Helmet-lukuhaaste 2019 on viides laatuaan. Jäseniä Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on jo yli 11000, ja suorittajia löytyy ympäri Suomea. Ryhmässä keskustelu on vilkasta, ja sieltä löytääkin vinkkejä yhteen jos toiseenkin haasteen kohtaan.

Helmet-lukuhaasteella usein tarkoitetaan isompaa 50 kohdan listaa, mutta sen rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste. Pieni lukuhaaste järjestetään nyt neljättä kertaa, ja siihen on valittu isommasta haasteesta kohdat, joihin on mahdollista löytää kirjat myös lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Pieneen lukuhaasteeseen voi tarttua niin aikuiset, kuin lapsetkin, jos tuo 50 kohdan lista tuntuu liian haastavalta.

Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tässä kohdat 6-10.

6. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi

McManus, Karen M.: Yksi meistä valehtelee

Breakfast Club kohtaa Agatha Christien!

Kirjan päähenkilöt ovat kuin suoraan kasarin klassikkoelokuvasta: huippuoppilas Bronwyn, paha poika Nate, urheilija Conner, suosittu tyttö Addie sekä katkera Simon. Kirjan alussa viisikko joutuu jälki-istuntoon, joka loppuu kohtalokkaasti: koulun pahamaineista juorusovellusta päivittävä Simon saa pahan allergiakohtauksen, epipeniä ei löydy mistään ja hän lopulta kuolee kauhistuneiden nuorten keskellä. Jokaisella jälki-istunnossa olevalla nuorella on kuitenkin kannettavanaan salaisuus, jonka Simon on julkaisemassa kaikkien nähtäville. Murhasiko joku heistä Simonin?

Kirjassa seurataan jokaisen nuoren tarinaa ja taustoitetaan heidän elämäänsä sekä niitä ratkaisuja, jotka vaikuttivat huonoihin päätöksiin. Erittäin koukuttava kirja!


7. Kirjassa on kaksoset

Crossan, Sarah: Yksi

Runonomaiseen muotoon kirjoitettu tarina siamilaisista kaksosista, jotka ovat aina eläneet yhdessä, turvassa ulkopuoliselta maailmalta. Lapsuutensa he ovat voineet käydä kotikoulua, mutta yksityisopetus, tarvittavat erityisvälineet, vaatteet ja hoidot ovat kalliita ja lopulta perheen taloudellinen tilanne pakottaa lopulta tytöt kotiopetuksesta kouluun ja ulos maailmaan. Kouluunmenon myötä tytöille aukeaa täysin uusi maailma ja yllätyksekseen he löytävät myös ystäviä. Ikiomia ystäviä.

Ulkomaailmassa odottaa myös toimittaja, joka haluaa kertoa tyttöjen tarinan koko maailmalle ja tarjoaa yksityisyyden menetyksen vastineeksi rahasummaa, jolla perheen rahahuolet helpottaisivat. Tarina on herkänriipaiseva kuvaus siamilaisten kaksosten murrosiästä, vahvasta yhteydestä, vähittäisestä itsenäistymisestä ja henkisestä erilleen kasvamisesta. Vaikka onkin toisessa jatkuvasti fyysisesti kiinni, niin mieli voi silti olla vapaa ja irrallaan. Toisen voi joskus myös unohtaa, ainakin pieneksi hetkeksi. Itsenäisyys tuo mukanaan itsevarmuutta ja rohkeutta tehdä isoja ja vaikeitakin päätöksiä.

Rakenteestaan huolimatta (tai ehkä jopa siitä johtuen) yllättävän helposti luettava ja sujuvasti etenevä tarina, joka sopii erinomaisesti kaikille surumielisten ihmiskohtaloiden ystäville, wannabe-runotytölle ja erityisesti niille, jotka kaipaavat luettavakseen jotain ihan muuta.


8. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Jonasson, Jonas : Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Kirkkourassaan epäonnistunut naispappi Johanna Kjellander ja katalan hevoskauppiaan pojanpoika, vastaanottovirkailija Per Persson löytävät väkivaltaisesta ja alkoholisoituneesta Johan Anderssonista, tuttavallisemmin Murhaaja-Andersista, tien taloudelliseen pelastukseen. Vähän aikaa epäilyttävä liiketoiminta pyöriikin hyvin, mutta sitten Murhaaja-Anders löytää Jeesuksen. Liiketoiminnan loppuminen aiheuttaa lauman tyytymättömiä asiakkaita, joita kolmikko pakoilee pitkin Ruotsia. Mutta sitten syntyy toinen liikeidea, jossa Murhaaja-Anders saa totetuttaa uutta uskoaan ja kolmikolle on taas tarjolla rahakasta tulevaisuutta…

Ruotsalainen Jonas Jonassonin rikollisuutta sivuava huumorikirja sisältää nokkelia pohdintoja, kahden elämän kolhiman ja epätoivoisen ihmisen romanssin sekä monta yllättävää sattumusta.


9. Et pidä kirjan nimestä

Ilkka Auer: Domowik

Vilma Sumeliuksen isosetä jättää Vilman perheelle perinnöksi suuren Hästebäckin kartanon. Isosetä on jättänyt Vilmalle salaperäisen kirjeen, jossa kertoo oudolta kuulostavia asioita kartanosta ja Vilmalle periytyneestä suvussa kulkevasta lahjasta. Isosetä myös kertoo piilottaneensa jotain Vilman löydettäväksi.

Isosedän kirjeen luettuaan Vilma ei malta odottaa, että pääsee näkemään kartanon. Heti kun perhe saapuu Hästebäckiin Vilma huomaakin, että kyseessä ei suinkaan ole mikään tavallinen kartano. Kartanon sisällä ja tiluksilla tuntuu vaeltelevan haamuja ja kaikenlaisia muita salaperäisiä hahmoja, joista osa vaikuttaa hyväntahtoisilta ja osasta huokuu pelkkä pahuus. Vilma huomaa myös olevansa ainoa, joka pystyy erikoiset hahmot näkemään. Domowik-kotihengen avulla Vilman suvun arvoitukset alkavat vähitellen paljastua, ja Vilma pääsee hänen sukuaan vainoavien voimien jäljille. Vilma tajuaa, että vain hän voi estää pahoja voimia hyökkäämästä perheensä kimppuun. Jotta Vilma voi onnistua tehtävässään, hänen täytyy uskaltaa katsoa pelkojaan silmästä silmään.

Auerin luoma kummitussatu ammentaa aineksia vanhasta suomalaisesta mytologiasta ja pitää otteessaan alusta loppuun.


10. Kirja käsittelee sinulle vierasta kulttuuria

Sini Helminen: Maan povessa

Maan povessa on neljäs ja viimeinen osa Sini Helmisen Väkiveriset-sarja, joka yhdistää suomalaisen arkitodellisuuden ja suomalaisen mytologian olennot. Sarjan jokaisessa osassa perehdytään johonkin kiinnostavaan kansaan ja myyttiseen elinympäristöön.

Maan povessa vie lukijan maan alle maahisten pariin. Sinipiika Tuulia on kadonnut, ja aikaisemmista sarjan osista tutut henkilöt yhdistävät voimansa auttaakseen ystäväänsä. Tuulian kohtalon selvittelemisen rinnalla seurataan Otra-maahisen toimia ja valotetaan maahisten kulttuuria.

Tiesitkö, että maahisille yläpuolen ja alapuolen käsitteet ovat päinvastaiset kuin meille? Entä olisitko osannut arvata, että maahiset laskevat ikänsä sadasta vuodesta alaspäin? Millaista on maahisten maatalous? Kuinka toimii maahisten harjoittama lastenvaihtotoiminta? Tällaista kulttuuria et löydä maan päältä!