Vinkkauksiaan ovat tällä kertaa jakaneet Kirsti Montonen, Jutta Väyrynen,Johanna Tornio, Roosa Väisänen ja Iida Sipilä. Listan kirjat vaihtelevat 1960-luvun klassikkoteoksista, runokokoelmien kautta 2010- luvun nuorten aikuistenkirjoihin.
Eric Carle: Pikku toukka paksulainen (1969)
Kirja kertoo hienosti kuvatussa tarinassa pienestä toukasta, joka syö itsensä läpi erilaisista hedelmistä ja herkuista. Ja mitä toukalle sitten käykään?
Camilla Mickwitz: Jason, Emilia ja Mimosa -kirjat (1970- ja 1980 –luvuilla)
Mickwitzin lastenkirjat ovat värikkäitä ja vauhdikkaita ja pohtivat tärkeitä aiheita, mm. mitä onni on ja mistä onni löytyy ja miten lapsen elämään vaikuttaa, kun perhe muuttaa työn perässä toiseen maahan. Mickwitzin käsialaa ovat myös Pikku kakkosen logo sekä Varokaa heikkoa jäätä -animaatio.
Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur, eli karhu (2016)
Lastenkirja Mur, eli karhu kertoo pienestä karhusta, joka ei nuku talviunia. Kirjan runsas ja värikäs kuvitus kertoo hauskasti pienen karhun vaiheista ja univaikeuksista keskellä talvea, kun muut nukkuvat.
Sally Grindley: Miiru-Hiirulainen, Kymmenen kissasatua (1998)
Satukirja sisältää kymmenen tarinaa kissaemosta ja hänen pennuistaan. Jokaisella kissanpennulla on oma tarinansa ja emokissan tarinassa kerrotaan, kuinka pennut saivat nimensä. Tarinoissa seikkaillaan ja ihmetellään asioita kissanpentujen näkökulmasta. Ilmeikkäät ja suloiset kissat on kuvittanut Kate Simpson.
Itkonen, Jukka: Laulavat lenkkitossut: urheilullisia liikuntarunoja (2015)
Tämä runokirja on täynnä urheilun iloa ja huumoria. Runoihin ovat päässeet niin keihäänheittäjä Antti, kuin mäkihyppääjä Matti ja setä pitkäsääri Bolt. Runot kertovat tähtiskeittaajasta, eksyneestä suunnistajasta, karate-Einarista ja monesta muusta. Eikä sohvaurheilijaakaan ole unohdettu. Runot ovat hauskoja ja Matti Pikkujämsän mainio kuvitus antaa hyvän tunnelman. Tätä runokirjaa lukiessa ei ehdi aika tulla pitkäksi, niin vauhdikkaasti se ottaa lukijan mukaansa.
Mauri Kunnas, Tarja Kunnas: Seitsemän koiraveljestä (2002)
Aleksis Kiven kirjoittamaan klassikkoteokseen pohjautuva kuvakirja, missä Jukolan veljekset ja muut henkilöt esiintyvät koirahahmoina. Veljesten elämä on yhtä painia Toukolan poikien, lautamiehen ja elämän kanssa, mutta yhdessä nämä veljekset selviävät seitsemän miehen voimalla!
Selma Lagerlöf: Peukaloisen retket villihanhien seurassa (1906-1907)
Saturomaanien klassikko kertoo Nils Holgerssonista, joka on hyvin kuriton ja tekee mielellään kaikenlaisia jekkuja maatilan eläimille. Pyydystettyään kotihaltijan pojan röyhkeä luonne loukkaa kotihaltijaa syvästi ja tämä muuttaa rangaistuksena hänet peukaloiseksi, minkä jälkeen poika ymmärtää eläinten kieltä. Peukaloinen ja hanhikukko lähtevät villihanhien mukaan pohjoiseen, missä hän joutuu erilaisiin seikkailuihin metsäneläinten pariin, vedenalaiseen kaupunkiin ja myös kansansatujen maailmaan.
