keskiviikko, 29. elokuu 2012

Syksy on kovaa vauhtia ovella, mikä astetta rauhallisemman kesän jälkeen näkyy myös kirjavinkkarin kalenterissa. Vuoden päätapahtuma, koko kaupungin kolmosluokkalaiset kattava kirjavinkkaus, on kovaa vauhtia suunnitteilla. Listoja on laadittu, vinkkauspakettiin etsitty sopivia uutuuksia ja muuta sellaista mukavaa. Näillä näkymin koulut ovat minun osaltani samat kuin viimekin vuonna, ja odotan innolla muun muassa reissua omaan suosikkiini eli Karosen alakouluun – siinäpä vasta koulu, jossa kirjallisuuteen on panostettu, ja se myös näkyy oppilaiden innostuksessa!

Mitä mieltä muuten olette: kuuluuko kirjavinkkaus lastenkirjastotyötä tekevän perustyöhön vai onko se sellainen työtehtävä, josta on mahdollista kieltäytyä? Lukemisharrastuksen edistäminen lienee monella painettuna esillä, mutta vinkkauksesta tuskin puhutaan kovinkaan monen toimenkuvassa suoraan. Vai miten asia on ilmaistuna teidän toimenkuvissanne?

Koulujen alkamisen myötä ensimmäiset ryhmät ovat myös saapuneet kirjastoon. Koululaisten ohjauksen lisäksi olen pyrkinyt jututtamaan myös opettajia, joiden näkemykset ja kokemukset vinkkauksesta ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Jotkut ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja aktiivisia (itse asiassa innokkaimmat ehtivät varata vinkkausaikansa jo edellisen kevään puolella, mikä kyllä lämmitti allekirjoittaneen sydäntä), kun taas osalle kirjavinkkauksen käsite on ollut epäselvä. Työnsarkaa kouluyhteistyössä ja sen kehittämisessä piisaa siis edelleen!

Syksylle on myös varattu muutama ylimääräinen reissupäivä maailmalle: muun muassa MuPe-vinkkausta olisi tarkoitus mennä esittelemään Kouvolaan ja parillakin paikkakunnalla olisi tarkoitus vinkata myös erilaista musiikkiaineistoa, muusikoiden elämäkertoja ja muuta. Lisäksi olen ajatellut ottaa musiikkivinkkauksiin myös tavallisia nuortenromaaneja, joihon olen taustanauhaksi valinnut teemaan sopivan musiikkikappaleen. Joskus sopiva biisi on löytynyt kuin itsestään – esimerkiksi Sue Townsendin Mikä tsäkä, Hadrianus on saanut taustalleen Ian Duryn Profoundly in Love with Pandoran ja Manfred Gregorin sodanvastaisen ”Sillan”  kanssa kuunnellaan the Poguesin versio The Band Played Waltzing Matildasta – mutta välillä olen turvautunut kirjailijan itsensä apuun. ”Jos sinun romaanisi olisi joku biisi, niin mikä se olisi?” Tarkoituksena olisi siis tutustuttaa nuoret paitsi kirjallisuuteen, myös heille uuteen musiikkiin ja ehkä kertoa samalla joitakin (toivoakseni) mielenkiintoisia anekdootteja populaarimusiikin historiasta. Saapa nähdä, miten hommassa oikein käy!

Tämmöisiä siis tapahtuu tai on tapahtumassa tänä syksynä!

terveisin,

Matti K. / Hervannan kirjasto