sunnuntai, 28. marraskuu 2010

Ja Vinkkariviikot jatkuvat. Tässä tulee kooste vinkkariviikkojen toisesta viikosta eli Kirjavinkkariyhdistyksen fb-vinkit toiselta viikolta olkaapa hyvät.

 

maanantai 22.11. Nopola, Tiina: Siiri ja hurja Hunskeli

Siiri saa yllätyksekseen synttärilahjaksi koiranpennun. Hän rakastaa koiria, onhan hän hoitanut yläkerran Onniakin, taskukoiraa. Mutta Hunskeli on todella hurja. Parissa tunnissa se saa kodin sekaisin. Siirin perhe päättää laittaa Hunskelin koirien päiväkotiin. Päiväkotianomukseen …hiukan narrataan, että Hunskeli on kiltti koira.

Mutta sitten tulee päiväkodista puhelu! Hunskeli on sekoittanut koko päiväkodin, eikä saa tulla sinne enää uudelleen. Kuka voisi auttaa Hunskelin kanssa?

Arja Palonen, Porin kaupunginkirjasto

 

tiistai 23.11.  Abedi. Isabel: Lucian

Eräänä iltana Rebecca ahdistuu valtavasti. Tunne vie hänet mukanaan ja kauhukseen hän huomaa, että kadulla joku tummiin pukeutunut hahmo tuijottaa häntä ikkunasta. Myöhemmnin Rebecca törmää tuohon hahmoon uudelleen ja uudelleen, kuin poika vainoaisi häntä. Silti jokin outo valloittava tunne valtaa …Rebecan pojan lähellä kuin he tuntisivat toisensa.

Kun Rebecca vihdoin puhuttelee poikaa, hän saa tietää, että pojalta on mennyt muisti. Mutta poika näkee unia ja tietää outoja asioita Rebecasta. Ja Rebecan tulevaisuudesta.

Kuka tuo poika on? Miksi se vainoaa Rebeccaa ja miksi Rebecalle tulee outo hyvä tunne pojan lähellä?

Arja Palonen, Porin kaupunginkirjasto

 

keskiviikko 24.11. Teräs, Mila: Telma ja tarinoiden talo

Telma on juuri aloittanut ekaluokan. Telman vasen korva on salaisuuskorva. Sen kuulo on äärimmäisen tarkka. Telman äiti sanoo, että Telman salaisuuskorva johtuu siitä, että Telmassa virtaa keijukaisverta.

Telma keinuu mielellään pihakeinussa ja tutustuu kerrostalonsa muihin asukkaisiin, mutta kaikkein eniten Telma haluaisi tutustua pihalle ilmestyneeseen kodittomaan kissaan.

Markku Kesti, Hollolan kunnankirjasto

 

torstai 25.11. Nykänen, Anni: Mummo

Mummo istuu kissan kanssa keinutuolissa juomassa kahvia ja kutoo sukkaa. Luulisi, että tästä ei tarinaa synny eikä ainakaan hauskaa sellaista, mutta Annin Mummo on toista maata. Yhtä aikaa hyvin perinteinen ja rakastettava mummo jonka kaikki joko omistavat tai tahtoisivat omistaa kohtaa tiukasti aja…n hermolla olevan citymummon ja sen kaikkia raivostuttavan naapurikyttääjän. Mummo on rakastettava, raivostuttava, rohkea, mutta ennen muuta hauska tuttavuus.

Anni Nykänen voitti Mummolla Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun 2009.

Markku Kesti, Hollolan kirjasto

 

perjantai 26.11. Stockett, Kathryn: Piiat

Piiat sijoittuu 1960-luvun pikkukaupunkiin Yhdysvaltojen eteläosiin. Kaupungin mustat ja valkoiset elävät aivan erillistä elämää, valkoisille on eri kirjastot, kaupat, vessat ja luonnollisestikin eri työpaikat: mustille naisille opetetaan, miten tullaan palvelijoiksi ja kotiapulaisiksi ja valkoi…sille naisille opetetaan, miten tullaan kotirouviksi. Skeeter, nuori valkoinen nainen, haluaa muutakin kuin olla kotirouva. Hän haluaa kirjailijaksi ja kirjan aihe löytyy läheltä: hän alkaa tutkia mustien kotiapulaisten elämää valkoisten rouvien palveluksessa. Hanke on kunnianhimoinen ja myös vaarallinen; mustat ja valkoiset eivät ole keskenään tekemisissä kuin pakon edessä ja tutkimustyö täytyykin tehdä salassa.

Koskettava, liikuttava sekä ajatuksia herättävä kirja.

Terhi Piikkilä, Vaasan kaupunginkirjasto

 

lauantai 27.11. Ralli, Simo: Ralli radalla

Lauri Tähkä & Elonkerjuu-orkesterin kitaristi Simo Ralli tunnetaan myös sanaseppona ja hauskana tarinankertojana. Ralli radalla -kirjaan on koottu Rallin kirjoittamia kolumneja sekä blogikirjoituksia vuosilta 2008–2010. Kirja sopii kaikille LTEK- faneille (vähän kuin olisi itsekin orkesterin m…atkassa keikkabussissa), muusikon elämästä haaveileville (saa kattavan kuvan siitä, millaista esiintyvän artistin elämä oikeasti on) sekä kaikille, jotka arvostavat asioiden pohtimista pintaa syvemmältä. (osansa saavat esim. kyläkoulun lakkauttaminen, maanviljely, miesten ja naisten erot…) Rallin leppoisa tyyli ja elävä kerronta kuljettavat kirjaa hienosti eteenpäin.

Terhi Piikkilä, Vaasan kaupunginkirjasto

 

sunnuntai 28.11. Parvela, Timo: Ella ja kaverit juhlatuulella

Ella-sarja täyttää 15-vuotta! Juhlan kunniaksi julkaistava juhlakirja viehättää varmasti kaikkia meitä Ella-faneja. Kirjassa on kolme iloista tarinaa Ellasta ja hänen ystävistään (jotka ovat edelleen toisella luokalla). Tarinoista kaksi on julkaistu aiemmin Tammen kultaisessa… lukukirjassa ja kolmas on tehty tätä juhlakirjaa varten. Ellan luokka käy sirkuksessa, etsii aarretta ja jännittää koulun uuden rehtorin vaaleja. Uusia rehtoriehdokkaita on kolme: opettaja, opettajan vaimo ja Ellan luokkakaveri Pate…

kuvitus: Mervi Lindman

Myös iloista mieltä tuova joululahjaidea!

Terhi Piikkilä, Vaasan kaupunginkirjasto

 

Vinkit kansineen ovat myös Vinkkariyhdistyksen fb-sivuilla. Blogiin ne kokosi markku-setä