torstai, 16. helmikuu 2012

Sain jo viime syksynä pyynnön osallistua lähikoulun kulttuuripäivään. Hyvä, että pyyntö tuli ajoissa, ehdin varata päivän ja ohjeet tarkentuivatkin sitten päivän lähetyessä.

Koululla oli jaettu aamupäivä 1-3-luokkalaisten työpajoihin ja iltapäivä 4-6-luokkalaisille. Työpajoja oli siis paljon, koska koulussa on yhteensä 300 oppilasta. Iso homma siis oli nähty, että oppilaat oli jaettu ryhmiin.

Sain itse valita, mitä pajassani teen, joten se oli tietysti kirjavinkkausta. Aloitin pienten pajan lukemalla sadun Lumikki ja seitsemän kääpiötä kirjasta Sorsa norsun räätälinä (Jukka Itkonen) joten versio oli taatusti kaikille uusi. Ja lopuksi oli aina aikaa tutustua kirjoihin. Tein jaettavaksi kirjalista ja päivää varten omat kirjanmerkit.

Isommille perusvinkkauksen lisäksi oli mukana Parhaat optiset harhat ja Uskotko silmiäsi. Valitettavasti yhtään kakkakirjaa ei ollut paikalla, kun paketteja keräsin, joten otin mukaani Karvakirjan (Stalfelt, Pernilla) ja siitä syntyikin juuri sopiva sipinä ja kohina. Toisessa porukassa ei kukaan uskaltanut edes kirjaan koskea ennen kuin varttitunnin odotuksen jälkeen. Kaamean hihityksen seuraamana.

Ryhmiä oli siis yhteensä neljä, kaksi pienempien ja kaksi isompien ryhmää. Ikäjakauma oli kirjojen suhteen hiukan hankala, koska ekaluokkalaisten ja kolmosten ero on niin huima. Paketti oli siis suloisen sekalainen. Toisaalta olisin voinut ottaa kirjoja vielä lisää tutustuttavaksi, sillä 45 min ja tunti oli aika pitkä aika ekaluokkalaisen kuunnella ja siksi puhuinkin joka kerta noin puoli tuntia ja sitten sai tutustua kirjoihin. Ja niitä kiinnostavia tietokirjoja kun meiltä löytyy, niin niitä olisi kannattanut ottaa enemmänkin.

Käheä ääneni kesti melkein kaikki ryhmät. Palasin osastolla ja samalla hetkellä ensimmäiset oppilaat tulivat hakemaa kirjoja eli Parhaat optiset harhat lähtivät lainaan noin puolessa tunnissa.

Oli kiva olla mukana kulttuuripäivässä enkä ollenkaan jäänyt kakkoseksi, vaikka paikalla oli animaatiota, musiikkia, tanssia, teatteria. Ja tutuin kommentti tuli autolle kävellessä, sulla on hienot kengät. Oli muuten samat kengät jotka huomattiin viime vuonna Uuraisilla.

Lopuksi vinkkauslistani: 

1-3-luokat

Aho, Tuulia: Maaginen iguaani (Werneri)

Arrigan, Mary: Niko ja mestariteos (Punainen banaani)

Bross, Helena: Koululla kummittelee (Eka b)

Child, Lauren: Se on totta vieköön minun kirjani

Gliori, Debi: Mullin mallin maailma

Gretz, Susanna: Pähkinäkartta (Sininen banaani)

Itkonen, Jukka: Sorsa norsun räätälinä

Korolainen, Tuula: Kissa Killin kiukkupussi

Lively, Penelope: Vaarin villit lemmikit (Keltainen banaani)

Moon, Nicola: Äänekkäät naapurit (Kirjakaveri)

Nicolaysen, Marit: Väinö ja rotta sairaalassa

Nopola, Sinikka: Anna Talven outo viivytys

West, Colin: Hirvi ja Hiiri (Kirjakaveri)

Widmark, Martin: Frankesteinin kummajainen (Nelli Rapp)

Widmark, Martin: Hirviöakatemia (Nelli Rapp)

4-6-luokat

Aarnio, Reeta: Maan kätkemät

Apps, Roy: Päätön opettaja (Monsterijengi)

Apps, Roy: Ukkini on vampyyri (Monsterijengi)

DiTerlizzi, Tony: Spiderwickin kronikat

Haahti, Taina: Ufo tapaus eli arvoitus nimeltä Antero

Heikkinen, Karo: Sirpale

Kontio, Tomi: Viidakon kutsu

Nilssom-Brännström, Moni: Tsatsiki ja mutsi

Parkkinen, Jukka: Suvi Kinoksen seitsemän enoa

Priester, Gary W.: Uskotko silmiäsi?

Saarinen, Virpi: Hämäränkoira

Seckel, Al: Parhaat optiset harhat

Stalfelt, Pernilla: Karvakirja

Tiainen, Marja-Leena: Maiju ja Bao

Trenter, Laura: Tuli on irti!

Terveisin Arja-täti