tiistai, 5. elokuu 2008

Hieno kasa uusia kirjoja odotti minua töissä. Tai keräsin ne itse ja ensimmäinen työviikko meni tahtia kirja per päivä. Ilahduttavin uutuus oli Parvelan uusin Ella-kirja. Uskaltauduin sanomaan, että kaikkein paras Ella ikinä! Ella ja Äf yksi. Osui ja upposi ja ajankohtaisuudestaan saa lisäpojoja.

Ella joutuu luokkansa kanssa uuteen kouluun, koska entinen lakkautetaan. Uudessa koulussa on tuhansia muita oppilaita, mm. tyttö, joka on ollut eksyksissä koulun alkamisesta saakka. Kertoo siis jotain koulun koosta.

Koulussa opiskelee myös salaperäinen tyyppi, jonka tullessa oppilaat lakoavat käytäviltä. Tämä Äf yksi viettää välitunnit omassa rekassaan koulun pihalla. Onhan hänestä tulossa uusi maailmanluokan formulakuljettaja.

Kirjasta on aistittavissa hienoista herjaa formulamaailmaa kohtaan. Useaan otteeseen käy ilmi, ettei formulakuskiksi pääsyyn tarvitse käydä kouluja. Kuten opettaja viisaasti sanoo, formulakuskiksi pääsee kuka tahansa, mutta jos haluaa jotain muuta, silloin kannattaa käydä koulua. Tai jotain sinnepäin.

Ja lopuksi tietysti ajetaan vähän kilpaa.

Tykkäsin kirjasta paljon. Siinä oli selkeä tarina alusta loppuun. (Kuulostaa ihan koululaisten kirja-arvostelulta, no olkoon sellainen). Joskus tuntuu, että tämän kaltaisissa kirjoissa unohtuu tarina ja kirja on pelkkää sähellystä.

Tätä kannattaisi vinkata myös aikuisille. Olen usein sanonut, että helppis tai lastenromaani illalla lehtien sijaan olisi paljon hauskempaa. Ainakin nauru olis herkässä.

Terkuin Arja-täti