perjantai, 23. syyskuu 2016

Kuronen, Kirsti: Kuituset ja unisieppari (alakoulu)
Nuutti ja Niilo asuvat isovanhempien kanssa, koska heidän vanhempansa ovat kuolleet, kun pojat olivat pieniä. Onneksi äiti ja isä seuraavat lipaston päällä valokuvissa poikien elämää. Nyt Nuutilla on ongelma. Hän näkee painajaisia, joissa hän on alasti koulussa ja joku ottaa kuvia. Aamuisin Nuutti on väsynyt ja ärtynyt. Kaverit ryhtyvät miettimään, miten Nuutti saataisiin taas nukkumaan kunnolla.

Levola, Kari: Leevi ja Leonora (alakoulu)
Leevi aloittaa uudessa koulussa kaupungissa. Koko perhe ja vielä Leevin isovanhemmatkin muuttavat kaikki kaupunkiin. Uusi koulu tuntuu vähän pelottavalta ja varsinkin isot pojat helposti kiusaavat ja haukkuvat maalaiseksi. Eräänä päivänä koulumatkalla Leevi huomaa, kuinka pojat kiusaavat ja ajavat pyörällä takaa Leonoraa, tyttöä, joka on muuttanut ulkomailta Suomeen. Leevi ei haluaisi puuttua tilanteeseen, ettei itse joudu vaikeuksiin, mutta jotain on tehtävä.

Andrews, Jesse: Maailmankaikkeuden huonoin elokuva (yläkoulu)
Greg haluaa olla mahdollisimman huomaamaton. Hän ei halua kuulua koulussa mihinkään porukkaan, vaan liikkuu niin, että voi jutella kenen kanssa haluaa. Gregillä on yksi kaveri, mutta sekin on yhtä outo. He ovat aina tehneet elokuvia. Ne on kauheita, mutta se on heidän harrastuksensa. Kunnes äiti haluaa, että Greg viihdyttäisi kuolemansairasta tyttöä, joka on äidin ystävän tytär. Gregiä pidetään niin hauskana heppuna. Niinpä Greg joutuu tarttumaan puhelimeen ja soittaa tytölle sanoakseen, että hän on Greg ja haluaisi piristää tyttöä. Ja tietysti tyttö lyö luurin korvaan.

Herrndorf, Wolfgang: Ladaromaani (yläkoulu/aikuiset)
Maik on ensin poliisiasemalla ja sitten lääkärin vastaanotolla. Tschickiä ei näy missään. Maikin jalasta on lähtenyt pala ja lääkäri kyselee, mitä poliisit hänelle tekivät. Maik kertoo, ettei hänelle tehty mitään, hän vain putosi jakkaralta lattialle poliisiasemalla. Miten tähän on tultu? Maik ei saanut kutsua bileisiin, koska on ei-kukaan koulussa. Eräänä päivänä kouluun tulee venäläistaustainen poika, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa. Ja tämä poika saapuu Maikin luo varastetulla autolla ja pyytää Maikia mukaansa. Maikilla on kerrankin mahdollisuus tehdä jotain. Kerrankin joku kysyy häntä mukaan. Hän ei ole enää ei-kukaan.

Hulkko, Johanna: K18 (yläkoulu)
Aksu jää kotiin vahtimaan koiraa kun perhe lähtee lomalle. Menee hyvin, naapuritkin on hälytetty seuraamaan, että Aksu pärjää. Toinen kerta yksin onkin sitten huomattavasti helpompi. Paitsi. Että. Aksu. Mokaa. Ja sitten on vielä Maria. Beibe. Miten kertoa hänelle.

Koskimies, Elias: Ihmepoika (yläkoulu/aikuiset)
Pohjanmaa 80-luvun loppu. 14-vuotias poika leikkii omia sirkusleikkejä ja ihailee Madonnaa vaikka muut pojat siitä kiusaavat ja sanovat tytöksi. Kunnes elämä muuttuu kertaheitolla, kun isä sairastuu. Vaikka poika kuinka siivoaa ja on kiltti, tuntuu, ettei mikään riitä. Kaverit viettävät elämänsä kesää ja poika on ulkopuolinen koska ei isän sairauden takia pääse mukaan. Kunnes löytää ihanat kengät mummun aarteista. Ja turkin. Ja päättää olla jotain mitä haluaa.

Niemi, Mikael: Aivot pellolle (yläkoulu/aikuiset)
Poika on 16-vuotias ja aloittaa elämänsä uudelleen. Vanhan elämän viimeinen hetki päättyy siihen, kun hän ojentaa ruusut koulun kauneimmalle tytölle. Kaikki nauravat. Hän on menettänyt kasvonsa. Hän elää kaksin äitinsä kanssa ja päättää olla joku. Ei kuka tahansa vaan joku. Joten hän kaivaa kaapista äidin siivoustakin ja menee se päällä kouluun. Kaikki huutavat, huomaavat hänet.

Kitti, Marko: Oliivityttö (yläkoulu)
Joona tapaa bileissä tytön, jolla on oliivinvihreät silmät. On loma, ja Joona rakastuu, vaikka oma tyttöystävä on ulkomailla.

Rimminen, Mikko: Pussikaljaromaani (yläkoulu/aikuiset)
Marsalkka, Lihi sekä Henninen viettävät joutilasta kesäpäivää auringosta ja nopan peluusta nauttien. Työn tekoon ei ole tarvetta, eikä liiemmin edes halua. Tarina kestää ajallisesti vain yhden päivän ja yhden yön, mutta eriskummallisia sekä vastoinkäymisten ryydittämiä sattumuksia kaverusten päivään mahtuu enemmän kuin kolmikko tahtoisi. Sattumusten lisäksi miehet pohtivat elämän asioita ja ilmiöitä joutuen huomaamaan, että yksinkertaiset asiatkin ovat monimutkaisiaa ja tulkinnanvaraisia.

Heikkinen, Mikko-Pekka: Nuorgamin Alkon tuho ja muutama erätarina (yläkoulu/aikuiset)
Kirja sisältää humoristisia ja erähenkisiä lyhyitä tarinoita. Lukija saa tutustua mm. mieheen, joka tahtoo mennä täytettyyn karhuun, Utsjoen kunnanvaltuustoon, joka tahtoo tuhota Nuorgamin Alkon sekä Inarinsaamelaiseen Kutturan ganstaan Toni Morottajaan. Lisäksi lukija saa tietää, miksi pitkät kalsarit ovat erittäin tärkeä vaatekappale.

Röyhkä, Kauko: Miss Farkku-Suomi (yläkoulu/aikuiset)
Välde elää nuoruutta 70-luvun lopun Oulussa. Koulunkäynti ei juuri kiinnosta, ei kyllä mikään muukaan, paitsi koulukaveri, sekä kaupungin kaunein tyttö, Pike. Välden epäonneksi Pike valitaan Suosikin Miss Farkku-Suomeksi. Nuori mies ymmärtää, ettei hänellä ole mahdollisuutta hurmata Miss Farkku-Suomea, joten pettymys purkautuu musiikin tekemiseen. Välden lahjat huomataan ja horisontissa siintää jo mahdollisuus päästä esiintymään Kuusrockin lavalle.

Lopakka, Sami: Marras (yläkoulu/aikuiset)
Hautamaa, Raunio, Korpisuo Maaninen ja Suopunki soittavat Oululaisessa metallibändissä. Yhtyeellä on edessä pitkä tuntuva Euroopan kiertue. Kierue-elämä on kuitenkin kaukana glamourista. Tuskaiset kilometrit keikkabussissa tuntuvat ennemminkin kiroukselta.