tiistai, 13. joulukuu 2011

Kaikkia 2011 nuortenkirjoja ei ole vielä luettu, joten alkuvuoteen jätettynä voisi lista mennä uusiksi. Mukana on myös monta sarjakuvaa ja muuten vain tykkäämääni tarinaa, jotka ovat vinkkejä aikuisille, joten en listaa tätä vuoden parhaiksi nuorten- ja lastenkirjoiksi. Teokset ovat myös suloisesti sekaisin ja ilman kummempia kategorioita. Mutta näistä tykkäsin tänä vuonna!

Condie, Ally: Tarkoitettu  Jatkaa dystopiatarinoiden nousua. Maailmanloppu on aina iloni, joten ei voi kuin kiittää, vaikka tässä jäo kyllä ammuksia piippuun huomattavan paljon. Mutta ehkä jatko-osissa varmistin saadan jo pois päältä. Ja vinkkarin sotaiset vertauskuvat haudattua.

Falls, Kat: Veden alla No hei, dystopia! Ekokatastrofin jälkeen ihmiskunnan on täytynyt muuttaa myös veden pinnan alle ja kyllä, maailmanloppu on aina iloni:)

Hypén, Tuuli: Nanna 2 Tuuli ’Turun toivo’ Hypénin ensimmäinen Nanna -albuni meni minulta hieman sellaisissa ihan kiva, mutta missä pihvi -fiiliksissä ohi. Toisessa albumissa myös tarinat kolahtavat paikoilleen (Piirrosjäljestähän ei ensimmäisessäkään löytynyt moittimista!). Suomalaista strippisarjakuvaa sieltä parhaasta päästä!

Jacovitti, Benito: Cocco Bill; Osa 1: Kamomillacowboy saapuu kaupunkiin Jacovittin salamin- kamomillateenhuuruinen sarjakuvaparodia oli allekirjoittaneen vahvinta huumetta 70-luvulla. Vuodet ovat kohdelleet Cocco Billiä hyvin ja tämä neljän varhaisen seikkailun kokoelma on toivottavasti vasta pitkän ketjun ensimmäinen lenkki. Tahtoo lisää ja pian!

Jansson, Anna: Ritarien taistelu Anna Jansson on kirjoittanut aikuisille dekkareita jo kauan ja uusi lapsille tarkoitettu sarja alkoi lupaavasti, joskin epätasaisesti. Jännityksellä jäin kuitenkin odottelemaan jatkoa.

Kanto, Anneli: Huippuvalmentaja Sarjan ensimmäiset osat olivat ehkä enemmän kaikille futiksesta innostuneille tämän ollessa jo hieman tyttöjuttuja. Se ei tee kirjasta kuitenkaan huonompaa kuten Huippuvalmentajan saama Anni Polva -tunnustuspalkinto osoittaa. Ja ei tämä edelleenkään ole pojilta kiellettyä luettavaa 😉

King, Daren: Hiirenkuonoleipiä
 Oli ihan kiva pikku seikkailu. On vielä auki meneekö vinkkausreppuun, keväällä sen sitten näkee.

Kolu, Siri: Me Rosvolat ja Konnakaraoke Hieno jatko-osa. Tykkäsin kuten tykkäsin edellisestäkin osasta. Eikä tässä ollut edes maailmanloppua!

Li, Kunwu: Minun Kiinani 1 (Isän aika)Vakavamielinen ja totinen sarjakuva, jossa kiinnostaa ennen kaikkea aihe. Kiinan vallankumous ja tavallisen ihmisen arki kommunistisessa jättiläisvaltiossa. Ne kuolevat ihmiset ovat silti varsin pieniä ja siksi tarina koskettaa.

Mathieu, Marc-Antoine: Jumala itse  Jumala jumittaa väestönlaskennassa puutteellisten henkilötietojen takia ja kafkamainen oikeudenkäynti kruunaa ihmisen hulluuden. Paikoin lähes akateemisen kuivakka ja vaatii sen mukaista huumorintajua toimiakseen.

Mulligan, Andy: Roskaa Yksi vuoden kohokohdista. Kaatopaikalla elävien poikien arki on on tuskaisen uskottavasti kuvattua ja halu parempaan elämään erittäin uskottavaa. Yksi vuoden parhaista vinkkaus uutuuksista
.
Neel, Julien: Päiväkirjaelämää (Mimu 1) Mimusta pukkaa jo kolmososaa ulos ja ainakin toistaiseksi kyseessä on ehdottoman aseistariisuvaa hyvänmielensarjakuvaa kaikille,

Niemi, Mikael: Aivot pellolle Kirja muutti pysyvästi suhtautumiseni banaaneihin ja on ainakin toistaiseksi valintani vuoden parhaaksi nuortenkirjakäännökseksi.

Nykänen, Harri: Pamalaton jumaus No hei! Ei toimivaa ja vauhdikasta poikakirjaa jonka aiheet ovat nuorten arjesta kirjoiteta kovin paljoa. Vähän rikosta mausteeksi.

Pourret, Gérard: Pyllypyyhin (Mukailtu katkelma François Rabelais’n teoksesta Suuren Gargantuan hirmuinen elämä). Vuoden pahastuttaja. 500 vuotta sitten kirjoitettu teksti sai kaikesta pahastujat heti hereille. Pahastuminen ei ole pahasta. Kieltäminen ei ole hyvästä.

Schmidt, Manfred: Laukaus tekotakaraivoon Nikke Knatterton sarjakuvaa. Mitä muuta voi ihminen tarvita? On rikos- ja agenttisarjakuville sitä mitä Cocco-Bill vakavamielisille lännensarjoille.

Tietäväinen, Ville: Näkymättömät kädet Vuoden kotimainen sarjakuva aikuiseen makuun. Suurta draamaa pienistä ihmisistä.

Walldén, Netta: Ruben ja rouva Mallamudin tapaus En odottanut mitään ja yllätyin positiivisesti. Juro ihmisvihaaja joka ei pidä vieraista ja uteliaat lapset ei ole ollut uusi idea aikoihin, mutta homma toimii ja tarina kulkee.

Vehniäinen, Jarkko: Kamala luonto Oikeastaan vuoden 2010 julkaisu ja koska stripit on julkaistu netissä vuosien varrella, niin vielä sitäkin vanhempi tapaus. ’Löytyi’ vinkkauspakkiin oikeastaan vasta tänä syksynä ja voi pojat, että ilves ja kärppä sitten kolahtivatkin. Varmaa vinkattavaa yksinkertaisesta (pieru)huumorista pitäville maustettuna muutamalla älykköstripillä. Vinkkari tykkää.

markku-setä