Vuosi on vaihtunut, ja nyt on taas uuden lukuhaasteen vuoro. Viime vuodesta innostuneina vinkkarihallitus päätti, että jatkaa samalla mallilla, jo hyväksi havaittua Helmet-lukuhaasteen vinkkausta!

Helmet-lukuhaaste 2019 on viides laatuaan. Jäseniä Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on jo yli 11000, ja suorittajia löytyy ympäri Suomea. Ryhmässä keskustelu on vilkasta, ja sieltä löytääkin vinkkejä yhteen jos toiseenkin haasteen kohtaan.

Helmet-lukuhaasteella usein tarkoitetaan isompaa 50 kohdan listaa, mutta sen rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste. Pieni lukuhaaste järjestetään nyt neljättä kertaa, ja siihen on valittu isommasta haasteesta kohdat, joihin on mahdollista löytää kirjat myös lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Pieneen lukuhaasteeseen voi tarttua niin aikuiset, kuin lapsetkin, jos tuo 50 kohdan lista tuntuu liian haastavalta.

Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tässä ensimmäiset viisi kohtaa. Lista julkaistaan myös Helmet-fi -sivustolla

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot

Kirjankansi
Jukka-Pekka Palviainen: Virityksiä (2018 Karisto)

Jukka-Pekka Palviainen: Virityksiä

Valtteri joutuu sairaalavuoteeseen paettuaan poliisia viritellyllä mopollaan. Mitään pysyvää vammaa ei vaikuta tulevan, mutta tylsää lepäämistä on luvassa. Onneksi samassa huoneessa lepää myös omasta leikkauksestaan toipuva Einari, joka on hyvää juttuseuraa. Einarin jutut lapsuudesta sota-aikana taas kiinnostavat hänen tubettavaa lastenlastaan Amandaa.

Nokkela sanailu kantaa tarinan läpi, kun seurataan yhdeksäsluokkalaisten Valtterin ja Amandan kaveripiiriä ja heidän lähentymistään. Amanda kerää tube-kanavalleen kaverien kanssa tehtyjä huumoripätkiä ja haastatteluja Einarin lapsuudesta.  Amandan youtube-harrastus alkaa saada huomiota, eikä kaikki huomio ole mukavaa. Lopussa on luvassa yllättäviä paljastuksia niin tube-kiusaajasta kuin Valtterin kaveripiiristäkin.

2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä

Antonio Tabucchi: Intialainen yösoitto (1984) 

Antonio Tabucchin vuonna 2000 suomennettu teos Intialainen yösoitto on tarina indentiteetistä, sen etsinnästä ja identiteettien sulautumisesta. Unenomaisessa, toden ja kuvitelmien välimaastossa liikkuvassa teoksessa päähenkilö Rouxinol matkustaa Intiaan etsimään kadonnutta ystäväänsä Xavieria tai Nightingalea. Matkan aikana Rouxinolin etsimä Xavier tai Nightingale sulautuu Rouxinolin alter egoksi tai peilikuvaksi. Matkan aikana Rouxinol kohtaa eriskummallisia ihmisiä, kuten epämuodostuneen ennustajan, portugalilaisen jesuiitan ja teosofisen seuran gnostikon. Kohtaamisten ja keskustelujen kautta Intia hahmottuu mitä erilaisin tavoin. Intialaista yösoittoa ja Tabucchin muita teoksia voin suositella heille, jotka pitävät Alberto Moraviasta ja Italo Calvinosta sekä Fernando Pessoasta (Tabucchi käänsi aikanaan Pessoaa italian kielelle).

3. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt 

Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki (2012)

Kirjailijoiden Helsinki vie lukijansa matkalle suomalaisten suurten kirjailijoiden historiaan ja maamme pääkaupungin syntyyn ja kehitykseen.  Tässä teoksessa pääsee tutustumaan niin Runebergin, Snellmanin, kuin Aleksis Kivenkin Helsinkiin, jonka jälkeen kaupunki on muuttunut ja kasvanut huomattavasti. Kirja vie lukijansa läpi historiallisten tapahtumien ja osoitteesta toiseen. Maila Talvion kirjallinen salonki Linnunlaulussa, Maiju Lassilan traaginen kuolema, ja Lapinlahden sairaala Aleksis Kiven, Mika Waltarin ja F.E.Sillanpään myötä tulee lukijalle hyvinkin tutuksi. Lukija pääsee tutustumaan myös mm. Töölön kehitykseen, Maamme-laulun historiaan ja siihen kuka ihme Kaisa Wahlund oikein olikaan.

