Tällä kertaa vinkkauksensa jakavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat Jenni Simelius, Kaisa Märsy, Sonja Tarvainen ja Wiljam Hautanen. Vinkkauslistauksessa on tällä kertaa enemmän keskitytty nuorten kirjallisuuteen (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) ja aiheet vaihtelevat niin kevyemmistä eläinaiheista rankkoihin nuorten ongelmiin.
Mauri Kunnas: Koiramäen Martta ja Ruuneperi
Koiramäellä asuva Martta pääsee serkkujensa kanssa Porvooseen. Porvoossa asuu tietenkin myös kansallisrunoilijamme J. L. Runeberg, jonka kotiin Martta pääsee auttamaan Fredrika-rouvaa tämän askareissa. Kirjassa on kuvattu myös Runebergin runoja kunnasmaisen viehättävästi. Kunnaksen kirja herätää Suomen 1800-luvun historian henkiin ja kertoo suomalaisuuden heräämisestä. Suosittelen tätä kirjaa kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille.
Sam McBratney – Arvaa kuinka paljon sinua rakastan
Sympaattinen kuvakirjaklassikko rakkaudesta. Kertomus Isosta Pupusta ja Pikku Pupusta, jotka miettivät rakkautta ja sitä, sitä, kuinka rakkauden määrän voikaan ilmaista.
Thomas Brezina: Seitsemän tassua ja Penny -sarja
14-vuotiaan Penelopen eli ”Pennyn” isä on eläinlääkäri ja perheestä löytyykin jos jonkinlaista eläintä: kaksi koiraa, kaksi aasia, kanoja, riikinkukkoja ja kaksi vuohta. Sarjan eri osissa temperamenttinen ja eläinrakas Penny pelastaa erilaisia pulaan joutuneita eläimiä. Sarja sopii hyvin sekä ala- että yläasteikäisille eläinhulluille.
Angela Sommer-Bodenburg – Pikku vampyyri
Sarja kertoo 9-vuotiaasta yksinäisestä Antonista. Anton saa ystävän Rydiger nimisestä pienestä vampyyrista, joka ilmestyy hänen huoneeseensa pimeän tultua. Myös Antonin vanhemmat tahtovat päästä tapaamaan tämän uuden ystävän, mutta he eivät tiedä tämän olevan vampyyri. Anton pääsee tutustumaan myös Rydigerin kalpeisiin sukulaisiin.
Helena Meripaasi: Koirahullun päiväkirja -sarja
Sarjan ensimmäisessä osassa (Koiran kokoinen kesä) 12-vuotias Ulla saa oman belgianpaimenkoirapennun, Daran, joka vie hänet koiraharrastuksen maailmaan. Rasavillin pennun koulutus ei ole kuitenkaan ihan niin helppoa, varsinkaan hepuloivan äidin mielestä…
Meg Cabot: Prinsessapäiväkirjat -sarja
Mia on tavallinen tyttö New Yorkista, jonka ainoina haaveina ovat helpommat algebran läksyt ja luokkakaveri Josh – kunnes hän saa kuulla olevansa Genovian prinsessa ja joutuu opettelemaan hovitapoja isoäitinsä johdolla. Kirjasarjaan kuuluu 10 osaa ja siitä on tehty myös kaksi elokuvaa.
Martin Widmark: Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja
Hauskoja ja mielenkiintoisia lapsille suunnattuja mysteereitä. Vallilan kaupungissa tapahtuu kaikenlaisia kummia asioita ja Lasse-Maijan etsivätoimisto on saanut selvittää näitä mysteereitä jo seitsemäntoista kirjan verran.
Ann Brashares: Neljä tyttöä ja maagiset farkut -sarja
Neljän tytön kaveriporukka löytää farkut, jotka istuvat heille kaikille täydellisesti, vaikka he ovatkin kaikki erikokoisia. Kesäloman kaikki tytöt viettävät eri paikoissa, joten farkut matkaavat heille kaikille vuorotellen. Farkut jalassa tapahtuu kaikille hyviä asioita. Neljäosaisessa kirjasarjassa käsitellään mm. tyttöjen välistä ystävyyttä ja aikuistumista.
