lauantai, 16. toukokuu 2015

Moro!

Uusi hallitusnainen esittäytyy.

Tuntuu melkein yhtä jännältä kun vuosi sitten aloittaessani nuortenkirjastonhoitajana Tikkurilan kirjastossa. Muistan vieläkin esittäytymiseni kolmelle pienelle vakioasiakkaillemme. He kyselivät (kohteliaasti) seuraavia kysymyksiä: Kuinka pitkään sä olet töissä? (okei, kiva!) Onko sulla lapsia? (höh, miksi ei?) Entä miestä? (voihkaisevat kuorossa) Kuinka vanha sä olet?(mun äiti on sua nuorempi!) Ai niin, mikä sun nimi on?

Helena, yläkouluvinkkari.

Suuri vaikutus siihen, että minusta tuli kirjastotäti oli yhdellä mahtavalla kirjavinkkaustunnilla yläkoulussa (terveiset Kirkkonummen Pia Rahikaiselle. Paahde on kyllä paras kirja!). Uskon siis, että vinkkauksella voi olla iso merkitys lapsille ja nuorille! Niin heidän lukemiselleen kuin tulevaisuudelleenkin. Näin kävi minulle. Pidin toki lukutoukkana jo valmiiksi kirjoista, mutta vinkkaus herätti minussa kipinän myös kirjastoalaa kohtaan. Lähdin lukiosta opiskelemaan Tampereelle informaatiotutkimusta (ja interaktiivista mediaa).

Valmistuin lopulta kirjastotädiksi, mutta ilman vinkkauskokemusta. Ylläripylläri, yliopistossa ei opettu juuri mitään vinkkaamisesta (luin kyllä siitä tehtyjä tutkimuksia). Onneksi vapaa-ajan harrastukseni (impro, lukeminen, vapaaehtoistyö lasten parissa) antoivat vinkkaamiseen hyviä eväitä. Kirjavinkkariyhdistyksen blogi (ja myöhemmin koulutus) tulivat kuitenkin tarpeeseen!

Kun minut viime keväänä palkattiin tähän ensimmäiseen pestiini, aloin heti valmistautua syksyn vinkkauksia varten. Luin kirjavinkkariblogia, keräilin listoja, sain vertaistukea ja oppia ihanilta vinkkarikollegoilta  (Saana & Laura <3) ja lukulomaa (kiitos työnantajalle!). Syksyllä sitten vinkkasin kaseille kaunoa, seiskoille tietoa ja vuoden 2014 nuortenkirjojen uutuuksia opettajille ja kirjastoihmisille. Ja saldo: Vinkkaaminen on kivaa! Ja siinä saa jännittää, mokailla, oppia ja onnistua.

Tykkään eniten turvallisen jännittävistä kirjoista (onnellinen loppu) ja kirjoista, jotka hieman särkevät ”omaa kuplaa”.  Ja huumorista! Kirjat ovat jonkin verran vaihdelleet vinkkauksissa ja seuraavaksi esittelen osan niistä.

Näitä olen vinkannut 8.luokalle:

Andy Mulligan: Roskaa

Näytän alkuun youtubesta videonpätkää (esim. https://www.youtube.com/watch?v=V2gMPnOaoPg)  ja kerron, että 26 vuotta sitten tilanne oli tämä ja nyt roskavuoret ovat VIELÄ isompia…

Harlan Coben: Pakopaikka

Tästä kirjasta ei puutu jännittäviä juonenkänteitä. Itsellä on vielä hieman hakusessa, mihin lopettaisi vinkkauksen…Paras hetki oli kun oppilaat tivasivat, ”mitä sille Ashleylle kävi?!”

Mika Keränen: Maaliviivalla

Tätä on helppo vinkata pojille: Jännitystä ja jalkapalloa.

Kat Falls: Veden alla

Vedenalainen maailma on valloittava! Näytän tässä usein videonpätkää kalojen bioluminesenssista.

Laura Lähteenmäki: Iskelmiä

Hirmu tärkeä aihe (koskee siis seurustelua, ei musiikkia). Tosin tämän vinkkausta pitää vielä itse jatkokehittää.  Keskustelua aiheesta, jos sitä on tullakseen.

Jay Asher: Kolmetoista syytä

Nauhoitin ystävien avustuksella (itsemurhan tehneen) Hannahin alkupuheen c-kasetille. En ole vielä ehtinyt käyttämään sitä luokan kanssa… mietin, traumatisoituvatko nuoret liikaa…

Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja

Tämä on kivan ohut. Ja kun lukee ääneen takakannen, se oikeastaan riittää vinkkaukseksi.

S.E. Hinton: Me kolme ja jengi

Näytän yleensä meidän kesätyöntekijän hienon kirjatrailerin:http://https://www.youtube.com/watch?v=0xalgIHk8UY

Markku Kaipio: Selviytymispeli

Alkuun pitää korostaa, ettei kyseessä ole mikään nälkäpeli-plagiaatti. Vinkkaan ”nuorten äijien” -kirjana, mutta aina vain tytöt lainaa (häh?)

Ally Condie: Tarkoitettu

Mainostan usein niille, jotka pitävät nälkäpeleistä ja outolinnuista.

Marko Kitti: Oliivityttö

Romantiikkaa teinipojan näkökulmasta ja lopulta kiperä valinta kahden tytön väliltä.

Ja vielä kysymykseen, olenko vinkannut mitään Katrin eläinlistalta (oli muuten hieno!)? Olen toki! Salaman Käärmeenlumoojan.

 

_Helena_

Hyvä kirja maistuu aina!