lauantai, 3. maaliskuu 2012

Porin seurakuntayhtymä tekee radio-ohjelmia Radio Dein Toivontorstaihin ja samat ohjelmat tulevat ulos myös paikallisessa Radio Porissa seurakuntavitosena pitkin viikkoa. Tähän saumaan sain lyötyä varpaani ihan sattumalta, sillä olin nauhottamassa kolumniani ja tuli puhetta, voiko minua pyytää muulloinkin paikkaamaan, jos sattuu ohjelmasta oleen pulaa. Jotenka siinä samassa tuli mieleeni, että miksi en kertoisi vinkkejä radiossa. Ja koska kyseessä on seurakunnan ohjelma, niin kaivoin siitä kuuluisasta plakkarista muutaman sopivan kirjan.

Tämän viikon maanantaina kävin sitten purkittamassa neljä kirjavinkkiä. Oli hauskaa!
Täytyy heti kärkeen todeta, että jos kaipaat esiintymisapua, niin mene radioon. Mikään ei ole niin opettavaista kuin kuunnella omaa puhetta. Niitä kamalia pöh ja löts äännähdyksiä juuri.
Onneksi emme tehneet suoraa lähetystä, joten turhat köhimiset saatiin leikattua pois ja minulle neuvottiin jo alkuunsa, että jos menee pieleen, pidä tauko ja ota uusiksi. Näin saatiin leikattua kamalat pieleen menneet sanat kuten ’sisaruussuhde’ ja ’rauhanyhdistysten keskusyhdistys’ pois ja tein ne uudelleen. Entiselle r-vikaiselle kamalia sanoja.

Neljä kirjavinkkiä tulee ulos kevään aikana ja syksyllä nauhoitamme lisää.
Mielessä on jo muutama kirja, jonka haluan nostaa esille. Ja jos uutuuksia sattuu tulemaan, niin mielelläni niitä myös. Lisään linkin vinkkeihin kunhan ne löytyvät netistä. Näin minulle luvattiin. Jotta pääsette kuulemaan, mistä siis oikein on kyse.

Vinkit olivat siis maksimissaan neljä ja puoliminuuttia, koska tuo seurakuntavitonen on nimensä mukaisesti viisi minuuttia ja tunnarit ja esittelyt pitivät mahtua myös mukaan. Ensimmäinen vinkki valittiin siis sen mukaan, että aikaa jäi. Minulle järjestyksellä ei niin ollut väliä, mutta tottakai sitä toivoi, että se oma suosikki tulisi ekana ulos. Ja kuten vinkkauksessa aina, kerroin mielelläni lyhyesti, mutta kiinnostavasti enkä niinhään lörissyt niin, että olisin vahingossa kertonut koko kirjan idean.

Kirjat valitsin mäty-periaatteella kuitenkin niin että ne sopivat seurakunnalliseen ohjelmaan. Kaksi kirjaa eivät varsinaisesti olleet hengellisiä, mutta muulla tavoin sopivia. Eli kirjat olivat

Sara Saarela: Mun on pakko
Laura Myllylahti: Enemmän kuin kymppi
Henning Mankell: Sofia -trilogia
Veikko-vaarin antiloopit

ja syksyllä luvassa ainakin Tiina Lehtinevaa.

Terkuin radioääni Arja

EDIT: Linkki sivulle, jonne päivitetään ohhelmia sitä mukaan kun ne tulevat radiosta ulos.
http://www.porievl.fi/index.php/viestintapalvelut/poimintoja-blogit/blogistit-lyhyesti