Terhi Rannela: Scarlettin puvussa
Rannelan nuortenkirja kertoo lukioikäisestä Viivistä, joka ihannoi edesmennyttä näyttelijätärtä Vivien Leigh’tä ja valmistautuu vanhojen tansseihin. Scarlettin puvussa -kirjan tarina on peräisin Margaret Mitchellin romaanista Tuulen viemää, mutta tapahtumia on hienosti muokattu meidän aikaamme. Kirja on nopealukuinen ja sopii erityisesti vanhojen elokuvien ystäville.
Patrick Ness: Hirviön kutsu
Tarinan päähenkilö on 13-vuotias Conor, jonka äiti on sairastunut syöpään. Conor on koulukiusattu eikä hänellä ole ollenkaan kavereita. Conorin kotiin ilmaantuu hirviö, joka kertoo kolme tarinaa ja Conorin vuoro on kertoa neljäs tarina. Sen enempää ei tästä kirjasta voi paljastaa. Teos on todella surullinen mutta kaunis kuvaus Conorin suruprosessista. Tätä voi suositella kaikille, ja ehkäpä se olisikin hyvä kaikkien lukea.
Jacqueline Wilson – Tatuoitu äiti
10- ja 14-vuotiaat sisarukset Dolphin ja Star asuvat rakkaan, mutta epävakaan äitinsä kanssa. Äidillä on erilaisia ongelmia mielenterveydessä sekä elämänhallinnassa ja lapsista huolehtiminen tuottaa hankaluuksia. Perheen roolit ovat vaihtuneet, kun lapset joutuvat ottamaan vastuun ja huolehtimaan äidistään.
Enid Blyton – Viisikko-sarja
Viisikko-sarja kertoo joukosta nuoria, jotka päätyvät erikoisiin ja jännittäviin seikkailuihin vanhoissa linnoissa ja muissa syrjäisissä paikoissa. Tarinat ovat nopealukuisia ja viihdyttäviä ja täynnä salakäytäviä ja jännitystä. Sopii hyvin niin ala- kuin yläkoululaistenkin luettavaksi.
Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox
Auto-onnettomuudesta toipuva 17-vuotias Jenna vietti vuoden koomassa, eikä muista ajasta ennen onnettomuutta mitään. Palailevat muistot herättävät kysymyksiä, joihin Jenna ei kuitenkaan saa vastauksia. Mitä vanhemmat oikein salailevat ja missä ovat Jennan entiset ystävät Kara ja Locke? Lähitulevaisuuteen sijoittuva kirja kertoo oman identiteetin etsimisestä ja geeniteknologian kehityksestä.
Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää
Samantha on yksi koulun suosituimmista tytöistä ja hän elää täydellistä elämää – kunnes joutuu auto-onnettomuuteen. Sam ei kuitenkaan kuole, vaan päätyy elämään viimeistä päiväänsä yhä uudestaan ja uudestaan, yrittäen joka päivä muuttaa jotakin. Kirja on hyvin koskettava ja sen aiheita ovat mm. kuolema ja kiusaaminen.
Marja-Leena Tiainen – Kahden maailman tyttö
Teos kertoo kurdiperheestä tulevasta 17-vuotiaasta Tarasta. Tara haluaisi elää elämäänsä kuten muutkin ikäisensä suomalaistytöt, mutta perheen miehet pelkäävät kunniansa puolesta ja Tara joutuu pahoinpitelyn uhriksi. Tara hakeutuu turvakotiin, mutta hän ei välttämättä kuitenkaan ole turvassa.
Kira Poutanen – Ihana meri
15-vuotias Julia sairastuu laihdutuksen myötä anoreksiaan. Koskettava ja raadollinen kertomus siitä, kun ylitunnollinen nuori sairastuu syömishäiriöön.
Darren Shan – Darren Shanin tarina
Nuorten fantasiasarja kertoo koulupoika Darren Shanista, josta tulee vampyyrin oppipoika ja näin hän päätyy osaksi vampyyrien maailmaa. Kiehtova ja mukaansatempaava kirjasarja pitää sisällään 12 osaa.
