tiistai, 23. syyskuu 2014

Syksyn ensimmäinen yläkouluvinkkaus ja oikeastaan syksyn ensimmäinen vinkkaus jäi tavallista myöhempään, kun on uusi työpaikka ja paljon uusia asioita eivätkä opet ja varmimmat tiedonkulkukanavat heille ole vielä ihan hallussa. Mutta vauhtiin päästiin ja tällä kerralla tarjoiltiin luettavaa kaseille. Ensin pari sanaa lukemisen valitettavasta tärkeydestä ja siitä, ettei kaikkien ole pakko pitää lukemisesta, mutta valitettavasti ilman lukutaitoa ei ole pahemmin töitä tarjolla ja että jos ei kaunosta tykkää, niin voipi kokeilla vaikka tietokirjallisuutta, josta minulla oli nostona mukana  bennemanin Himokas Härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja. Ensimmäisen kirjan jälkeen kukaan ei vielä nukkunut. Ihan ok.

 

Syksyn ensimmäisessä setissä tuntuu aina, ettei saa ainuttakaan järkevää sanaa suustaan ja sönköttää vain sekavia ja puolinaisia lauseita eikä pääse esityksessä johdonmukaisesti eteen päin. Menee pari esitystä, paljon itseruoskintaa ja vähän pään takomista seinään nurkassa ennen kuin tatsi löytyy ja usko omaan kädettömyyteen alkaa taas väistyä. Miten se ekäkerta onkin niin perseestä aina? Ensimmäisen keikan pelastajia olivat tietysti taas kerran ne vinkkarin omat suosikit (mm. Hynynen ja Dahl, joissa löysi edes vähän sitä oikeaa tuntumaa työhön. Ehkä pitäisi pitää vähän ennen koulun alkua paskojen vinkkausten symposiumi, jossa vinkkarit voisivat mokailla omat vinkkauksensa toisilleen, ettei sitten ’oikean’ yleisön edessä tarvitse räpeltää? Mutta ei se varmaan toimisi. Aikuisille ei vaan vinkkaa kuten sille nuorelle. Piste.

 

Ja sitten niitä aina hinguttuja listoja. Laitan joistain pientä kommenttia ja joistain en. Vähän fiiliksen mukaan. Eihän tämän ollut tarkoitus mikään kirjablogi olla? Vai? Tosin saa tänne blogata kyllä ihan kirjoistakin, jos joku niin haluaa. Viestiä vain ylläpidolle eli mulle tai Arja tädille ja palsta on teidän.

 

Cline, Ernest: Ready player one

Dahl, Roald: Nahka ja muita novelleja 

Hieman harppoen luettu Genesis ja katastrofi on sopivaa mielenviritystä tunnelmaan. Ja jotenkin tänään lipsahti sellainen vähän kauheampi vaihde silmään heti alkuun. Tai siis sen jälkeen kun olin esitellyt sen Himokkaan härkäsammakon ja sanonut, että joku ehkä kiinnostuu aiheesta. Ei siis eläinseksistä, vaan seksistä. Ja sitten taas mietittiin mitä tuli sanottua.

Delikouras, Aleksi: Nörtti

Tyydyin heiluttelemaan uunituoretta kolmososaa teineille. Kirja oli hyvin tiedossa. Ei tarvinut vinkata, kuten ei tämän vuoden sitä suurta nuortenkirjahittiä täällä eli Tähtiin kirjoitettua virhettä.

Gagnon, Michelle: Kukaan ei kaipaa sinua

Hill, Joe: Sydämen muotoinen rasia

Sielun myyminen huutokaupassa on kieltämättä aika creepy aihe kirjalle.

Hynynen, Jouni: Rakkaudella Hynynen 

Hynysen näkemykset taikuudesta herättävät luokan. Aina. Toistan. Aina.

Itäranta, Emmi: Teemestarin kirja

Juvonen, Anu: Lähiöoksennus 

Ihan ei vielä askelmerkkejä tämän vinkkaukseen löytynyt, mutta potentiaalia on.

Järvelä, Jari: Tyttö ja pommi

Sijoittuu Kotkaan eli yleisön omille huudeille ja vaikka ei ole varsinainen nuortenkirja, niin graffitit ja paikallisuus(?) vetosivat ja meni odotetusti lainaan.

Kanto, Anneli & Rannela, Terhi: Tähystäjäneito

King, Stephen: Christine – tappaja-auto

Otin tämän, koska se oli kuuminta hottia kun minä olin kahdeksantoista. Ja koska tästä sai hyvän aasinsillan Joe Hilliin.

Leinonen, Anne: Ilottomien ihmisten kylä 

Lukjanenko, Sergey: Yöpartio 

Nyman, Stefan: Anna online

Reettalta plagioitu vinkkaus toimii. Saat kymmenen prosenttia lainattujen kirjojen tuotoista copyrightmaksuina, jooko?

Pratchett, Terry: Mort 

Rouhiainen, Elina: Susiraja –sarja 

Salama, Annukka: Faunoidit 

Sedgwick, Marcus: Miekkani laulaa

Tämänkin vinkkauksen olen plag…benchmarkannut Reettalta. Saat samat kymmenen prossaa lainattujen kirjojen tuotoista.

Sofokles: Kuningas Oidipus 

On aina yhtä kiva katsoa kun nuorille alkaa valjeta Oidipuksen kohtalo. Tai siis joillekin. Ne, jotka eivät ole seuranneet heräävät kun kaverit sanovat vieressä iyyyyh! ja paljastavat samalla etteivät joko seuranneet tai, että ovat epäviisaita

 

Raporttia vinkkausten ääreltä tarjoili tällä kertaa markku-setä.