Boegehold, Betty: Kolme kissanpentua (1965)
Kirja kuuluu kirjasarjaan, joka on tarkoitettu ”juuri lukuikään ehtineille lapsille”. Sarjan nimi on ”Minä luen jo” ja tämä kirja on sarjan ensimmäinen osa. Kirjan on kuvittanut Mary Chalmers. Pääosassa ovat äiti kissa ja kolme kissanpentua, Mikko, Manne ja Miia. Kirjassa käsitellään erilaisia tunteita. Vaikka monenlaista kommellusta tapahtuu, on aina turvana äiti, jonka syliin voi murheineen käpertyä.
Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira (2009)
Tämän kirjan venäjänkielinen versio, Djadja Fjodor, pjos i kot (1992), oli hankittu meille Venäjältä. Sen riemastuttavat värikuvat saivat, niin pienimmät kuin isommatkin, lukijat iloiselle mielelle. Vuoden 2009 painos on erilainen kuvitukseltaan, mutta tarina on silti sama ja aina yhtä hauska. Fedja-setä on pieni poika, joka muuttaa pois kotoaan Prostakvashinon kylään. Mukaansa hän saa kissa Matroskinin ja Musti -koiran. Kylän persoonallinen posteljooni Petshkin ja puhumaan oppinut naakka Pitkäkynsi ovat tarinassa merkittävässä roolissa. Tämä tarina ei vanhene, sen voi lukea aina yhä uudelleen.
Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin (2016)
Maurin paras ystävä Bashir on muuttanut perheineen Egyptiin, missä on levottomuuksia. Niinpä Mauri aikoo kaivaa tunnelin tavatakseen hänet. Lisäksi Mauri haluaisi kovasti älypuhelimen, koska koulussa kaikilla on sellaiset. Eräänä päivänä hänen kännykälle tapahtuu kummia ja hän saa viestejä Halihali-heimolta. Keitä he ovat?
Hauskasti kuvitettu kirjasarja sopii huumorin ystäville ja Maurin tarinat jatkuvat kirjoissa Mauri ja mini-isoveli sekä Mauri, Pasilan jäbä.
S.F. Said: Varjak Käpälä (2003)
Varjak on mesopotamiansininen kissanpentu, joka elää vanhan Kreivittären kartanossa perheensä kanssa. Kissat eivät poistu ulkomaailmaan ollenkaan ja sisarukset kiusaavat Varjakia, joka on kiinnostunut esi-isä Jalalista kertovista tarinoista. Eräänä päivänä kartanoon tunkeutuu outo Herrasmies mustien kissojen kanssa, minkä jälkeen Varjakin on pelastettava perheensä. Hänen on opittava Jalalin seitsemän salaista tekniikkaa ja etsittävä koira, mikä saisi peloteltua Herrasmiehen tiehensä.
Sarjan jatko-osa on Varjak Käpälä- Lainsuojaton ja kummatkin teokset on kuvittanut sarjakuvataiteilija Dave McKean.
Jorma Kurvinen: Susikoira Roi-kirjasarja (1976–2002)
Susikoira Roi kertoo 12-vuotiaan Tomin ja saksanpaimenkoira Roin ystävyydestä sekä heidän seikkailuistaan erilaisten ongelmien ja mysteerien parissa. Kirjasarjaan kuuluu kaksikymmentä teosta ja ensimmäisessä kirjassa Susikoira Roi Tomi pelastaa Roin poikajengiltä ja ottaa sen huostaansa. Sitten alkaa tapahtua outoja juttuja: Tomin perhe saa nimettömiä puheluita, joku yrittää ajaa Roin päälle autolla ja naapurin tyttökin katoaa, mitä Tomi ja Roi alkavat selvittää.
Durrell, Gerald: Vyötiäisten maassa (1974)
Tämä aivan ihana kirja kertoo Gerald Durrellin ja hänen vaimonsa matkasta Etelä-Amerikkaan. Tapahtumapaikkoina ovat Argentiinan pampa ja syrjäinen Chaco Paraguayssa. Kirjassa kerrotaan monenlaisista eläimistä, jotka kaikki ovat omanlaisiaan persoonia. Eläimiä on aina maailman pienimmästä pöllöstä keihäskäärmeeseen, muurahaiskarhuun ja vyötiäisiin, ja kaikkea siltä väliltä.