Helen Dunmore – Ingo-sarja
Ingo-sarja sisältää neljä kirjaa, jotka kertovat brittiläisestä Sapphire-nimisestä tytöstä ja hänen veljestään, jotka huomaavat, että he kykenevät hengittämään veden alla. Pian he tapaavat meressä asuvia merenneidon kaltaisia olentoja. Sisarusten isä on myös kadonnut vuosia sitten jälkiä jättämättä ja he tahtoisivat kovasti tietää, mitä hänelle tapahtui. Kirjasarja on hyvin kiinnostava ja maailmansa puolesta se sopii erityisen hyvin kesälukemiseksi. Sarjan ensimmäinen osa on nimeltään Ingo – Meren kansa.
Maria Turtschaninoff – Arra
Arra on kaunis satumainen tarina nuoresta Arra-nimisestä tytöstä, joka ei osaa puhua mutta sen sijaan hän kykenee kuulemaan luonnon laulavan. Tarina on hyvin koskettava ja tuo tyylinsä puolesta mieleen lapsena luetut sadut. Lisäksi se on tunnelmaltaan lumoava ja myyttinen. Tarina on kuitenkin ajoittain henkisesti hyvinkin julma, joten se sopii ehkä parhaiten yläaste-ikäisille ja sitä vanhemmille lukijoille.
Terry Pratchett – Vapaat pikkumiehet
Vapaat pikkumiehet on kirja nuoresta Tiffany Särkysestä, joka tahtoo tulla noidaksi. Kirja on todella hauska ja erinomainen tapa tutustua Pratchettin laajaan Kiekkomaailma-sarjan maailmaan ja henkilöhahmoihin.
Emmi Itäranta – Teemestarin kirja
Teemestarin kirja on kiinnostava ja omintakeinen tarina tulevaisuuden maailmasta, jossa makea vesi on lähes kokonaan loppu. Tarina on hyvin kiinnostava eikä sen käänteitä ole helppo arvata. Tarina on myös välillä melko jännittävä.
Siiri Enoranta – Nukkuu lapsi viallinen
Nukkuu lapsi viallinen on tarina pienestä tytöstä, joka sairastuu hyvin vakavasti. Jopa niin vakavasti, että enkeli tulee jo hakemaan hänet, mutta taivaan portilla hän ei pääsekään läpi. Hän ei ole vielä täysin kuollut. Enkeli ei tätä huomaa vaan jatkaa töitään, joten pikkutyttö seuraa tämän perässä ympäri maailmaa ja katselee, kuinka enkeli kerää kuolleiden lasten sieluja viedäkseen heidät taivaaseen. Kyseessä on siis hyvin kaunis ja rauhallinen kirja kuolemasta, joka sopii hyvin myös nuorille lukijoille.
Michelle Harrison – 13 lahjaa
Kirjan päähenkilö on nuori Tanya, joka kykenee näkemään keijuja. Näiden keijujen takia hän aiheuttaa äidilleen jos jonkinlaista harmia, joten äiti lähettää hänet isoäidin luokse kesäksi. Isoäitinsä kartanossa Tanya alkaa sitten tutkia erään vuosikymmeniä sitten lähimetsään kadonneen tytön mysteeriä. Kirja on trilogian ensimmäinen osa ja kokonaisuudessaan trilogia on hyvin mielikuvituksellinen ja tapahtumarikas.
Johan Harstad – Darlah: 172 tuntia Kuussa
Tarina kertoo kolmesta nuoresta, jotka voittavat NASAn järjestämän kilpailun, jonka voittajat pääsevät muutamaksi päiväksi Kuuhun. Päähenkilöiden päästyä Kuuhun alkaa tapahtua hyvin outoja ja karmivia asioita. Kirja sopii hyvin erityisesti sellaisille yläasteikäisille nuorille, jotka pitävät kauhukirjallisuudesta, koska kirja voi olla välillä melko ahdistava.
Viimeisimmät kommentit