Tällä viikolla juhlistetaan pyhäinpäivää sekä halloweeniä.

Tiesitkö, että Amerikkalaisella Halloweenillä ja pyhäinpäivällä on samat eurooppalaiset juuret? Nuo juhlapyhät ovat lähteneet sadonkorjuun juhlasta. Suomessa vietettiin aikoinaan kekriä, joka alkoi mikkelinpäivänä (30.9.) ja jatkui aina lokakuun loppuun asti eli pyhäinpäivään saakka, kunnes 1800-luvun lopulla se alkoi yhdistyä katollisessa kirkossa vietettyyn kaikkien pyhien päivään. Tuolloin kekrin nimi muuttuikin pyhäinmiestenpäiväksi (nykyisin pyhäinpäivä).  Halloweenin juuret puolestaan on lähtöisin kelttiläisten samhain-juhlasta, jota vietettiin lokakuun viimeisenä päivänä, ja jolloin suomalaisen kekrin tapaan, valmistauduttiin vastaanottamaan uusi vuosi.

Irlantilaisen ja brittiläisten siirtolaisten mukana Amerikkaan matkustanut juhla on vuosien mittaan saanut vaikutteita niin Amerikan alkuperäisasukkaiden, sekä muiden siirtolaisten tuomista omista perinteistä. Molemmissa juhlapyhissä on pukeuduttu (Suomessa nuoret miehet ja naiset pukeutuivat kekripukeiksi tai kekrittäriksi) ja kierretty talosta taloon pyytämässä kestitystä. Kuulostaako tutulta? Eli hyvin samaa on harjoitettu aikoinaan suomessa, mitä vielä nykyäänkin harjoitetaan halloweeninä amerikassa.

Tämä vuodenaika liitetään molemmissa juhlapyhissä, halloweenissä ja kekrissä, maagiseen jakoaikaan. Aikaan, jolloin rajat näkyvän ja näkymättömän välillä ovat ohuimmillaan. Tuolloin ajateltiin erilaisten haltioiden ja esi-isien olevan liikkeellä. Eikä heidän ajateltu aina olevan hyvällä tuulella

Näiden juhlien kunniaksi olemme laatineet kauhuteemaisia listoja:

Kummituksia ja kauhulegendoja:

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja

Lynn Myring: Noidan käsikirja

Vanessa Kairulahti, Karolina Kouvola: Helsingin Henget, opas aaveiden pääkaupunkiin

Mauri Karvonen: Aavetaloja ja ihmiskohtaloita

Eero Ojanen: Suomessa kummittelee, selittämättömiä ilmiöitä ja kummallisia kokemuksia

Marko Lamberg: Päätön ritari

Kauhukirjoja lapsille:

Paul Martin: Von Skalpelin kummalliset kokeet (Kauhukartano-sarjan 1. osa)

Angela Sommer-Bodenburg: Pikku vampyyri (sarjan 1. osa)

Laura & Ville Lähteenmäki: Salakari ja talvivieras (sarjan 1. osa)

Eoin Colfer: Legenda kapteeni Korpin hampaista

Eija Timonen: Riimurasia : tarinoita noidista, peikoista ja muista oudoista olioist

Kauhuelokuvia maailmalta (osa elokuvista K18):

Suomi: Sauna (2008), ryhmä miehiä ajautuu hiljaiseen kylään, jossa saunaa pelätään ja pidetään paikkana, jossa sovitetaan menneisyyden synnit

Thaimaa: Shutter (2004), Pitkäjännitteinen elokuva miehestä, jonka ottamiin valokuviin alkaa heijastumaan teot menneisyydestä.

Ruotsi: Ystävät hämärän jälkeen (2008), Yksinäinen poika löytää yllättävän mutta vaarallisen ystävän hämärästä.

Australia: The Babadook (2014), Psykologinen kauhudraama yksinhuoltajaäidistä ja hänen pojastaan, jonka satukirjan synkkä hahmo ei enää olekaan pelkkä satu.

Japani: Suicide Club (2002), Tutkija pyrkii selvittämään Japania piinaavan itsemurha-aallon lähdettä.

Yhdysvallat: Dawn of the Dead (1978)Tarina selviytymisestä apokalyptisessa zombien riivaamassa maailmassa.

IsoBritannia: The Descent (2005), Naisnelikkö joutuu kohtaamaan pelkonsa jäätyään loukkuun kammottavaan luolaan.

Tanska: Antichrist (2009), Häiritsevän raaka kauhuelokuva menetyksestä, masennuksesta sekä avio-ongelmista.

Hongkong/Singapore: The Eye (2002)Silmäleikkauksen myötä nuori nainen ajautuu tahtomattaan kohtaamaan henkimaailman.

Kauhukirjoja nuorille:

R. L. Stine: Täydenkuun Halloween (Nightmare Room -sarjan 10. osa)

Neil Gaiman: Coraline varjojen talossa

Maijaliisa Dieckman: Kartanon aaveratsastaja

R. L. Stine: Karmivat pianotunnit (Goosebumps -sarjan 13. osa)

Pekka Pakkala: Karmivia tarinoita

True Crime- kirjallisuus:

Naifeh Steven, White Smith Gregory:  Muukalainen perheessä

Ann Rule: Stranger beside me

Michelle McNamara: I’ll be gone in the dark

Tuomas Rimpiläinen: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita suomesta.

Åsne Seierstadt: Yksi meistä, kertomus norjasta

Patricia Cornwell: Murhamiehen muotokuva, Viiltäjä-Jack – Tapaus selvitetty.

Kauhukirjallisuus klassikoita:

Mary Shelley: Frankestain

Edgar Allan Poe: Korppi ja kultakuoriainen

Bram Stoker: Dracula

Ann Rice: Veren vangit

Ira Levin: Rosemaryn painajainen

Stephen King: Hohto

H.P.Lovecraft: Charles Dexter Wardin tapaus

Muuta mieltä kutkuttavaa ja pelottavaa luettavaa:

Tess Gerritsen: Mefisto klubi

John Ajvide Lindqvisti: Ystävät hämärän jälkeen

Thomas Harris: Uhrilampaat

Lionel Shriver: Poikani Kevin

Pekka Hiltunen: Sysipimeä

Elizabet Kostova: Historiantutkija

Mats Strandberg: Risteily

*Listoja kokosi Tarun lisäksi Seinäjoen AMK:n Kirjasto ja tietopalvelualan opiskelijat Sonja Tarvainen ja Kaisa Märsy.