Olen Aapo Kukko, oululainen sarjakuvantekijä.

Työskentelyni ohessa olen ehtinyt lukemaan paljon sarjakuvia ja kaunokirjallisuutta.

Ohessa muutamia poimintoja.

 

Emmi Valve: Armo

Tämä omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani on ehdottomasti viime vuosien parhaimmistoa. Teoksen kautta kokee tunnekuohut niin surusta nauruun. Mielenterveys ja selviytyminen seuraavaan päivään koskettavat jokaisen ihmisen taustaa verrattuna viittasankarien ja trikoomiesten hillumiseen.

 

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Parhaimpia sota-aiheisia sarjakuvateoksia. Teos sijoittuu Karjalan kannakselle kesään 1944 ja tarinan avainhenkilöiksi nousevat psyykkeensä kanssa taisteleva rintamakarkuri sekä nuori karjakko lehmineen. Autenttiset arkistokuvat muodostavat tunnelmallisen lyijykynäviivan kanssa vavahduttavan kokemuksen. Sotakertomusten hurmeisessa vellissä ihmisistä sekä ihmisyydestä kertova tarina on aina virkistävä poikkeus.

 

Altan: Ada viidakossa (suom. Heikki Kaukoranta)

Tapiiri-lehdistä tuttu italialainen sarjakuva, jossa mustavalkoinen ulkoasu lyö kättä groteskin riemastuttavan kerronnan kanssa. Päähenkilö Ada kohtaa matkallaan monenlaisia käänteitä, onhan vuosi 1939 ja sota oven kynnyksellä.

 

Hannu Salama: Siinä näkijä missä tekijä

70-luvun alussa ilmestynyt teos, joka kasvaa vuosikymmeniä kattavaksi sukukronikaksi. Se on myös kuvaus jatkosodan aikaisen vastarintaliikkeen toiminnasta ja petosten vyyhti.

Ehdottomasti Salaman parhaimpia teoksia.

 

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

Meikäläiset (suom. Pauli Tapio)

Lyhyitä novelleja, joissa mukavan jutusteleva tyyli. Dovlatov muutti 70-luvun lopussa Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin ja asui siellä elämänsä loppuun saakka. Matkalaukussa hän käy läpi menneisyyttään esineiden kautta, Meikäläiset taas on eräänlainen kirjallinen valokuva-albumi, jossa risteilevät absurdit tarinat ja neuvostoarjen käänteet.

 

Markkinataloudelliseen ajatteluun kuulu toki myös omien aikaansaannosten esittely.

Riekaleita-sarjakuvateokseni keskittyy sota-ajan tabuihin narkomaaneista homoseksuaalisuuteen. Tärkeintä on kuvata ihmistä ja hänen kohtaloaan sodassa. Sankareita löytyy vain satukirjoista.