sunnuntai, 6. joulukuu 2009

Kirjavinkkarit saivat uuden ja vaikeasti lyötävän Suomen ennätyksen, kun Arja-täti vinkkari Karo Hämäläisen Samuli, Helsingin herra kirjan MTV3:n suorassa aamulähetyksessä ja vielä molemmat televisiossa vinkkaamisesta puhuneet vinkkarit saivat yhdet vinkkaukset ohjelman sähköiseen vieraskirjaan oli päivä varsin onnistunut kirjavinkkarin kannalta. Tiedän, että Arjalla on tapana pitää kirjaa vinkkauksistaan ja nyt taisi tulla yhdellä iskulla monta kertaa enemmän vinkattavia kuin koko uralla tähän mennessä.  Laittakaas kaikki blogin lukijat Porin suuntaan iso vinkkaritervehdys menemään.

Vinkkareita kysyttiin ohjelmaan vierailemaan jo aiemmin, mutta vinkkarikiireet estivät ensimmäisen yrityksen. Onneksi kirjavinkkausta pidettiin niin kiinnostavana, että ensimmäisen yrotyksen peruuntuminen ei vienyt meiltä paikkaa esitellä työtämme julkisuudessa sen kymmenen minuuttia, jonka verran aamuohjelma vierailleen tarjoaa.

Ennen ohjelmaa sovimme Arjan kanssa lyhyesti, että kun televisioon mennään, niin olemme reilusti sellaisia kuin olemme, emme jännitä, vaan pidämme hauskaa ja ennen kaikkea vältämme perinteisiä kirjastokliseitä eli hiljaisuutta ja harmautta. Nuttura auki ja tuulta päin! Kun kerran on tilaisuus tekojen kautta näyttää, ettei kirjasto ole aina mielikuvien ja imagonsa mukainen, niin sehän on käytettävä hyödykseen. Ja ainakin Arja esiintyi telkkarissa kuin olisi ollut  siellä joka toinen torstai viimeiset kymmenen vuotta eli rennosti mutta innostuneesti.

Omaa esiintymistään on jotenkin jäävi arvioimaan, mutta kaipa se meni aika lailla ennakko-odotusten mukaisesti. Työkaverit ihmettelivät kovasti kuinka sua ei muka yhtään jännittänyt. Ei ollut syytä. Olen kokenut työssäni paljon jännittävämpiäkin hetkiä. Uuden liikkuvan mikroluokan ensimmäinen käyttökerta tositilanteessa, vinkkaus auditoriossa kun toistasataa yläasteikäistä tuijottaa sinua silmät tarkkana tai joskus kun on tullut pyydettyä tyttöä elokuviin ns. pahat mielessä ovat kaikki olleet paljon jännempiä tilanteita elämässäni. Kun aikansa puhuu yleisön edessä, ei kameran silmää osannut pitää mitenkään pelottavana ja tätä samaa sanoi Arjakin. Esiintyminen on esiintymistä ja se on lopultakin aivan sama onko sinulla vain yhden hengen yleisö vai satatuhatta katsojaa ruudun toisella puolen. Samalla tavalla sitä heittäytyy mukaan ja esiintyy yleisölleen.

Jos nyt jälkikäteen arvioin vinkkareiden kymmenminuuttista, niin ainoa miinus tuli aivan liian lyhyestä ohjelma-ajasta. Olisimme helposti täyttäneet pari tuntia vinkkausasialla. Ja tietysti vinkkauksilla!

Hyvää joulua kaikille ja innokasta vinkkauskevättä teille kaikille toivottaa markku-setä ja Kirjavinkkariyhdistys!

markku-setä