tiistai, 19. kesäkuu 2012

Harmillisen harvoin olen kuullut tai lukenut kirjastojen toisen asteen oppilaitosten kanssa tekemästä yhteistyöstä. Siispä ajattelin jakaa omat kokemukseni yhteistyöstä lukion kanssa.

Otin reilu vuosi sitten yhteyttä Lempäälän lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajiin ja kerroin olevani käytettävissä kirjavinkkauksiin. Taka-ajatuksenani oli, että pääsisin vihdoin vinkkaamaan niitä ihanan mahtavia nuorten aikuisten kirjoja, joita ei ihan uskalla 7-luokkalaisille suositella. Opettajilta tuli heti kovin innostunut vastaus ja lupaus palata asiaan. Parin kuukauden kuluttua opettajat ottivatkin sitten yhteyttä ja pyysivät vinkkaamaan lukioikäisille sopivia runoja ja näytelmiä äidinkielen 3. kurssin oppitunneille. Ensireaktioni oli puhdas kauhistus, en nimittäin ole koskaan lukenut yhtään runoa tai näytelmää vapaaehtoisesti. Tartuin kuitenkin haasteeseen.

Päätin lähestyä runoutta minulle helpoimmasta näkökulmasta eli painotin rocklyriikkaa. Se oli onnistunut valinta, sillä musiikkia levyltä soittamalla sain oppituntiin mukavaa vaihtelua. Hyödynsin myös yhtä äänikirjaa. Runojen ja näytelmien joukkoon ripottelin lisäksi muutaman romaanin ja kirjoittamista käsitteleviä tietokirjoja sekä novelleja, jotka nekin kuuluvat 3. kurssin ohjelmaan. CD-soittimen lisäksi minulla oli ppt-esitys. Aineistoa oli paljon, joten ison osan kirjoista mainitsin vain pikaisesti.

Tällaisen show’n vedin siis ensimmäisen kerran keväällä 2011 kaikille neljälle 3. kurssin ryhmälle. Opettajat olivat ilmeisesti tyytyväisiä, sillä pyysivät minut uudestaan tänä keväänä. Menin pääasiassa viimevuotisella setillä, tosin joitakin muutoksia tein ja yritin tehdä esityksestä järkevämmin etenevän. Tässä joitakin poimintoja tämän vuoden setistä:

Runoja
Jouni Hynynen: Mies katoaa
Kirsti Kuronen: Likkojen lipas
Heli Laaksonen: Peippo vei
Jarkko Martikainen: 9 teesiä – säkeitä kadonneiden arvojen metsästäjille
Pää auki! – Säkeitä nuorille

Näytelmiä
Iira Halttunen: Ähtäriin eli kaunein poika heti Morrisonin jälkeen
Annina Holmberg: Lavalla palaa – näytelmiä nuorista nuorille

Rocklyriikkaa
Ismo Alanko: Sanat
Turpa auki! – Rap-lyriikkaa

Romaaneja
Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa valoa valoa
Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka
Mikael Niemi: Aivot pellolle
Marcus Sedgwick: Miekkani laulaa

Novelleja
Kuollut koskettaa keveästi
Rakastaa, ei rakasta – pohjoismaisia novelleja nuorille
R.L. Stevenson: Jekyll ja Hyde ja muita kertomuksia
Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kertomuksia

Kirjoittamisesta
Karlsson & Kuick: Kirjoittamisen ihanuus – nuoren kirjoittajan opas
Tommi Parkko: Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle
Heikki Salo: Kahlekuningaslaji – laululyriikan käsikirja

Musiikki
CMX: Ruoste (Aura, 1994)
Ismo Alanko Säätiö: Rakkaus on ruma sana (Pulu, 1997)
YUP: Rakkaus on pesti hulluuteen (Lauluja metsästä, 2001)

Jos kiinnostaa tarkempi lista ja/tai ppt, niitä voi kysellä minulta sähköpostitse: greta.hansen-haug[ät]lempaala.fi.

Näiden vinkkausten lisäksi kirjastossamme kävivät viime syksynä myös lukion Suomi toisena kielenä -kurssin opiskelijat. Heidän kurssisuoritukseensa kuului romaanin lukeminen, joten yritin etsiä heidän toiveisiinsa sopivia romaaneja ja vinkkasin sitten niitä. Opettajat ovat myös lähettäneet meille äidinkielen ja kirjallisuuden kurssien tehtävänantoja ja kirjalistoja, jotta olemme voineet paremmin valmistautua lukiolaisten ryntäykseen.

Greta