen vinkkausta, että keskittymiskyky saattaa olla hiukan heikompi. Sitä ei todellakaan vinkkari huomannut. Puhuimme mm. käärmeen tisseistä (?) ja siitä, kuinka lukeminen saattaa olla maailman vaikein juttu.

Arja jatkoi seiskojen kanssa. Tavalliset seiskat istuivat hiljaa, mutta hymyilivät kyllä hiukan. Ja vinkkauksen jälkeen olivat kovasti lainanneet kirjoja kuten muutkin luokat.

Vinkkauksen jälkeen keskustelimme siitä, kuinka yläkoululaisten kanssa kannattaa olla hienotunteinen eikä pakottaa kaikkia kommentoimaan ja lainaustilannekin voi olla hiukan hienovaraisempi kuin alakoululaisten kanssa jotka rynnivät hakemaan kirjoja. Koulutuksessa Arja vei kirjat heti seiskojen kanssa kirjastoon, niin etteivät nämä joutuneet koulutettavien ”valvovan” silmän alla valitsemaan kirjoja.

Esille tuli myös se, kuinka nuoret hyvin saavat vanhemmat hakemaan kirjoja kirjastosta vinkkauksen jälkeen. Mitä ei äidit ja isät tekisi kullannuppujensa eteen. Mutta pääasia, että luetaan ja kirjat kiinnostaa.

Päivän päätteksi Arja esitteli kirjavinkkariyhdistyksen toimintaa. Sen lisäksi Marketta Kankaanpään kirjastosta kertoi Kankaanpään lasten ja nuorten toiminnasta. Nukketeatteritoiminta on heillä vireää, lukudiplomia käytetään paljon ja kouluille kerätään kirjapaketteja opettajien ja päiväkotien tilauksien mukaan. Kankaanpään kirjastoon on tulossa remontti ja odotamme innolla, millainen kirjasto on parin vuoden kuluttua remontin jälkeen. Ehkä pääsemme taas kouluttamaan ja näemme uudet uljaat tilat.

Tässä vielä linkit päivän listoihin

Jaanan kakkosten kirjat

Jaanan nelosten kirjat

Arjan pienryhmän kirjat

Arjan seiskojen kirjat

 

Raportoi, Arja-täti