torstai, 16. joulukuu 2010

Koska erilaisten listojen laatiminen on aina yhtä mukavaa ja Markku-setä loi jo oman listansa kohta päättymässä olevan vuoden parhaista kirjoista, niin päätinpä minäkin seurata perässä ja seurata yhdistyksen presidentin jalanjälkiä.

Luonnollisestikaan en ole ehtinyt lukea kaikkea – tai edes kaikkea sellaista, mikä periaatteessa olisi vaikuttanut kiinnostavalta – mutta onpahan tässä edes jonkinlainen otos sellaisia lasten-, nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoja, jotka ovat vuoden aikana jättäneet vähän vahvemman muistijäljen.

Listallani on mukana niin kuvakirjoja, perinteisiä romaaneja kuin sarjakuviakin. Lienee syytä mainita, että osa mukana olevista kirjoista on hyllytetty monissa kirjastoissa aikuisten puolelle, mutta toisaalta kirjallisuuden raja-aidat ovat usein näennäisiä. Kirjat on laitettu satunnaiseen järjestykseen.

Markku puki oman listansa jääkiekkojoukkueen muotoon, mutta koska olen itse enemmän futisihmisiä, niin koostukoon minun listani sitten yhdestätoista ”pelaajasta”. Joten pitemmittä puheitta – vuoden 2010 tähdistökentällinen!

Matti K.
Tampereen kaupunginkirjasto

* * * * * 

#1 Julia Donaldson ja Axel Scheffer: Leo Lohikäärme (Mäkelä)

Lämminhenkinen, runomuotoinen kuvakirja lohikäärmekoulun priimusoppilaasta ja ei ihan perinteisestä prinsessasta. Satutunneilla vetosi niin poikiin kuin tyttöihin. Donaldsonia voi aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella pitää jonkinlaisena laadun takeena.

#2 Rob Scotton: Hyvää joulua, Matti-Katti  (Karisto)

Matti-Katti toivoo joulupukilta oikein suurta pakettia ja yrittää olla niin kiltti kuin mahdollista. Nimestä johtuvaa lukkarinrakkautta tai ei, mutta vuoden parhaiden kuvakirjojen joukkoon tämä menee heittämällä.

 #3 Olof ja Lena Landström: Buu ja Bää kastuvat  (WSOY)

Landströmien sympaattiset lampaat jatkavat pienimuotoisia seikkailujaan sarjan neljännessä kuvakirjassa. Synkästä ja myrskyisestä yöstä kertovassa tarinassa on vain vähän tekstiä, joten kuvakirja jaksaa kiinnostaa pienempääkin kuuntelijaa.

#4 Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet  (WSOY)

Vanhempiensa kohtaloa selvittävän Agnes-tytön ympärille rakentuva albumi tempaa mukaansa, mistä on kiittäminen myös vinoa huumoria ja tarinaa erinomaisesti tukevaa kuvitusta. Yläkoululaisista ylöspäin.

 #5 Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu supersankareina  (Otava)

Outolassa tehdään asiat tällä kertaa aivan toisin: suosikkikaksosten supersankariseikkailu pohjaa nyt entistä enemmän tekstiin, mutta taso ei ole laskenut tippaakaan – melkeinpä päinvastoin!

#6 Kate Thompson: Yön eläjä (Gummerus)

Neljätoistavuotias dublinilaispoika joutuu jättämään nuorisorikollisen lupaavan uran kaupungissa ja muuttamaan maaseudulle, jonka rauhallisen pinnan alle kätkeytyy kuitenkin kammottavia salaisuuksia. Kuka on se pieni naishahmo, jonka kanssa pikkuveli juttelee öisin? Nuorisorealismia ja yliluonnollisia aineksia sisältävässä romaanissa olisi ollut aineksia parempaankin, mutta myös tämmöisenään se ansaitsee paikkansa avauksessa. Yläkoululaisista ylöspäin.

#7 Suzanne Collins: Nälkäpeli – Vihan liekit  (WSOY)

Seitsemäntoistavuotias Katniss-tyttö joutuu uudelleen keskelle raakaa eloonjäämisleikkiä. Nälkäpeli-sarjan jännittävä jatko-osa pitää lukijan tiukasti otteessaan. Yläkoululaisista ylöspäin.

#8 Maria Turtschaninoff: Arra (Tammi)

Satua ja fantasiaa yhdistelevä romaani hyljeksitystä ja mykkyydestään suojamuurin rakentaneesta Arra-tytöstä ilmestyi ruotsiksi jo vuoden 2009 puolella ja selviytyi Finlandia Junior –kilpailussa loppuviisikkoon – eikä syyttä. Nyt ilmestyneen suomenkielisen laitoksen lukijan on vaikea olla ihastumatta kauniiseen ja kuvailevaan kieleen. Viidennestä luokasta ylöspäin.

#9 Naomi Novik: Jadevaltaistuin (WSOY)

Novikin Temeraire-sarjan toinen osa jatkaa totutulla reseptillä, jossa brittiupseeri ja hänen lohikäärmeensä seikkailevat Napoleonin sotien repimässä Euroopassa ja tässä tapauksessa myös sen ulkopuolella. Hyvällä tavalla ”vanhan liiton” romaani on suunnattu nuorille aikuisille ja miksei myös vanhemmillekin lukijoille.

#10 Tuuli Hypén: Nanna  (Arktinen Banaani)

Turkulaisen sarjakuvataiteilijan esikoisteos ihmisyyspassin saaneesta ja kaupungin ihmeellistä menoa päivittelevästä kettutytöstä on paitsi hauska, myös äärimmäisen upeasti piirretty. Nuorille aikuisille.

#11 Shokki : toinen karmiva Creepy-kokoelma (Egmont)

Vampyyreja, ihmissusia ja muita kammotuksia sisältäviä kauhusarjakuvia sisältävä antologia. Egmontin alasajo oli vuoden surkeimpia uutisia, mutta vanhoissa Shokki-lehdissä julkaistujen tarinoiden julkaisua voi siitä huolimatta pitää kulttuuritekona. Kauhunnälkäisille ja verenjanoisille nuorille aikuisille.

Valmentaja: Robert Swindells: Huone 13 (Karisto)

Vuonna 1991 ilmestyneestä ja läpikotaisin puhki luetusta lasten ja nuorten kauhuromaanista saatiin vihdoin ja viimein uusintapainos. Näin kuuluu vampyyritarina kirjoittaa!