keskiviikko, 11. toukokuu 2016

Kuluva vuosi on Kotkassa Pertsan ja Kilun juhlavuosi ja juhlavuotena palkintoraati halusi kunnioittaa alkuperäisten tarinoiden tärkeimpiä arvoja: yritteliäisyyttä, toverillisuutta ja reippautta. Raadin mieletä Paretskoin Shell’s Angles jatkaa Pertsan ja Kilun hengessä uudelle vuosituhannelle. Veneiden sijaan itsetuntoa ja seikkailumieltä nostatetaan mopoilla, mutta kavereita eivät mopopojatkaan hylkää.  Pertsan ja Kilun henkeä kunnioittaen palkintona on messinkinen laivakello.

Laivakello-palkinto (alk. 1996 Pertsa ja Kilu -palkinto) myönnetään tunnustuksena nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta. Palkinnon jakajana ovat vuorovuosin Väinö Riikkilä -seura ja Kotkan kaupungin kulttuuritoimijat. Tänä vuonna raadissa ovat olleet Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen, museolehtori Johanna Aartomaa Suomen merimuseosta, eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja Esko Junkkari, lasten ja nuorten osaston esimies Kotkan kaupunginkirjastosta Markku Kesti ja kirjastonhoitaja Titi Kalenius.

Raadin mielestä Paretskoin päähenkilöt ovat tavallisia ja uskottavia nuoria, sellaisia joita Pertsa ja Kilu olisivat voineet olla, jos Riikkilä olisi kirjoittanut kirjansa 2000-luvulla. Merellinen miljöö on tosin vaihtunut huoltoaseman kulmiksi, mutta polttoaineen käry on tallella, samoin halu auttaa tovereita ja keskinäisen naljailun alle kätketty ystävyys ja luottamus.

Palkinto jaettiin Merikeskus Vellamossa Dreamwall tapahtuman yhteydessä 11.5. kello 18.00.