Keränen, Mika: Hopeinen aarrearkku (2010, julkaistu Virossa 2009)
Hopeisen aarrearkun tapahtumat sijoittuvat nykyajan Tarttoon. Mari, Reilikka, Olavi, Anton ja Satu ovat perustaneet salaseura Divarin. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun vanhan kirjan välistä löytyy kirje vuodelta 1944. Kirjeen perusteella alkaa aarteen etsintä, jonka kohteena on Tarton kasvitieteellinen puutarha. Tästä alkaa jännittävä seikkailu historiallisessa Tartossa.
Keränen, Mika: Oranssi polkupyörä (2011, julkaistu Virossa 2008)
Oranssin polkupyörän tapahtumat sijoittuvat Tarttoon, sen puutalokaupunginosaan Soppalinnaan. Seikkailu saa alkunsa, kun Mari kuulee, että Belgialaiselta professorilta on varastettu polkupyörä. Mari päättää etsiä pyörän koiransa Matin avustuksella. Myös pojat ovat kuulleet asiasta ja niin alkaa jännittävä varkaan etsintä ja kilpailu siitä, kuka löytää varkaan ensin.
Alcott, Louisa M.: Kahdeksan serkusta (1969)
Tämä ihana tyttökirja (Eight Cousins, 1875), ilmestyi seitsemän vuotta Pikku naisia (Little Women) jälkeen. Kirja kertoo Rose Campbell nimisestä rikkaasta perijättärestä, joka jää orvoksi ollessaan kolmetoistavuotias. Rose on käynyt tyttökoulua, eikä hänellä ole omia sisaruksia. Onkin aikamoinen elämänmuutos, kun hän päätyy Alec-setänsä kasvatettavaksi perheeseen, jossa on seitsemän poikaa.
Palviainen, Jukka-Pekka: Virityksiä (2018)
Tämä kirja alkaa jo alusta vauhdikkaasti, kun Valtteri pakenee poliiseja viritetyllä mopollaan. Pako ei kuitenkaan onnistu aivan suunnitelmien mukaan, vaikka Valtteri aluksi niin uskookin. Matka jatkuukin ambulanssilla sairaalaan. Siellä on myös Einari, jonka kiinnostavat kertomukset, omasta lapsuudestaan sota-aikana, antavat oman näkökulmansa tarinaan. Amanda, jonka ukki Einari on, pitää videoblogia. Aluksi kaikki sujuu hyvin ja seuraajien määrä kasvaa, kunnes alkaa tulla ilkeitä viestejä. Mutta keneltä viestit ovat, sen selvittäminen ei olekaan ihan helppoa. Kun totuus viimein paljastuu hyvin yllättävän henkilön kautta, ei muiltakaan paljastuksilta voida välttyä. Mielenkiintoinen tarina vie mukanaan ja kirjan huumori on iloista. Suosittelen!
Salla Simukka: Lumikki-trilogia (2013-2014)
Lumikki Anderssonista kertova trilleritrilogia tempaa mukaansa, kun päähenkilö päätyy erilaisten mysteerien ja ongelmien pyörteisiin. Lumikin periaate on olla puuttumatta hänelle kuulumattomiin asioihin, mutta kaikki ei menekään niin helposti. Kaiken lisäksi Lumikin elämässä tuntuu olevan salaisuuksia ja menneisyys vaikuttaa edelleen hänen elämäänsä.
Punainen kuin veri on trilogian ensimmäinen osa, jossa Lumikki löytää lukion kuivaushuoneesta verisiä seteleitä ja sen jälkeen joutuu auttamaan ongelman selvittämisessä. Seuraavat osat ovat Valkoinen kuin lumi ja Musta kuin eedenpuu.
