sunnuntai, 31. toukokuu 2015

Kevään vinkkarikoulutuksessa sukellettiin myös videomuotoisten kirjavinkkien maailmaan hyvinnii ruohonjuuritasolta sillä ajatuksella, että siihenhän pystyy meistä jokainen. Tässä vielä ohjeet kirjallisessa muodossa!

Ekana: aivomyrsky pystyyn ja ideat kehiin!

Katso muiden tekemiä videoita ja kerää ideoita. Minkä kirjan haluaisit vinkata? Mikä on kirjan ydin? Millaisia tunteita kirja herätti? Millaisia tunteita haluat itse herättää? Mikä kirjassa ärsytti tai raivostutti? Minkä tilanteen kirjasta haluasit esittää? Yhden vai useamman, erikseen vai yhdistellen?

Mitä keinovalikoimaasi kuuluu, eli miten tuot nämä asiat videovinkissä esiin? Näytteletkö? Laulatko? Puhutko? Teetkö animaatiota? Tarvitsetko rekvisiittaa? Mitens kuvauspaikat?

Tokana: käsikirjoitus

Käsikirjoittaminen saattaa sanana kuulostaa isolta, mutta ei hätiä. Mieti näitä: kuka puhuu ja kenen näkökulmasta kerrot? Tarvitsetko musiikkia, taukoja, onko videossasi liikettä?

Videovinkki kannattaa pitää kohtuullisen lyhyenä, maksimissaan noin parissa minuutissa. Varo tyhjäkäyntiä: tiivis kerronta pitää otteessaan.

Sitten reenataan! Ja kuvataan! 

Olemme edistyneet harjoitusvaiheeseen asti. Jos  videolla on lapsia, muista hankia kuvauslupa vanhemmilta. Kuvaa kaikki harjoitusvedotkin, niin voit muokata  vinkkiä näkemäsi perusteella.

Kuvaamiseen voit käyttää kännykkää, tablettia, kameraa – melkein värkkiä kuin värkkiä. Videon voit tehdä myös ilman liikkuvaa kuvaa, esimerkiksi valokuvia käyttäen.

Matsku kasassa, mitäs sitten? 

Seuraavana asialistalla onkin editointi, joka ei ole rakettitiedettä sekään. Editointivaiheessa video viimeistellään esityskuntoon. Voit käyttää editointiin ilmaisohjelmia tai tehdä sen esimerkiksi Youtuben omaa editoria käyttäen.

Editoinnissa voit lisätä videoon musiikin, efektit, sekä alku- ja lopputekstit. Muista tekijänoikeudet!

Julkaise ja markkinoi

Videon voit julkaista esimerkiksi Youtubessa tai muussa videopalvelussa. Jos olet töissä kirjastossa, kirjastolle kannattaa tehdä oma Youtube-tili. Käytä tageja kirjavinkkaus ja kirjatraileri.

Muista myös markkinointi: netissä, somessa ja muita kanavia hyödyntäen.

Täältä lisätietoja & mallia:

Kaikki kuvaa – käsikirjoittamisesta ja kuvaamisesta

Turkulaisten vitosten vinkkivideoita

Tekijänoikeuksista: www.tekijanoikeus.fi ja Opettajan tekijänoikeus.

Vinkkariyhdistyksen Youtube – vinkkivideoita jaossa!

-Pia -setä