Moi! Olen Salmisen Päivi, kirjastonhoitaja ja Kirjavinkkariyhdistyksen uusi jäsenasiainhoitaja. Valmistuin tammikuussa 2012 Seinäjoelta kirjastoalan tradenomiksi ja vastaan Laitilan kaupunginkirjaston lasten ja nuorten palveluista. Koska on kiva oppia uusia asioita, opiskelen myös Tampereella informaatiotutkimusta ja kirjallisuustiedettä. Tykkään elokuun illoista, pikkupaikkakuntien museoista ja kesäteattereista, progesta, kissoista ja siitä tunteesta, kun vieraalle paikkakunnalle syntyy tuttu reitti. Liikutun milloin mistäkin ja innostun herkästi. Vinkkaan enimmäkseen lapsille ja nuorille ja pidän satutuokioita. Tykkään heittäytyä tarinan vietäväksi. Joskus haluan vain maistella sanoja. Joskus en haluaisi, että tarina loppuisi lainkaan.

Pitkillä automatkoilla kuuntelen kissan kanssa usein äänikirjoja. Näissä viime aikoina kuunnelluissa matkustetaan tai ollaan liikkeellä:

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun
Jännityksennälkäisille seikkailijoille
Lontooseen Suomesta muuttanut graafikko Lia näkee työmatkallaan rikoksen, jonka uhri jää hänen mieleensä. Myöhemmin Lia tutustuu Mariin, joka omistaa erikoisen yrityksen, Studion, jonka tehtävä on parantaa maailmaa. Kirjassa Lia joutuu kohtaamaan suomalaisuutensa, mutta myös pohtimaan, kuinka pitkälle voi hyvän puolesta mennä. Kirja on niin merkillinen kudelma, että oli pakko jäädä autoon istumaan ja kuuntelemaan, vaikka olin jo perillä.

Mia Vänskä: Saattaja
Kauhua rohkeille rajojen yli kulkijoille
Lilja muuttaa asumaan lapsuuden kotiinsa, mutta siellä tapahtuu kummia. Kellarin valot räpsyvät ja lattialle ilmestyy lammikko toistamiseen. Tuttavallinen kissa ilmestyy tyhjästä. Naapuri löytyy puukotettuna ja äiti koomaan vajonneena. Jokin paha on mennyt ihmisiin. Kuolema on uudella oudolla tavalla läsnä, aina kuin kulman takana ja Liljan lapsuusmuistot alkava loksahdella paikoilleen. Liljaa kaivataan eksyneiden lautturiksi, työn valmiiksi saattajaksi. Onko Lilja siihen valmis?

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
Heilan perässä Suomen toiselta laidalta toiselle kulkijalle
Salamarakastumista seuraa muutto lemmen perässä. Edessä on reippaan ja puheliaan karjalaisen totuttelu kulttuurieroihin ja länsisuomalaiseen murahteluun. Tämä nauratti, koska tämä on totta.

Reissukissa Lyyli on valmiina kuuntelemaan äänikirjoja.

Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira
Klassikkonälkään sopiva muutto ja avaimet käteen -ratkaisu
Tässä otetaan kissa mukaan ja matkustetaan linja-autolla semmoiseen paikkaan, jossa kissan kanssa on mukava perustaa koti. Miau! Lemmikiksi otetaan leasing-sopimuksella lehmä, koska pitäähän kissan saada maitoa. Se on oikein hyvä lehmä, vaikka se syökin ikkunaverhot. Kissa haluaisi olla merimies, mutta lämmin uunikin miellyttää.

Hyvää kesää ja muistakaa, että paras tapa rakastaa omia aivojaan on uppoutua pitkään tarinaan!