torstai, 28. tammikuu 2010

Oulun kaupunginkirjasto vinkkasi viime syksynä kirjavinkkausmaratoonin aikana joka päivä kirjan Facebookissa. Vinkit olivat niin kivoja, että pyysin luvan laittaa tänne kaikki siellä olleet lasten- ja nuortenkirjavinkit, jotta myös muut kuin facebookkaajat voivat nauttia näistä. Vinkit ovat tässä samassa järjestyksessä kuin ne vinkattiin.

8.11.2009 Antti Halme: Metalliveljet

Ville ja Harri ovat kesälomalla Oslossa. Pojat eivät ole ennestään tuttuja ja Ville miettii etukäteen, miten hän tulee toimeen Harrin kanssa. Kun ovelle ilmestyy hieman pulska, finninaamainen Harri, vaipuu Ville epätoivoon. Hevimusiikista kuitenkin löytyy yhteinen harrastus, ja pojat perustavat bändin irakilaisen Hamidin kanssa.

Vinkkasi Minna Halonen Kaijonharjun ja Kuivasjärven kirjastoista.

11.11.2009 Päivi Alasalmi: Turhamainen aasi

Satuja prinsessoista, jotka ovat siirtyneet ajatuksissaan ja teoissaan nykyaikaan. Lue kuinka prinsessa Jolanda testasi prinssinsä uskollisuutta. Hirviö Reinar ja palvelijansa Reetta ovat käyneet mykkäkoulua jo vuosikausia. Onneksi Jeke-pojalta löytyy keino lopettaa mokoma mökötys. Tarinoista löytyy toki noiduttuja prinssejä ja kuninkaitakin mutta prinsessa ei näissä tarinoissa enää ole vain tavoiteltu. Myös prinsessa tavoittelee omaansa. Sadunomaisia ja viehättäviä tarinoita, joista löytyy myös nykypäivän pulmia ratkaisevia taikakeinoja.

Reija Loukusa-Ahonen, lasten ja nuorten osasto

13.11.2009 Mimmu Tihinen: Virkkusen viisitoista valetta

Miltä tuntuu aloittaa 7. luokka uudessa koulussa viikon myöhässä? Äiti on muistanut päivämäärän väärin, takarivin pulpetit on varattu ja kaverit löytäneet toisensa. Mikä olisi parempi keino päästä porukoihin kuin voittaa paikallinen salaattikilpailu. Pariksi ilmoittautuu Riku, joka yllättäen osaa veistää tomaateista ja kurkuista upeita luomuksia. Kilpailu päättyy kuitenkin katastrofiin, joka liittyy Rikuun ja porkkanaan.

Humoristinen nuortenkirja, jota vinkkasi Mervi Vaara lasten ja nuorten osastolta.

16.11.2009 Kristin Cashore: Syntymälahja

Lapsuudestaan asti Lady Katsa on tiennyt olevansa erilainen: hänellä on tappamisen syntymälahja. Katsan kuningaseno Randa on käyttänyt tytön syntymälahjaa häikäilemättömästi hyväkseen. Kun yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistä katoaa, saa Katsa tehtäväkseen etsiä hänet. Etsintäretkellään hän tutustuu Po-nimiseen prinssiin, ensimmäiseen ihmiseen, josta on hänelle vastusta taistelussa. Myös Polla on syntymälahja: hän pystyy lukemaan ajatuksia. Pako kuningas Randan hovista vie seikkailusta toiseen.


Vinkin antoi Inka Puolanne Kaakkurin kirjastosta.

18.11.2009 Tuula Korolainen: Mikä onni, 6B


Lusikkajoen koulun 6B kirjoittaa äidinkielen tunnilla runoja onnesta. Tehtävä tuntuu oppilaista suorastaan tyhmältä. Mutta kuinka ollakaan, jokainen löytää oman tarinansa. Millainen on kuutosluokkalaisen onni? Se voi olla pleikkari, synttäriaamu, koti, viikonloppu, oma kissa tai se ihana tyyppi, joka saa sydämen takomaan. Entä kuinka silloin voi kirjoittaa onnesta, kun onni on rikkoutunut? Koskettavia, humoristisia ja elämänmakuisia runoja varhaisnuorten arkipäivästä.

Tästä vinkkasi Reija Loukusa-Ahonen lasten ja nuorten osastolta.

19.11.2009 Ari Folman: Waltz with Bashir: A Lebanon war story

Sarjakuvateos perustuu järkyttäviin tositapahtumiin vuoden 1982 Libanonin sodassa. Yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin Israelin joukoissa palvellut Folman tapaa entisen armeijatoverinsa, joka kertoo näkevänsä painajaisia sodasta. Folman ei hämmästyksekseen itse muista sotatoimista mitään. Hän alkaa vähitellen kasata palapeliä tukahdutetuista muistoistaan haastattelemalla muita sodan kokeneita, ja lukija elää menneisyyden traumaattiset tapahtumat hänen kanssaan uudelleen. Teos on sarjakuvasovitus samannimisestä palkitusta animaatioelokuvasta.