Becca Fitzpatrick: Langennut enkeli (2009)
Romanssinpoikasia hämyisessä pelihallissa, yön selkään kiitäviä moottoripyöriä ja tumman ja synkän komea nuorukainen. Nämä asiat ovat asioita, jotka eivät ole lukiota käyvän Noran elämään aikaisemmin kuuluneet. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun hän saa biologian parikseen mystisen nuorukaisen Patchin. Pojan hämmentävä hymy ja mielettömän tarkkanäköiset silmät vetävät Noraa puoleensa. Samaan aikaan kuitenkin myös Noran sisäinen hälytyskello yrittää huutaa. Patch uhkuu vaaraa, mistä poika on saanut hiilenmustat arvet selkäänsä. Kuka hän on ja mistä hän on tullut? Nora ei tiedä pojasta mitään, mutta poika tuntuu kyllä tietävän Norasta kaikenlaista, asioita joita edes Noran ystävät eivät Norasta tiedä.
Langennut enkeli avaa samannimisen neljä osaisen sarjan.
Lauren Oliver: Delirium: Rakkaus on harhaa (2011)
Delirium aloittaa dystooppisen trilogian, joka sijoittuu tulevaisuuden yhteiskuntaan. Maailmaan, jossa kaikki on tiukasti kontrolloitua ja rakkaus on kiellettyä ja luokitellaan vakavaksi sairaudeksi. Siksi jokaiselle täysi-ikäiselle tehdäänkin kirurginen toimenpide, joka eliminoi ääritunteet ja täten estää delirian eli rakkauden vaikutukset. Lenalla on hieman kokemusta taudista. Hän on menettänyt sille äitinsä ja nähnyt sisarensa kärsivän sairaudesta. Pian Lena kuitenkin on itse turvassa, sillä hänen aikansa toimenpiteelle lähestyy. Siksi huomaamaton vastarintaliike ja kapinahenkinen Alex ovat kaikkea sitä, mitä Lenan pitäisi välttää.
Elina Rouhiainen: Kesytön (2012)
Kesytön kertoo 17-vuotiaasta Kallion kasvatista Raisasta, joka äitinsä kuoltua muuttaa Hukkavaaran kylään lähelle susirajaa enonsa luo. Raisan ainoana tavoitteena on selvittää mitä äidin mystisessä menneisyydessä on tapahtunut. Raisan päätä ilmestyy kuitenkin sekoittamaan myös koulun vaikutusvaltaisin poika Mikael Sarri, jonka uskomattoman siniset silmät tuntuvat seuraavaan Raisaa kaikkialle.
Kirja edustaa nuorten aikuisten fantasiaa ja paranormaalia romantiikkaa. Se on Rouhiaisen esikoisteos ja avaa Susiraja-sarjan.
Annukka Salama: Käärmeenlumooja (2012)
Käärmeenlumooja on Annukka Salaman esikoisromaani ja Faunoidit trilogian ensimmäinen osa. Sarjassa seikkailevat faunoidit ovat ihmisiä, jotka ovat saaneet voimia satunnaiselta voimaeläimeltä. Esimerkiksi kirjan päähenkilö Unna on yhtä ketterä kuin orava ja heittää skeittirampilla uskomattomia voltteja. Unna on luullut olevansa ainoa epätavallinen, kunnes kohtaa mystisen komean Rufuksen, joka ottaa Unnan jengiinsä. Maailmassa on myös metsästäjiä, jotka haluavat voimaeläinten energian itselleen.
Sarja on urbaania fantasiaa ja sijoittuukin pääosin, viimeistä osaa lukuun ottamatta meidän maailmaamme.
Theo Lawrence: Salatun voiman kaupunki (2012)
Maaginen kahtia jaettu kaupunki. Poliittista kapinaa. Rakkautta ja ihmissuhteita. Kirja aloittaa dystooppisen ja romanttisen trilogian, josta ei kiellettyä intohimoa, synkkiä petoksia ja mystisiä voimia puutu. Pilvenpiirtäjien huipulla hallitsevat rikkaat ja etuoikeutetut, jotka eivät tulisi toimeen ilman mystistä energiaa, jonka he hankkivat Syvästössä ilmastonmuutoksen takia kurjissa oloissa asuvilta mystikoilta. Kirja kertoo Ariasta, joka tuntuu menettäneen muistojaan elämästään. Hänen pitäisi olla rakastunut ihmiseen, jota hän ei muista edes tavanneensa. Heidän kihlaus solmisi rauhan kilpailevien sukujen välillä. Sitten Aria kohtaa Syvästössä mystikkopojan ja alkaa tuntea tätä kohtaan yllättävää vetoa.
