sunnuntai, 27. helmikuu 2011

Arja-täti on kuuluisa ahdistusaiheista kirjoistaan. Yläkouluikäiset ovat lähellä sydäntä juuri angtisuutensa takia ja siksi tykkään vinkata juuri heille. Mitä ahdistuneempi ja hankalampi luokka, sitä ahdistuneempaa – ei ku ihanampaa – vinkata. Lupasin kertoilla hiukan tästä kaikesta.

Yläkouluvinkkauksia olen tehnyt miltei koko vinkkausurani ajan, mutta viime vuonna ne räjähtivät kasvuun oikein kunnolla. Saimme mukaan vinkkauksiin sellaisia kouluja ja luokkia, jotka eivät olleet aikaisemmin käyttäneet vinkkauspalveluita eivätkä käyneet säännöllisesti kirjastossa. Joten pääsin oikein kunnolla ahdistumaan, eiku siis vinkkaamaan.

Yleisin kysymys, johon törmään aikuisten kohdalla on se, voiko ahdistavia kirjoja vinkata. Eikö se ole pelottavaa, että suosittelee sellaisia kirjoja, joiden lukeminen ei olekaan kivaa eikä välttämättä loppu ole onnellinen. Mutta mietipä hetki omaa tilannettasi noin 13-15-vuotiaana. Olit silloin ainoa, jolla meni huonosti. Kukaan ei ymmärtänyt. Kellään toisella ei ollut niin kamalia/ärsyttäviä/ymmärtämättömiä vanhempia ja juuri sinä olit maailman ainoa, jota kohdeltiin väärin. Elämä tuossa iässä on suurimmaksi osaksi hankalaa. Jos ei niin hankalaa niin aikakin tylsää, mistään ei saa innostua eikä mikään voi olla kivaa. Jos silloin ehdotan kirjaa, joka on kiva, jossa on kiva, nätti päähenkilö ja kaikki toimii, tuskin kirja silloin menee käsistä. Kun tuntee olevansa maailman ainoa huonosti kohdeltu ihminen, on ihana lukea, että jollakin menee vielä huonommin. Tai jotain. Tästä voisi kai puhua joku psykologi lisää.

En kuitenkaan halua, että kukaan ahdistuu liikaa. Kaikki eivät halua lukea ahdistavia kirjoja, joten vinkkausrepussa on aina muutakin. Ja kun kerroin kirjoista, kerron myös sen, onko se ahdistava, annan ns. ahdistusvaroituksen, eli kerron suoraan, että jos olet herkkä, et halua mitään pahaa, älä ota tätä kirjaa. Ota joku toinen. Yläkouluikäiset tietävät jo kyllä sen, mitä kestävät.

Seiskaluokkalaisten kohdalla vinkkaus on ehkä kaikkein hankalinta. Nuoret ovat kovin heterogeeninen ryhmä, osalla murrosikä lyö kunnolla päälle, toiset leikkivät vielä innoissaan. Silloin vinkkauspaketin on pakko olla hyvin laaja ja silloin osa kirjoista menee täysin pieleen. Puolet todennäköisesti ihmettelee, miksi minulla on niin lapsellisia kirjoja ja se toinen puoli ihmettelee, miksi joku haluaa lukea abortista. Kasien kohdalla ryhmä on hiukan jo tasaisempi ja kasiluokka on ehkä helpoin. Ysillä taas osa alkaa olla niin aikuisia (ainakin omasta mielestään siis) että eivät halua lukea kuin sitä aihetta, josta ovat kiinnostuneet. Toisaalta ysiluokalle voi ottaa jo niitä kirjoja, joita ei pienemmille uskalla hiiskuakaan.

Ahdistuskirjoissa suosituimmat aiheet ovat tietysti seurustelu ja kaikki siihen liittyvä. Teiniraskaus on yksi suosikkini, samoin oppilaan suhde opettajaan. Kuolema kaikissa muodoissa ja viime vuosina on tullut paljon kirjoja, jossa päähenkilö on koomassa. Samoin nuorten auto-onnettomuudet ovat aina se, mikä pysäyttää ja samoin nuoren katoaminen. Nuo aiheet on myös helppo vinkata, koska kaikki ovat lukeneet lehdistä katoamisilmoituksia sekä onnettomuuksista. Alkoholinkäytöstä lähinnä vinkkaan vain niin että se on vanhempien ongelma. Nuorten alkoholiongelmasta kirjoitettuja kirjoja ei ole kovin viime vuosina tullut eikä huumekirjojakaan. Siis sellaisia, jotka menisivät yläkouluikäisille. Vanhempien ero, lastenkodit yms toimii aina.

Vain kerran olen voinut vinkata pelkästään ahdistavia kirjoja eli viime vuonna Metsossa Tampereella K-13 tapahtumassa. Lisään tuon vinkkauksen listan tähän loppuun. Loppuun olen lisännyt, mille luokalle olen kirjaa vinkannut.

Ahdistavia kysymyksiä otan mielelläni vastaan,

Arja-täti

Abdel-Fattah, Randa: Näyttääkö pääni tässä isolta? (7-9)

Anderberg Strollo, Åsa: Minna (9)

Bakhtiari, Marjaneh: Mistään kotosin (lukio)

Collins, Suzanne: Nälkäpeli (8-9)

Downham, Jenny: Ennen kuin kuolen (8-9)

Hornby, Nick: Skeittari (9)

Kaskiaho, Reija: Rastas (7-9)

Lempinen, Marja-Leena: Punainen lumme (9)

Luther, Annika: Kadotettu metsä (8-9)

Luther, Annika: Ivoria (8-9)

Marttila, Hanna Marjut: Filmi poikki! (8-9)

Parkkola, Seita: Usva (7-8)

Pearson, Mary E.: Kuka on Jenna Fox? (7-9)

Puskala, Sirpa: Kingi (7-9)

Rannela, Terhi: Taivaan tuuliin (8-9)

Teräs, Mila: Sininen huone (7-9)

Tiainen, Marja-Leena: Poistui kotoaan (7-9)

Uskali, Marika: Hopeanorsu (7-9)

Verronen, Maarit: Karsintavaihe (9-lukio)