keskiviikko, 20. huhtikuu 2011

Tilastojen tutkaileminen ei viime päivinä ole ollut yksinomaan mukavaa sen enempää kirjastossa kuin sen ulkopuolellakaan, mutta valopilkkujakin joukkoon mahtuu: jokin aika sitten saatoimme iloksemme todeta, että kotikirjastossani lasten- ja nuortenkirjallisuuden lainaus oli noussut noin kolme prosenttia. Ei hirvittävän paljon, mutta kuitenkin.

Koska kehitys olisi hauska pitää jatkossakin samansuuntaisena, päätin ottaa tavoitteekseni lisätä vinkkausten määrää entisestään, mikä on käytännössä tarkoittanut voimakkaampaa markkinointia koulujen suuntaan. Luokkakäyntejä tekevien alakoulun opettajien jututtaminen on osoittautunut menestyksekkääksi strategiaksi, ja vinkkauskalenteriin on täksi kevääksi saatu merkitä useampi viitos- ja kuutosluokkalaisten ryhmä.

Tampereella järjestetään vinkkausta systemaattisesti vain kolmosluokkalaisille, joten hieman vanhemmille oppilaille puhuminen tuo mukavaa vaihtelua arkeen. Kuutosluokkalaiset ovat mielestäni olleet mielenkiintoinen ryhmä – nuoruuden kynnyksellä olevia kiinnostavat jo monenlaiset teemat, lukutottumukset saattavat vaihdella oppilaiden keskuudessa rajusti, eikä kiinnostusta lukemista kohtaan saa välttämättä näyttää luokkakavereille ns. sosiaalisista syistä.

Toukokuisena torstaiaamuna kirjastoon saapuneille kuudesluokkalaisille olin valikoinut kirjapaketin, joka koostui puoliksi vanhoista ”keikkasuosikeista” ja puoliksi ensimmäistä kertaa vinkkauspaketissa olleista kirjoista, joiden olin ajatellut voivan kiinnostaa oppilaita. Olin myös päättänyt ottaa mukaan enemmän tietokirjoja ja jonkin verran lukemista myös aikuisten puolelta (mm. urheilua ja Titanicin tarinaa).

Lieneekö syynä sitten ollut luokattoman huonosti nukuttu yö vai kotikentällä pintaan noussut jännitys, mutta alku ei sujunut kovinkaan kummoisesti, ja huomasin takeltelevani sellaistenkin kirjojen kohdalla joista aikaisemmin olin puhunut kuin vettä vaan. Loppua kohti homma alkoi kuitenkin sujua paremmin, ja oppilaatkin näyttivät kuuntelevan kirjaesittelyjä aidosti kiinnostuneen näköisinä ja myös lainasivat jonkin verran, eli eiköhän tästä jotakuinkin kuivin jaloin selvitty….

Listani näytti seuraavalta:

Kaunokirjallisuus:

1) Robin Benway: Bonusraita (Ei mennyt lainaksi, vaatinee uuden vinkkaustavan)
2) John Christopher: Tripodien aika 
3) Louise Cooper: Merihevoset (Liian lapsellinen, vaikka aika jännä tarina onkin?)
4) Neil Gaiman: Hautausmaan poika (Viiltävä alkukohtaus puree kerta toisensa jälkeen)
5) Neil Gaiman: Coraline varjojen talossa
6) Taina Haahti: Gladiaattorikoutsi (En tykkää itse, mutta tämän vinkkaaminen on helppoa)
7) Klaus Hagerup: Markus ja jalkapallon huuma (Yleensä kiinnostaa, mutta nyt sotkeuduin sanoissani niin pahasti että kirja jäi hyllyyn)
8) Antti Halme: Metalliveljet
9) Karo Heikkinen: Sirpale
10) Naurava kummitus (Vinkkauksen suurin hitti, jota olisi saanut olla enemmänkin mukana)
11) Gunnar Nordström: Suuntana NHL
12) Rick Riordan: Salamavaras (Riordanit menivät molemmat lainaksi)
13) Rick Riordan: Punainen pyramidi
14) Maggie Stiefvater: Väristys (Huimasti potentiaalia, mutta vinkkaus vaatii kehittelyä)
15) Robert Swindells: Huone 13 (Vinkkausklassikko, joka vaan menee lainaksi, olipa kyseessä sitten kolmos- tai kuutosluokkalainen)
16) Sue Townsend: Mikä tsäkä, Hadrianus (Älykköjen suosikki pysyy aina mukana paketissa)

Tietokirjat

1) Judy Allen: Yliluonnollista (Ei ole kovin hyvä kirja, mutta omakohtaisella tarinalla sen saa menemään aina lainaksi)
2) Guy Campbell: Ihanko totta? Merkillisiä luuloja, sekaannuksia ja väärinkäsityksiä
3) Jukka Eskola: Elämää suuremmat jalkapalloilijat (Saa kulkea jatkossakin mukana, kunhan keksin paremman tavan vinkata)
4) Michael Farr: Tintti : Tarinoiden todelliset taustat
5) Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja (Kukaan – siis kukaan – ei tunnustanut tuntevansa Anne Frankin tarinaa! Ei mennyt lainaksi mutta säilyy mukana paketissä, sillä näytti kiinnostavan)
6) Sami Helenius: Sami Helenius – seitsemäs puolustaja
7) Dan Höjer: Suudellaan (Aiheuttaa kiintiöhihitystä ja menee lainaksi)
8) Walter Lord: Titanicin kohtalonyö (Klassikko aikuisten puolelta. Titanic taitaa kiinnostaa yhä; oli ensimmäistä kertaa mukana vinkkauspaketissa ja näiden kokemusten perusteella säilyttää paikkansa jatkossakin)
9) Jan PayneMaailman paras kirja
10) Reijo Valta: Turskatti! Kapteeni Haddockin haukkumat

Hyvää pääsiäistä kaikille vinkkareille ja muille blogia lukeville toivottaa,

Matti K.

Robert Swindellsin erinomainen vampyyritarina ”Huone 13” on osoittanut olevansa alakoululaisten vinkkaushitti numero yksi!