Teoksen myötä lukijalle tulee tunne, että aivan kuin hänelle avautuisi uusi salattu maailma, josta kukaan ei puhu, mutta kaikki tietävät sen olemassaolon. Helsinki on muutakin, kuin miltä se näyttää. Kirjan luettua voi helposti kuvitella kirjailijoita ympäri kaupunkia ja historian havinan pystyy melkein jopa tuntemaan.

4. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja

Hoffman, Mary: Stravaganza. Naamioiden kaupunki. (2003)

Kahdeksasluokkalainen poika tuli kyselemään tätä kirjaa koulukirjastosta ja kertoi lukeneensa koko sarjan jo kolmesti. Uteliaisuuteni heräsi, sillä en ollut aiemmin kiinnittänyt sen enempää huomiota koko kirjoihin, sillä kannet olivat mielestäni näyttäneet tylsiltä. Poika suositteli kirjaa parhaana pitkään aikaan ja niinpä varasin kirjan saman tien. Kannatti!

Tarinan alussa syöpähoidoista toipuva poika saa isältään lahjaksi kirpputorilta ostetun muistikirjan ja nukahdettuaan kirja kädessä, hän joutuu yön ajaksi rinnakkaistodellisuuteen 1500 luvun säihkyvään Taliaan. Talian todellisuudessa poika on terve ja voimakas, mutta nykyajassa sairas ja heikko, ja niinpä hän alkaa nukkua yhä useammin muistikirja kädessään. Pian hän on jo tahtomattaan sekaantunut kauniin Bellezan kaupungin vaaralliseen poliittiseen juonitteluun. Poika löytää Bellezasta myös todellisia ystäviä ja saa kuulla Stravaganzojen veljeskunnasta, jonka salaisten tutkimusten ansiosta maailmojen välillä matkustaminen on mahdollista. Todellisuudesta toiseen siirtyminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta ja vähitellen poika tajuaa, että ennemmin tai myöhemmin hänenkin on valittava puolensa.

Vinkkasin kirjan saman tien myös omalle kasiluokkalaiselleni ja hän innostui sarjasta niin, että luki kaikki viisi osaa läpi vajaassa kuukaudessa ja esitteli kirjasarjan myös äidinkielen kirjallisuustehtävässä. Olen vinkannut kirjaa/sarjaa myös muille 5-8 luokkalaisille ja erityisesti pojat ovat tykänneet siitä.

5. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja

Martti Kuuskoski: Pyhän puun tarina (1984)

Peikkokansa asustaa omassa maassaan jossakin sadun ja mielikuvituksen portin takana. Eräänä päivänä Peikkokansan runoilija Torvinokka ja hänen ystävänsä Murri törmäävät kummalliseen olentoon. Olento on pieni siemen, joka janoon nääntymäisillään. Mutta ei mikä tahansa siemen vaan mahtavaa valtakuntaa hallitsevan Valtiaan poika, joka on vuoronsa tullessa hypännyt alas maahan.

Siemen tarvitsisi kasvaakseen multaa, mutta karussa Peikkomaassa sitä ei paljon ole. Niinpä Torvinokka ja Murri ryhtyvät toimeen saadakseen kansansa auttamaan uutta siemenystäväänsä. Tehtävässään kaksikko joutuu kohtaamaan paljon haasteita kaiken saastuttavista lätistä peikkokansan keskinäisiin kiistoihin. Onnistuvatko peikot auttamaan siementä, ja mitä siitä seuraa?

Pyhän puun tarina vyöryttää esiin mitä erikoisimpia peikkoja, joilla on omat luonteenpiirteensä ja kummallisuutensa. A. Taivalvuon upea kuvitus herättää peikot henkiin ja tarjoaa lukijalle maukkaita visuaalisia vilkaisuja kirjan tapahtumiin. Kirja perustuu Martti ja Helena Kuuskosken luomiin peikkohahmoihin, joita saattoi aikoinaan tavata myös Järvenpään Peikkometsässä, omasta lapsuudestani vahvasti mieleen jääneessä seikkailupuistossa.