sunnuntai, 11. elokuu 2013

Syksy, uusi lukukausi ja sen tuoma aherrus näkyy joka paikassa: koulujen ja päiväkotien pihoilla, kirjastossa ja kauppakeskuksissa. Joka paikassa käy taas ihana pörräys ja surina. Rovaniemen korkeudella tuo surina alkoi viime torstaina ja loppuviikon päivystysvuoroissa nuortenosastolla tuntui jo siltä että tässähän päästään taas oikein töihommiin kesän hiljaisemman jakson jälkeen.

Meinasin tähän ensin kirjoittaa Markku-sedän kesälomakuulumisten innoittamana päin vastoin siitä, miten vedin lonkkaa koko kesäloman enkä tehnyt yhtään mitään. En siis ainakaan mitään kirjastotöihin liittyvää. Tarkemmin asiaa ajateltuani tuo väite onkin niin puppua, ettei sitä kehtaa edes ääneen sanoa. Kuten niin moni vinkkari, huomasin että tulin ihan vahingossa tehneeksi lomani aikana uuden aluevaltauksen vinkkauskassiin. Lueskelin ”aikani kuluksi” niitä NA-kategoriaan luokiteltavia kirjoja, joista koin jääneeni paitsi ja hups vaan, nyt kasassa onkin mukava nippu uutta vinkattavaa. En siis ole koskaan vinkannut tälle ikäryhmälle, mutta nyt vaikka voisin! Tässä kommentoitu listani, jonka pienoisella hienosäädöllä voisi esitellä esim. kasi-yseille:

Delikouras, Aleksi: Nörtti New game

Luin Nörtin ennen kuin tiesin mitään päähenkilön seikkailuista netissä. No, sen verran tämä koukutti, että kirjan jälkeen menikin sitten muutama tunti vielä niitä videopätkiä katsellessa. Tosin täytyy sanoa, että ne jotenkin kyllä pilasivat lukunautinnon jälkeisen mielikuvan Dragonslayerista… Kirja oli muutes kyllä mainio!

Niemi, Mikael: Aivot pellolle

Tämäkin meni suoraan kategoriaan mainio! Jotenkin samalla omituisella tavalla mukaansatempaava kuin Nörttikin. Luin tämän Nörtin jälkeen ja jonkinlainen pienoinen dejavu-ilmiö siinä sitten tuli, aika lailla samaa oli sekä huumorissa että tyylissä. Se hieman lässäytti ainakin omaa lukunautintoani ja jotenkin vainosi minua koko ajan. Mutta, mikä tärkeintä, molemmat naurattivat ihan sairaasti ja hihittelin näitä iltaisin oikein ääneen.

Lempinen, Marja-Leena: Jääpolte

Selvästi tyttöjen kirja: kauniisti alkava nuorten aikuisten yhteiselo meinaa mennä pieleen yllättävän ja traagisen elämänoikun myötä. Kaikki päättyy kuitenkin parhain päin. Ihmissuhde, rakkaus, pettymys, vaikeuksien kautta uuteen onneen jne. Ihan ok siis.

Halme, Antti: Metalliveljet ristiretkellä

Tarina oli hauska ja Halmeen huumoripitoinen teksti upposi. En ole lukenut muita Metalliveljiä, mutta voisin taatusti vinkata näitä, myös seiskoille.

Juvonen, Anu: Lähiöoksennus

Loistava. Järkyttävän hauska. En keksi muuta sanottavaa. Paitsi että tämä oli tosi tosi hyvä.

Falls, Kat: Veden alla

Tämän luin jo vähän aiemmin ja vaikutuin. Tykkäsin kovasti vedenalisen maailman kuvauksesta, josta tuli todella kauniit mielikuvat. Ihanan söpö kirja, jota voisi vinkata myös seiskoille.

Collins, Suzanne: Nälkäpeli -trilogia

Huhhui, mitäs tästä sanoisi. Ensimmäinen kirja oli loistava, sitä seuraavat vähän pakkotoistoa. Lässähti harmillisesti loppua kohden. Se koko ajan läpi tunkeva pinnallisuusko siinä häiritsi, en tiedä?

Björk, Marja: Poika

Mahtava kirja. Tykkäsin tosi paljon. Ehdottomasti vinkkauskamaa.

Simukka, Salla: Punainen kuin veri

Eka osa tulevasta trilogiasta. Oli hyvä, mutta ei ehkä nasahtanut ihan niin täysillä että kehuisin loistavaksi. Kohderyhmäänsä uppoaa varmasti kuin veitsi sulaan voihin, uskoisin.

Sloan, Holly Goldberg: Näkymätön poika

Järkyttävän hyvä. Oli pakko ahmia niin kuin teinivuosina: yömyöhään silmät ristissä ja jopa ruokapöydässä, vaikka meillä ei siis ole lupa lukea pöydässä. Ihanan rankka tarina, vaikuttava ja järkyttävä. Antoi ajattelemisen aihetta.

Oliver, Lauren: Delirium ja Pandemonium

Kuten Nälkäpelissä, myös tässäkin eka kirja upposi. Toinen oli vähän pettymys vaikka sekin oli pakko silti lukea. Kuitenkin toinen kirja jätti jotenkin teennäisen vaikutelman, en tiedä miksi.

Asher, Jay: Sinä ja minä sitten joskus

Hauska, vaikkakin hieman ennalta-arvattava kirja. Sisälsi paljon tekemällä tehtyjä mielleyhtymiä menneisyyteen ja kirvoitti monenmoisia muisteloita omaan nuoruuteen. Vähän sellainen lapsellinen idea, mutta ihan hyvä lopputulos joka tapauksessa.

Kun tähän satsiin lisää vielä muutaman vanhemman kirjan niin paketti alkaa olla kasassa. Esim. nämä menisivät mainiosti samaan syssyyn:

Sachar, Louis: Paahde

Jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen. Taattua tavaraa, jota olen vinkannut jo viitos-kuutosille, mutta menisi varmaankin myös yläkoululaisille.

Lehtinen, Tuija: Traktori

Hauska kesätarina, uppoaa ainakin tyttöihin. Mie tykkäsin.

Haakana, Anna-Liisa: Ykä yksinäinen

Vanhempaa teinisähellystä. Mainio kirja edelleenkin.

Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase

Sama kuin edellä.

Kallas, Aino: Sudenmorsian

En ole vinkannut mutta voisi joskus kokeilla.

sanaili Liisa T.