Estelle Maskame: Dimily (2015)
Dimily on Estelle Maskamen esikoisteos ja avausosa kolmiosaiseen sarjaan.
16-vuotias Eden on asunut pitkään äitinsä kanssa kahdestaan Portlandissa. Nyt hän on kuitenkin päättänyt isänsä pyynnöstä mennä viettämään kesälomaansa Kaliforniaan, isän ja tämän uuden perheen luo. Kaliforniaan saavuttuaan tunnelma on heti todella jännittynyt ja Eden saakin heti melko räjähtävän kuvan uudesta velipuolestaan Tylerista. Tyler on paha poika, joka tuntuu jatkuvasti aiheuttavan jotain harmia. Aluksi Eden ei voi sietää Tyleria, mutta pikkuhiljaa hän huomaa kauhukseen, että kielletyt tunteet alkavat nousta pinnan alta.
Dimily puhuu monien nuorten elämään kuuluvista asioista niiden oikeilla nimillä, juhlat, seksi, alkoholi, huumeet, itsetunto-ongelmat ja draama ovat kaikki esillä teoksessa. Vaikka kirjan aiheet ovat melko rankkoja, ei niistä mitään alleviivata kuitenkaan liian paljoa.
Victoria Aveyard: Punainen kuningatar (2015)
Punainen kuningatar aloittaa Yhdysvalloissa valtavan menestyksen saavuttaneen fantasiasarjan, jossa veri jakaa ihmiset kahteen kastiin, punaisiin ja hopeisiin. Hopeiset ovat eliittiä ja omaavat yliluonnollisia voimia. Punaiset ovat rahvas, joita hopeiset hallitsevat. Vastarintaliike Purppurakaarti toimii horjuttaakseen punaisten valtaa. Kirja kertoo Maresta, punaisesta, joka yllättäen päätyy hopeisten silmätikuksi, kun yhden tapahtuman johdosta paljastuu, että hänelläkin on oma voimansa. Kiehtova maailma, kiinnostavat henkilöhahmot ja juonenkäänteet pitävät lukijan otteessaan.
Katharine McGee: Tuhat kerrosta:
Pudotus (2016)
Pudotus aloittaa energisen trilogian, jonka tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Manhattanille vuoteen 2118. Kirja kertoo viidestä erilaisesta nuoresta, jotka asuvat maailman korkeimmassa supertornissa, 1000-kerroksisessa pilvenpiirtäjässä. Se on kuin pystyyn rakennettu oma maailmansa, josta löytyy kaikki tarvittava. Kerrosluku määrittelee sosiaalisen statuksen. Nuorten elämä keskittyy draamoihin, salaisuuksiin sekä ystävien ja perheen välisiin ihmissuhteisiin ja jo kirjan ensimmäinen sivu osoittaa mitä lopulta käy. Mielenkiinto kääntyykin tulevaan, kuka nuorista hän on ja miksi näin tapahtui.
Tuija Lehtinen: Siskokullat 1995
Kirja kertoo nuoren omilleen muuttaneen opiskelijan elämästä Oulussa. 18-vuotias Jukka opiskelee muiden ihmetykseksi lastentarhanopettajaksi, asuu kimppakämpässä kolmen tytön kanssa ja etsii itseään ja sitä oikeaa. Kirja sopii nuorille aikuisille.
Santeri Niittyaro: Aallon etsijän päiväkirja 2012
Kirja kertoo päiväkirjamaisesti surffauksen perässä maailmalla reissaavastarantapummista ja vapaaehtoistyöntekijästä. Niittyaro on tehnyt kirjanmatkamuistiinpanojensa pohjalta ja niistä piirtyy kuva unelmiaan seuraavasta,itseään ja maailmaa tutkivasta reissaajasta. Matkalla tapahtuvien käänteidenvuoksi on elämää punnittava uudestaan. Kirja sopii nuorille aikuisille jalöytyy tietokirjallisuuden puolelta matkakuvauksista.
Viimeisimmät kommentit