Helmet-lukuhaaste 2018 (linkki) on jo neljäs laatuaan. Vaikka nimi viittaakin pääkaupunkiseutujen kirjastoihin, on suorittajia ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä (linkki) on yli 7 000 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on vilkasta, ja kirjallisuuden ystävät jakavat omia lukukokemuksiaan ja toisaalta pyytävät myös apua haastaviin kohtiin.

50 kohdan listan rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste (linkki), joka kulki aiemmin nimellä lasten lukuhaaste. Pieneen lukuhaasteeseen voivat tarttua niin lapset kuin aikuisetkin, mikäli 50 kohtaa tuntuu liian haastavalta.

Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tästä postauksesta löydät vinkkejä kohtiin 11-15. Lista julkaistaan myös Helmet.fi-sivustolla.

11.Surullinen kirja

Cyril Pedrosa: Kolme varjoa

file.jpgJoachim elää vanhempiensa kanssa onnellista ja hilpeää lapsen elämää suojaisassa laaksossa. Kaikki muuttuu, kun Joachim huomaa kolme pelottavaa varjoa. Joachim kertoo varjoista vanhemmilleen, jotka ensin luulevat lapsen näkevän omiaan. Pian hahmot ilmaantuvat vanhemmillekin, mikä nostattaa tietenkin huolta koko perheessä. Mitä hahmot haluavat? Niitä ei voi lähestyä, sillä ne karkaavat, mutta eivät suostu siltikään katoamaan. Perheen isä Louis päättää lähteä Joachimin kanssa matkalle tarkoituksenaan eksyttää heitä seuraavat hahmot. Mutta vaikka kuinka kauas kaksikko matkaisikaan, tuntuvat varjot yhä seuraavan kintereillä. Kohtaaminen hahmojen kanssa näyttää vääjämättömältä. Cyril Pedrosan sarjakuva-albumi on toisaalta kaunis tarina ja toisaalta myös surullinen ja koskettava tarina elämästä. Upeaa tarinaa kuvittaa kaunis mustavalkoinen kuvitus.

 

12. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

Ensimmäinen kirja sijoittuu Thaimaahan. Koska Thaimaa on suosittu lomakohde jossa moni on käynyt, on alla toinen vinkki kuvakirjaan jossa matkustetaan nimeämättömään paikkaan.

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet KhaoLakinSyd%C3%A4met_frontcover_final_o

Kuusivuotias Emma menettää perheensä joulun 2004 tsunamissa. 9 vuoden päästä hän palaa etsimään miestä joka pelasti hänen henkensä päivänä, jolloin niin moni yllätyksellisesti menetti henkensä. Tarinassa vuorottelevat Emman selviytymistarina ja paluu Thaimaahan, suuronnettomuudesta selviytyminen ja turistiloma-arki, tunne-elämän sävyt onnettomuudessa ja murrosiässä.

Tarinassa seurataan myös Emman kanssa ystävystyvää Venlaa, joka on ensi kertaa Thaimaan matkalla ja tutustuu tsunamiin turistina. Lomalla tapahtuu myös paljon mukavia asioita Thaimaan ystävällisessä ilmapiirissä ja pientä lomaromanssiakin viritellään.

Lukija saa jännittää kirjan loppuun asti, löytyykö Emman pelastaja ja mikä on hänen kohtalonsa.

 

Benji Davies: Vaarin saari (Ruotsiksi: Morfars magiska ö)

Kuvakirja

Minne pääsee vaarin ullakolta? Lassi lähtee värikkäälle matkalle vaarin kanssa. Mereltä päästään ihmeelliseen viidakkoon. Lassi ja vaari löytävät tekemistä kaikenlaista perilläkin, mutta mitä vaari miettii?

VaarinSaari.jpgMorfarsMagiska%C3%96.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä 

Sini Helminen: Kaarnan kätkössä kaarnan.jpg

Pinjan elämä kääntyy päälaelleen, kun hän saa puhelimeensa kuvan, jossa hänen poikaystävänsä ja paras ystävänsä pussailevat.