Vinkkasi Mikko Hiltunen lasten ja nuorten osastolta.

20.11. 2009 Dorothy Hearst: Suden lupaus.

”Pysy erossa ihmisistä. Älä koskaan tapa ihmistä ilman syytä. Pariudu vain laakson susien kanssa.”

Näin kuuluu Laajalaakson susien lupaus. Kiellettyyn sekaveriseen pentueeseen syntyvä susinaaras Kaala rikkoo lakeja ystävystymällä ihmislapsen kanssa. Koko lauman, laakson ja ihmisten välinen herkkä tasapaino on vaarassa, kun lauman sudet eivät hyväksy Kaalan ja tytön ystävyyttä. Kun ihmisten ja susien välille uhkaa syttyä sota, aukeaa Kaalalle mahdollisuus osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.

Tämän kirjavinkin antoi Inka Puolanne Kaakkurin kirjastosta.

23.11.2009 Kirsi Kunnas: Kani Koipeliinin kuperkeikat.

Kani Koipeliini tupsahtaa maailmaan Taikurin hatusta, eikä oikein tiedä, kuka on ja mistä tullut. Hämmennys valtaa myös Susi Vainohampaan ja Kettu Vilkkukielen (mahakin murisee!). Kani ei kuitenkaan kavahda rajua sudenhajua, eikä terävää ketunkieltä. ”Olen villi runopilli pitkäsääri koipeliini Kani Kaniini ja korvista tunnen itseni”, Koipeliinille valkenee.
Kirsi Kunnaksen notkea runokieli alittaa ja ylittää ikärajat. Lue omaksi tai lasten iloksi!
Vuonna 1979 ilmestyneen runoklassikon uudessa painoksessa on Christel Rönnsin viehkeä kuvitus.

Kani Koipeliinista vinkkasi Anne Alarto lasten ja nuorten osastolta.

25.11.2009 Craig Thompson: Blankets: an illustrated novel.

Blankets on liikuttava kasvutarina viiltävästä teini-iän ensirakkaudesta. Se kertoo myös kahden veljeksen välisestä siteestä, joka syntyy vanhempien ankaran kurin, uskonnollisuuden ja yhteisön suvaitsemattomuuden ristipaineessa. Piirrosjälki on ilmeikästä, ja Thompson kuvaa realistisesti ja inhimillisesti Yhdysvaltojen talvisen keskilännen maisemia ja asukkaita. Avoimuudessaan ja rehellisyydessään Blankets on harvinaisen syvällinen omaelämäkerrallinen sarjakuvateos, jonka teemoihin uskonkriisistä, syyllisyydestä, rakkaudesta, menetyksestä ja intohimosta lukijan on helppo samaistua.

Vinkin antoi Mikko Hiltunen lasten ja nuorten osastolta.

26.11.2009 Ritta Jacobsson: Afrodite ja kuolema.

Ditten luokkakaveri Mikaela katoaa ja löytyy myöhemmin kuolleena. Ditte haluaa selvittää, mitä Mikaelalle oikein tapahtui matkalla bileistä kotiin. Naapurin söpön pojan Linuksen kanssa Ditte ryhtyy tutkimaan naapuruston tekemisiä. Näyttää siltä, että murhaajan täytyy olla tuttu sekä Mikaelalle että Dittelle. Lopulta Ditte tietää jo murhaajankin mielestä liikaa…

Minna Halonen, Kaijonharjun ja Kuivasjärven kirjastot

27.11.2009 Kaarina Helakisa: Rubiinisydän.

Heinähiuksinen tyttö asuu Metsässä, jota Metsän kuningas hallitsee. Kylän elämää varjostaa Louhikäärme, joka hautoo tulta valavia teräsmunia. Munat voisivat tuhota kaiken. Metsän asukkaat joutuvat elättämään pelottavaa Louhikäärmettä kauneimmilla kukkasilla, mitä maan päällä kasvaa, ja kaikilla kukilla, joita asukkaat jaksavat kasvattaa. Kaiken Louhikäärme syö. Mutta nyt Metsän asukkaat ja kukkaset ovat saaneet tarpeekseen. He ryhtyvät vastustamaan petoa. Herkkä ja kauniisti kuvitettu satu rohkeudesta, unelmista ja yhteistyön voimasta. Kirja sopii ääneen luettavaksi.

Rubiinisydämestä vinkkasi Reija Loukusa-Ahonen lasten ja nuorten osastolta.

 

Kiitos Oulun kaupunginkirjastolle ja kaikille sen vinkkareille.