keskiviikko, 20. huhtikuu 2016

Pertsa ja Kilu ovat vaikuttaneet sukupolviin suomalaisia nuoria innoittamalla heitä seikkailuillaan. Kirjat ovat kannustaneet nuoria yritteliäisyyteen, toverillisuuteen ja reippaaseen meininkiin. Laivakello-palkinto on tunnustus tämänhenkisen kirjallisuusperinteen jatkajille ja uudistajille. Tätä reipashenkisten seikkailukirjojen henkeä kunnioittaen palkintona on messinkinen laivakello.

Laivakello-palkinto (alk. 1996 Pertsa ja Kilu -palkinto) myönnetään tunnustuksena nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta. Palkinnon jakajana ovat vuorovuosin Väinö Riikkilä -seura ja Kotkan kaupungin kulttuuritoimijat ja palkinto jaetaan tänä vuonna Dreamwall -tapahtuman yhteydessä Merikeskus Vellamossa 11.5.

Ehdokkaina vuoden 2016 Laivakello-palkinnolle ovat Aleksi DelikourasAnu HolopainenJyri ParetskoiSalla Simukka ja Kalle Veirto.

Aleksi Delikouras on tunnettu erityisesti Nörtti -kirjasarjasta. Nörtti ei ole vain kirja, vaan kirja laajentuu Youtubeen ja sosiaaliseen mediaan, joissa kirjan henkilöitä voi seurata ja fanittaa.

Anu Holopainen on kirjoittanut paljon fantasiaa ja hänen teoksissaan pohditaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Uusimmassa teoksessaan kirjailija ottaa vahvasti kantaa ihmisen omaan ulkonäön ja kehon muokkaamiseen.

Jyri Paretskoin tarinoissa seurataan mopopoikien kasvamista pikkukaupungissa lämpimän huumorin keinoin. Ilot ja surut jaetaan ja koetaan yhdessä ja rohkeasti tutustutaan jopa mysteereistä suurimpaan, elämään.

Salla Simukkan kirjoissa usein toistuvina teemoina ovat toiseus ja erilaisuus. Simukka liikkuu sujuvasti lajityypistä toiseen ja on kotonaan kaikkialla.

Kalle Veirto kirjoittaa pojista ja urheilusta ja poikien urheilusta. Kirjoissa haisee hiki ja maistuu elämä ja henkilöt ovat 2000-luvun lukijoille helposti samaistuttavia.

 

markku-setä