lauantai, 3. syyskuu 2016

Parvela, Timo: Kepler62 (alakoulu)

13-vuotias Ari elää pikkuveljensä Jonin kanssa. Isästä ei ole tietoa, äiti on häipynyt jonnekin, etsimään ruokaa, elämää, mahdollisuutta. Ari ja Joni elävät niin, ettei kukaan saisi tietää, että he elävät ilman äitiä. Sillä hallitus välittää lapsista. Hallitus on ystävämme.

Kepler62 on peli, josta kaikki puhuvat. Ari ei onnistu pöllimään sitä kaupasta, eikä sitä voi ostaa. Mutta Joni on saanut joltain naiselta pelin sekä limutölkin. Limua ei ole enää vuosiin saanut mistään. Pojat kokeilevat peliä, mutta jäävät sen kanssa jumiin. Ehkä kohu olikin markkinointitemppu.

Joni sairastuu ja Ari vie hänet terveyskeskukseen. Siellä lääkärinä toimii lapsi, jolle on tehty neurotuunaus. Se on nykyään kielletty, mutta joskus yritettiin saada lapsista lisää työntekijöitä vajeen takia. Jonilla on outo virus ja pojat tekevät jotain kiellettyä, jotta saavat lääkettä. Joni on sitä mieltä, että peliä pitäisi katsoa vielä kerran.

Samaan aikaan hallitus tekee löytöretkiä. Tai niin niitä kutsutaan. Jos joltain planeeltalta löytyisi mahdollisuus elämään. Mutta Ari ajattelee epätoivoisena, että sinne pääsisi vain harva ja varmasti vain aikuisia. Heidän pitää jatkaa elämää ilman äitiä. Mutta he kokeilevat peliä vielä kerran…

Crouch, Blake: Ei pakotietä (yläkoulu/aikuiset)

Salaisen palvelun agentti Ethan Burke saapuu pikkukaupunkiin nimeltä Wayward Pines. Hän etsii kadonnutta kollegaansa, mutta joutuu auto-onnettomuuteen. Onnettomuuden jälkeen mikään ei enää suju. Miksi Ethan ei saa yhteyttä enää kaupungin ulkopuolelle. Mitä hänen henkilökohtaisille tavaroilleen on tapahtunut. Missä hän oikein on.

Harstad, Johan: Darlah: 172 tuntia kuussa (yläkoulu/aikuiset)

Nasa aikoo palata kuuhun 40 vuoden jälkeen. Tapahtumasta tehdään kunnon mediatempaus ja mukaan pääsee kolme nuorta. Miksi kuussa ei ole käyty vuosikymmeniin? Siihen voisi vastata Nasan veteraani, vanhainkodissa asuva mies, joka ahdistuu ajatuksesta uudesta kuumatkasta. Jos hän saisi päättää, kuuhun ei matkustettaisi enää koskaan.

Scarrow, Alex: Time riders (yläkoulu/aikuiset)

Liam noudetaan Titanicilta juuri ennen kun laiva uppoaa.
Maddy olisi pitänyt kuolla lento-onnettomuudessa vuonna 2010.
Salin olisi pitänyt kuolla tulipalossa vuonna 2026.
Heille kaikille annetaan uusi mahdollisuus, heistä tulee aikamatkaajia.
Vuonna 2044 saatiin käyttöön ensimmäinen toimiva aikakone. Vuonna 2051 aikamatkustaminen kiellettiin, eikä koneita saanut enää kehittää. Aikamatkaajat vartioivat aikaa, jotta kukaan ei muuta menneisyyttä sillä pienikin muutos menneessä heijastuu tähän aikaan.

Yancey, Rick: 5. aalto (yläkoulu/aikuiset)

Avaruusaluksen tulon jälkeen aluksi ei tapahtunut mitään. Kunnes alkoivat aallot. Ensimmäinen aalto tappaa puolimiljoonaa ihmistä. Aalto kestää vain hetken, mutta tuhoaa sähkölaitteet. Toinen aalto aiheuttaa tsunamin. Kolmas aalto on rutto. Cassie päättää selvitä yksin. Hän on menettänyt osan perheestään, eikä epäile käyttää asetta, jota kantaa mukanaan. Mutta kuka on vihollinen? Miksi kukaan ei ole nähnyt yhtään avaruusolentoa?

