Pyysimme Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto ja tietopalvelualan opiskelijoita jakamaan heidän lasten- ja nuortenkirjallisuus suosikkinsa. Innoissaan opiskelijat miettivät, pohtivat ja jakoivat vinkkejään, ja nyt niitä meillä on usean postauksen verran! Vinkit julkaistaan sarjana, joista ensimmäiseen työpanoksen antoi Nina Kaerla, Reetta Pakoma ja Hanna Yli-Ristaniemi.

Vinkit:

Rick Riordanin tuotanto: 

1.Percy Jackson- Sarja 

2.Olympoksen sankarit- Sarja 

3.Kanen aikakirjat 

4.Magnus Chase-Sarja 

5.Apollon-Sarja 

Rick Riordanin tuotanto on laaja. Sarjat sisältävät hauskoja ja monipuolisia hahmoja jotka tekevät juonista mielenkiintoisia. Tarinat ottavat paljon vaikutteita mytologioista ympäri maailmaa, mikä tarinoista jännittäviä. Riordan on taustaltaan historian opettaja joten hän kirjoittaa taitavasti ja ammentaa historiasta aiheita teoksiinsa. Riordanin tuotannon lukeminen kannattaa aloittaa Percy Jackson sarjasta jonka ensimmäinen teos on nimeltään ”Salamavaras”. 

LeenaHärmä: Pieni Tuittupää. 

Pieni tuittupää kertoo Virpi-nimisestä tytöstä, joka joutuu jos minkälaisiin tilanteisiin, joihin Virpin jästipäisyys hänet vie. Kirja sopii parhaiten itsenäisille lapsille, jotka tietävät mitä haluavat ja milloin sen haluavat.  

Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli-sarja 

Onnelin ja Annelin kootut kertomukset

Onneli ja Anneli- sarjassa seurataan kahta nuorta ystävystä, jotka löytäessään kirjekuoren täynnä rahaa päättävät ostaa itselleen talon. Sarjassa käydään läpi tyttöjen elämää uudessa talossa ja naapurustossa, sekä seurataan heidän jokapäiväistä elämäänsä ja kaikkea hauskaa ja hulvatonta mitä heille tapahtuu. Tämä sydäntälämmittävä teos sopii parhaiten tytöille. Sarjanensimmäinenosa on” Onnelin ja Anneli talo” 

 

TimoParvela: Sammon vartijat- Sarja 

Timo Parvela ammentaa Kalevalasta vaikutteita jännittävään juoneen, jossa ystävykset Ahti ja Ilmari joutuvat seikkailuun saadessaan tietää olevansa Sammon vartioiden perillisiä. Matkansa varrella he tutustuvat omaperäisiin henkilöihin ja samalla hälvenee mysteeri: Mitä poikien isille on tapahtunut? Sarjanensimmäinenosa on”Tuliterä” 

BrianJacques: RedwallinTaru- Sarja 

Tämä eeppinen, useiden vuosien varrelle sijoittuva sarja, kertoo kuvitteellisen Redwallin luostarin, sen lähialueiden ja rauhaa rakastavien eläinhahmojen tarinan. Luostarin rauhallinen elämä rikkoontuu kun suuri rotta-armeija komentajineen saapuu ja uhkaa yhteisöä. Redwallin Taru-sarja on tarkoitettu hieman vanhemmille lapsille ja nuorille sen raskaiden teemojen takia. Sarjanensimmäinenosaon”Soturi Matiaksen miekka” 

J.KRowling: Harry Potter- Sarja 

Tarina seuraa nuoren Harry- pojan elämää, hänen saadessaan tietää olevansa velho ja tulleensa hyväksytyksi Tylypahkaan, kouluun noidille ja velhoille. Sarjanensimmäinenosa on ”Harry Potter ja Viisastenkivi” 

Chris Riddell: Ada Gootti-Sarja 

Ada Gootti ja hiiren haamu

Chris Riddellin Ada Gootti-sarjassa seurataan Ada Gootin elämää. Ada asuu kahdestaan isänsä kanssa ja on hyvin yksinäinen. Kaikki kuitenkin muuttuu kun hän tapaa Ishmael hiiren ja he alkavat selvittää kotikartanon mysteeriä. Teos sisältää suuren määrän kirjailijan itsensä tekemiä, kauniita kuvituksia. Sarjan ensimmäinen osa on ”Ada Gootti ja hiiren haamu” 

 

Tarinoitakeijupoukamasta. 

