torstai, 17. maaliskuu 2016

Keikkailevan kirjavinkkarin infopläjäys
Kirjavinkkariyhdistys 2016

Aiotko lähteä vinkkauskeikalle? Kokosimme tähän infopakettiin käytännön juttuja, joita keikkareissua suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon. Eipähän tarvii ite kaikkea muistaa!

Jäikö jokin askarruttamaan?
Ota yhteyttä Kirjavinkkariyhdistykseen meilitse: kirjavinkkariyhdistys@gmail.com tai Facebookissa: Kirjavinkkariyhdistys ry. Vastaamme mielellämme!

Ihan aluksi…

Kurkkaa omaan kalenteriisi – sopiiko ehdotettu keikka aikatauluusi? Lisäksi kannattaa tilaajalta kysyä, onko heillä aikaisemmin käynyt vinkkaria. Se helpottaa asioiden selvittelyä, jos tilaajallakin on kokemusta vinkkausmeiningeistä.

Mitä ja kenelle?

Seuraavana kannattaa udella keikan tarkempi sisältö.

Ketkä ovat yleisönä? Lapset, nuoret, aikuiset, ikäihmiset, koululuokat, harrasteporukat, firmayleisö – vinkkaushan taipuu (lähes) kenelle vain.

Yleensä yhden vinkkauksen kesto on noin oppitunnin verran, eli 45 minuuttia – kohderyhmä toki huomioiden, eskarilaisten “kestokyky” on eläkeläisiä lyhyempi (yleensä).

Yhteen keikkapäivään mahtuu noin 3-4 ryhmää, riippuen toki vinkkarin omista fiiliksistä ja esim. kokemuksesta. Viisi on jo paljon. Omat rajat kannattaa tuntea.

Aikataulut kohdilleen

 

Keikkapäivän aikataulu kannattaa käydä huolella läpi. Jos vinkkauksia on useampia, väliin tarvitaan juoma- ja syömataukoja. Tarjotaanko keikkapaikalla ruokaa?

Myös mahdolliset siirtymät pitää aikatauluttaa ja sopia, samoin saapumiset ja lähtemiset – varsinkin, jos liikut julkisilla kulkupeleillä. Joskus keikkailu vaatii yöpymistä: sovi myös siihen liittyvät yksityiskohdat.

 

Mitä se maksaa? 

Vinkkari tarvitsee useimmiten työstään palkkion, ellet sitten keikkaile esimerkiksi apurahalla.
Kirjavinkkariyhdistyksessä suositamme, että kirjavinkkarin palkkio on samantasoinen kuin Lukukeskuksen kirjailijavierailujen. Tämän suosituksen mukaan esimerkiksi 3-4 ryhmää yhden päivän aikana maksaisi 350 – 400 euroa ja lisäksi mahdolliset matkakorvaukset. Hinnaston voit tarkistaa Lukukeskuksen verkkosivuilta osoitteessa www.lukukeskus.fi.

 

Selvitä hintapolitiikka heti sopiessa, ettei tilaajalle tule lasku vinkkarilta yllätyksenä. Selvitä myös matkakorvaukset: julkisilla vai omalla kulkupelillä. Lisäksi majoitus ja ruoka kannattaa varmistaa, samoin

Huomioi hinnassa ryhmien koot. Kun puhutaan yhdestä ryhmästä, sillä tarkoitetaan yleensä noin koululuokan kokoista porukkaa. Jumppasaliin saattaa mahtua kolme rinnakkaisluokkaa ja tilaaja voi silti puhua vain kolmosluokasta.

Mitä setissä?

Vinkkauksen “settilista” ja siihen liittyvät toiveet kuuluvat myös selvitettävien listalle. Näitä kannattaa miettiä:

Kuka tuo vinkkauskirjat keikkapaikalle – sinä vai tilaaja?
Mistä kohdeyleisö saa lainata kirjoja; onnistuuko se heti keikkapaikalla saman tien (tällöin tarvitaan useampi kappale samaa teosta). Kuka lainaamisesta vastaa, paikallinen kirjastotyyppi vai sinä? Lainaamismahdollisuudesta voi myös muistuttaa yleisöä etukäteen, niin kortit on mukana.
Laitetaanko vinkkauskirjoja esille jonnekin, esim. koululle tai kirjastoon?
Jos päivässä on useampi ryhmä, voiko setti olla osittain sama?

Lisäksi tarvitset tiedot vinkkauksen yleisöstä. Mitä enemmän tiedät, sitä parempi. Ikä, sukupuolijakauma, harrasteet & mielenkiinnon kohteet, erityistarpeet, lukutaidon taso, mahdolliset rajoitteet…kysymällä usein selviää!

Tiloja ja välineitä

Tila ja käytettävissä olevat välineet vaikuttavat keikan suunnitteluun: auditorio on tilana erilainen kuin pieni koululuokka ja vaatii toisenlaista valmistautumista.

Vinkkarin välineistöön voi kuulua esimerkiksi mikrofoni, äänenvahvennin, dokumenttikamera, tietokone äänentoistolaitteineen ja videotykki. Selvitä, onko niitä käytettävissä.

Jos tila on peruskoululuokkaa isompi, selvitä äänentoisto ja se, kuinka monta kuulijaa sinulla kerrallaan on. Myös peruskalusteet kannattaa varmistaa: jos esimerkiksi tarvitset laskutilaa vinkkauskirjoille, sekin kannattaa kysäistä.

Jos yleisönäsi on kouluikäisiä, varmista opettajan läsnäolo – jos siis haluat, että ope on paikalla. 🙂

Ja mitä vielä?

Keikkavinkkailu on usein hurjan antoisaa ja uuden yleisön eteen heittäytyminen kehittävää. Jos kalenterissasi on tilaa, ilmianna itsesi Kirjavinkkariyhdistyksen vinkkaripankkiin! Sieltä keikkailijaa kaipaavat & keikkavinkkarit toivottavasti toisensa löytävät.

Keikan jälkeen kannattaa muistaa myös pyytää palautetta tilaajalta ja hyvässä lykyssä myös yleisöltä.