Weir, Andy: Yksin Marsissa (yläkoulu/aikuiset)

Ares3 lähtee kuuhun. Mukana on Mark, astronautti ja kasvitieteilijä. Kuudentena Solina Marsissa on myrsky ja Mark saa pukunsa läpi antennin. Hänen elintoimintonsa lakkaavat hetkeksi ja hänen luullaan kuolleen. Ares3 lähtee kohti maata eikä kukaan tiedä, että Mark on hengissä. Hän on yksin Marsissa ja hän päättää selvitä.

Colfer, Eoin: W.A.R.P. (yläkoulu/aikuiset)

FBI kokeilee nuoriso-ohjelmaa, johon osallistuu Chevron Savano. Hän kuitenkin epäonnistuu ensimmäisessä tehtävässään ja koko ohjelma päätetään kaikessa hiljaisuudessa lakkauttaa. Chevron saa kuitenkin toinen mahdollisuuden. Hän istuu kellarissa ja vartioi aikakapselia. Tehtävä on mahdollisimman tylsä siihen asti kunnes aikakapseli heittää ulos tyypin menneisyydestä.

Dashner, James: Maze runner: labyrintti (yläkoulu/aikuiset)

Thomas herää suljetussa hissimäisessä tilassa. Hän joutuu aukiolle, jossa elää vain nuoria miehiä. He elävät keskellä labyrinttia. Thomas ei muista kuka on, eikä tiedä, mitä on tapahtunut. Jokainen nuori on tullut saman boksin kautta aukiolle. He yrittävät selvittää, voiko labyrintin avulla päästä pois, mutta labyrintissä kulkeminen on hengenvaarallista.
Ja pikkuhiljaa Thomas alkaa muistaa, mutta ei ymmärrä muistamaansa.

Roth, Veronica: Outolintu (yläkoulu/aikuiset)

Tulevaisuuden yhteiskunnassa ihmiset on jaettu viiteen ryhmään heidän vallitsevan ominaisuutensa perusteella. Jokainen 16-vuotias saa tehdä valinnan, mihin ryhmään haluaa kuulua. Mutta jos haluaa vaihtaa ryhmää, täytyy katkaista kaikki yhteydenpito perheeseen. Tris haluaa silti vaihtaa. Hän haluaa olla uskalias, mikä ei olekaan kovin helppoa. Koulutuksesta ei välttämättä selviä edes hengissä. Trisissä on myös jokin ominaisuus, joka tekee hänestä uhan yhteiskunnalle.

Cline, Ernest: Ready player one (yläkoulu/aikuiset)

Vuonna 2044 miltei kaikki vuorovaikutus on siirtynyt virtuaaliseen OASIS maailmaan. Virtuaalimaailman luonut, ja sillä äärettömän suuren omaisuuden ansainnut, James Halliday kuolee ilman perillistä. Hallidayn testamentissa omaisuus luvataan sille, joka löytää OASIKSEEN piilotetun pääsiäismunan. Ennen kuin munan voi löytää, on löydettävä kolme avainta ja suoriuduttava kolmesta haasteesta. Kuluu vuosia, kunnes Wade Watts, joka tunnetaan OASIS maailmassa nimellä Parzival, onnistuu löytämään ensimmäisen avaimen. Samalla Wade nousee OASIS maailman pistetaulukon kärkeen. Tuosta hetkestä lähtien Wade on kaikille muille kilpailijoille maalitaulu; erityisesti maailman herruutta tavoittelevalle IOI suuryhtiölle ja sen palkkaamalle munastajien armeijalle. Asioita mutkistaa vielä se, että Wade on salaa ihastunut pahimpaan kilpailijakumppaniinsa Art3mikseen. Kilpajuoksu on siis alkanut. Vain yksi voi voittaa.