perjantai, 14. joulukuu 2012

Tänä syksynä minä ja yhdistyksemme olemme saaneet useita tiedusteluja, joissa kaivataan vinkkaria tai kouluttajaa. On hienoa, että meidän puoleemme osataan kääntyä jos ja kun jollain on vinkkari- tai vinkkausongelmia. Yksi ikäväkin piirre kyselyissä on. Yhä useammin vinkkaria kysytään jopa vain parin kolmen viikon varoitusajalla ja tämä ei vain toimi. Muistakaa hyvät ihmiset, että me emme ole vain vinkkareita ja vielä vähemmän istumme vain täällä odottamassa kutsua keikalle. Kaikilla yhdistyksen jäsenillä, hallituksen jäsenillä ja käytännössä kaikilla keikoilla käyvillä vinkkareilla on kuitenkin se oma leipätyö. Esimerkiksi aina kun minulle tulee kysely vinkkauskeikasta, joudun tarkistamaan, että

  • onko kyseiselle päivälle jo sovittu muuta menoa
  • onko omalla työnantajallani jo jotain lähtemiseni estävää menoa
    • jos on, saanko työvuoron vaihdettua jonkun oman kirjaston työntekijän kanssa
  • onko minulla toivottua vinkkausta jo valmisteltuna ja jos ei ole, ehdinkö valmistelemaan sen ennen keikkaa
  • Onko minulla käyttämättömiä vapaita tai sovittuja keikkapäiviä (Olen asettanut omaksi rajakseni 2 vinkkauspäivää/kuukausi, jonka siis ylitän yhdellä tänä vuonna.)
  • onko enää voimia ja jaksamista yhteen keikkaan
    • kuluvana vuonna minulla on ollut 15 päivää vinkkauskeikkoja, 7 koulutus tms. päivää ja vielä viikko IFLAssa eivätkä nämä sisällä oman kirjaston tai maakuntatiimin kokouksia. Keikkavinkkaukset hoidan lauantaivapailla, kertyneillä ylitöillä tai palkattomilla vapailla eli on rajansa montako reissupäivää vuoteen mahtuu
  • ja jos missä tahansa ylläolevista tulee kieltävä vastaus, niin sitten huudellaan vinkkarikaverit läpi ja katsotaan onnistuuko joku toinen löytämään halutun päivän vapaaksi.

Eli kysykää vain meitä keikoille. Tulemme mielellämme aina kun vain pääsemme! Mutta kysykää meitä mieluiten vähintään puolitoista kuukautta etukäteen, mieluummin puoli vuotta etukäteen. Kaikilla tuntemillani vinkkareilla on menoja ja sitoumuksia moneen suuntaan. Oman kunnan ulkopuolella vinkkaamme harrastuksesta, uskosta vinkkauksen hyvää tekevään voimaan ja vakaasta uskosta, että kaikki reissaamisen vaivat kannattaa kestää, jotta pääsee jakamaan lukuiloa!

Vinkataan toisillemme!

markku-setä