Pinja nipottava opettajaäiti pakottaa Pinjan kesätöihin puisto-osastolle, jossa hän tapaa Virven. Virvellä on leimuavan punaiset hiukset ja hän tuoksuu pihkalta ja Pinja tuntee häneen omituista vetoa. Pinjan äiti ei kuitenkaan hyväksy tätä Pinjan uutta ihastusta vaan hän lähettää Pinjan isovanhempien luokse maalle arestiin. Siellä Pinja joutuu mukaan aikamoisiin seikkailuihin, sillä hän on koko elämänsä kantanut mukanaan salaisuutta.

Pinjaa kiusaavat hallusinaatiot Tuulia-nimisestä tytöstä, joka ilmaantuu paikalle yllättäen ja väittää että Pinjassa on metsänväen verta. Kuvioihin ilmaantuu vielä nahkatakkinen poika, joka hurmaa Pinjan täysin.

Kirja aloittaa Väkiveriset-sarjan, joka yhdistelee nykynuoren elämää suomalaiseen mytologiaan sekä sen vähemmän tunnettuihin hahmoihin kuten sinipiikoihin ja hiisiin. Sarjan kirjat kietoutuvat metsän, vuoren, veden ja maan ympärille.

 

14. Kirjassa on lohikäärme

Käärmeenliekit

Eivätkös kaikki tiedä, millaisia lohikäärmeet ovat? Paitsi että kokoelman Käärmeenliekit novelleissa lohikäärmeet voivatkin olla mitä erilaisimpia. Lohikäärme saattaa näyttää aivan ihmiseltä kuten Hanna Morren kertomuksessa Rakelin päätös tai kätkeytyä asfalttiin niin kuin Tarja Sipiläisen kirjoittamassa Asfalttiritarissa. Perinteisempien lohikäärmeiden ystävillekin löytyy sopivia novelleja, esimerkiksi Tomi Jänkälän tutkimusmatkahenkinen tarina Uralin sininen.

Pete%20ja%20lohik%C3%A4%C3%A4rme%20Ellio

Käärmeenliekit-antologia leikittelee taitavasti perinteisillä lohikäärmekäsityksillä ja murtaa niiden kliseitä. Se osoittaa herkullisesti, kuinka perinteisistä pahoista hirviöistä voidaan luoda hyvin monipuolisia ja keskenään erilaisia tarinoita, jotka viihdyttävät lukijaa. Sen verran pelottavia tarinat voivat olla, etteivät ne sovi ihan nuorimmille.

Pete ja lohikäärme Elliot (myös nimellä Pete ja lohikäärme)

Pete on orpo poika, jolla ei ole vanhempia tai ketään muutakaan koko maailmassa. Yllättäen pensaasta ilmestyy lohikäärme. Mutta lohikäärme Elliott ei ole pahantahtoinen olento vaan tahtoo ryhtyä Peten ystäväksi. Mitä kaikkea keskenään erilaiset ystävykset kohtaavat matkallaan? Sen saa selville lukemalla tämän elokuvaan perustuvan kuvakirjan.

 

 

15. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa

Kristina Ohlsson: Lasilapsetlasilapset.jpg

Billien isä on kuollut, ja hän muuttaa äitinsä kanssa uuteen taloon. Billie tietää heti ensi hetkestä alkaen, että talossa ei ole kaikki kohdallaan. Taloa myyvä mies vaikuttaa epäilyttävältä, ja Billiestä tuntuu, että mies valehtelee kertoessaan talon historiasta. Edelliset asukkaat eivät ole vieneet mukanaan mitään huonekaluja, vaan näyttää siltä, että he ovat lähteneet yllättäen ja kovalla kiireellä. Billien huoneessa on vielä edellisen asukkaan piirustuksia pöydällä. Billien äiti on kuitenkin vakuuttunut, että talo on juuri heille sopiva, eikä Billie saa äitinsä päätä käännettyä.

Billien aavistukset osoittautuvat oikeiksi, kun talossa alkaa tapahtua kummallisia ja pelottavia asioita. Joku koputtaa keskellä yötä Billien huoneen ikkunaan, ja vanhaan vierashuoneeseen ilmestyy pelottavia viestejä sillä aikaa, kun ketään ei ole kotona. Billie alkaa tutkia ystäviensä kanssa talon historiaa, josta paljastuu kammottavia asioita. Billien täytyy saada äiti vakuutettua talon kamaluudesta ennen kuin jommalle kummalle tapahtuu jotakin hirvittävää.

Ruotsalaisen dekkaristin kirja on juuri sopivan pelottava alakoulun viimeisiä luokkia käyville.