Tutustu Mikä-Mikä-Maasta tuttujen keijujen arkeen ja kommelluksiin joihin he joutuvat. Nämä iloiset teokset sopivat pienemmillekin lukutoukille, koska sadut ovat helliä ja sisältävät usein opetuksia ja kaunista kuvitusta.  

DalePeck: Talo ulapalla-Sarja 

Astu mukaan kolmen sisaruksen matkaan heidän päätyessään Ajan Merelle heidän setänsä talossa, jonne he saapuivat viettämään lomaa. Kirja sisältää mainiota kieltä ja jännittäviä hahmoja. Sarjan ensimmäinen osa on ”Talo ulapalla: Matka alkaa” 

KorneiTsukovski: Tohtori kivuton. 

Tohtori Kivuton on lapsille suunnattu kuvakirja, jossa runomuotoon kirjoitettu teksti vie lukijan seuraamaan Tohtori kivuttoman elämää hänen auttaessaan ja parantaessaan kaikkien eläinten sairaudet ja kivut. 

Astrid Lindgren – Veljeni Leijonamieli 

Tarina veljeksistä, jotka surun ja vaikeuksien kautta löytävät aina toisensa ja se pääsevätkö he yhdessä viettämään onnellista loppua, on täysin lukijan mielikuvituksen päätettävissä. Suuressa roolissa teoksessa on lähimmäisestä välittäminen. 

Hannele Lampela – Prinsessa Pikkiriikki – kirjat 

Prinsessa Pikkiriikkiä on sanottu ”tyttöjen roolia” rikkovaksi päähenkilöksi. Prinsessa Pikkiriikki seikkailee kirjoissa taikakoiransa Makkaran kanssa ja yhdessä he tekevät paljon normaalisti kiellettyjä asioita, mitä jokainen lapsi haluaisi tehdä. 

Roald Dahl – Matilda 

Yksi Dahlin rakastetuimmista teoksista, jossa seikkailee nokkela ja lahjakas Matilda tyttö. Kotona Matildan kirjallisia- ja matemaattisia lahjoja ei arvosteta, mutta onneksi hän pääsee kouluun missä opettaja neiti Honey huomaa Matildan lahjakkuuden. Matilda alkaa juonittelemaan koulun ilkeää rehtoria vastaan ja nokkeluutensa avulla onnistuukin tekemään rehtorille jäyniä. Kirja on hauska ja siinä on paljon käänteitä, mikä pitää lukijan mielenkiinnon yllä loppuun saakka. 

 

Jim Benton – Rakas nuija päiväkirjani – kirjat 

Kirjojen visuaalinen ilme pitää lukemisen mielenkiintoisena ja kirjat ovat myös hauskoja ja mielenkiintoisia. Päähenkilönä on Jamie niminen tyttö, joka kirjoittaa päiväkirjaa. Jamien elämää hämmentää milloin mikäkin esim. salaperäinen ihailija, samassa koulussa oleva Angeline tai jopa Jamien omat housut. 

C.C. Lewis – Narnian tarinat – kirjat  

Narnia kirjat ovat fantasiakirjallisuuden helmiä. Ne tempaisevat lukijan maailmaansa ja niitä lukiessaan unohtuu ympäriltä kaikki muu. Narniaan pääsevät vain lapset ja siellä asuu enemmän puhuvia eläimiä, kuin ihmisiä. Tarinoissa mielikuvitus pääsee esiin ja tarinat ovat myös mitä ihmeellisimpiä. 

Carolyn Keene – Neiti Etsivä – kirjat 

Kirjasarja, joka kestää aikaa. Paula Drew on 16-vuotias tyttö, joka ratkoo rikoksia kahden ystävänsä kanssa. Kirjoja on suomennettu monta ja niiden parissa pääset mukaan ratkomaan rikoksia ja arvoituksia Paulan ja ystävien kanssa.