Tänään 9.4 juhlistetaan Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää.
Tiesitkös, että Suomen kieli on kehittynyt uralilaisesta kantakielestä, jota on puhuttu tuhansia vuosia sitten jossain Volgan keskijuoksun ja Ural-vuorten välisellä alueella? Tai että kirkoissa on luettu jo 1400-luvulta lähtien Isä meidän rukous, rippisanat, uskontunnustus ja Ave Maria suomeksi?
60% Agricolan kehittämistä sanoista on vieläkin käytössä. Näihin sanoihin kuuluu mm. esikuva, esimerkki, esipuhe, hallitus, juhlapuhe, korkeakoulu, muistomerkki, omatunto, paikkakunta ja pääkaupunki.
Lisää faktoja, teorioita ja historiaa voit lukaista esimerkiksi seuraavista teoksista:
Ville Eloranta ja Jaakko Leino: Sanaiset kansiot, suomen kielen vaietut vaiheet
Teoksessa katsastetaan kielen historiaa ja tuoreempia ilmiöitä kielen kehityksessä. Innostava ja kiehtova teos suomen kielen kummallisuuksista.
Ville Eloranta: 125 myyttiä suomen kielestä
Kevyt katselmus suomen kielen myytteihin ja uskomuksin. Teos tekee selvää suomen kieltä koskevista väärinkäsityksistä ja ohjaa lukijan ajantasaisen kielen pariin. Viihdyttävä luettavaa ja hyvä tietopankki kaikille!
Lari Kotilainen: Kielen elämä, suomen kielen eilisestä huomiseen
Kansantajuisesti, huumorin siivittämänä kirjoitettu teos antaa lukijalleen kuvan suomen kielen historiasta ja tutkimuksesta. Sisältö on runsasta ja vankkaa ja teosta lukiessa huomaa tekijän oman innostuksen ja rakkauden kieltä kohtaan. Teos tempaa lukijan mukaansa ja pitää lukijan otteessaan viimeiseen asti.
Faktat suomen kielestä poimittu ylen ja piplian nettisivuilta.
Viimeisimmät kommentit