Helmet-lukuhaaste 2018 (linkki) on jo neljäs laatuaan. Vaikka nimi viittaakin pääkaupunkiseutujen kirjastoihin, on suorittajia ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä (linkki) on yli 7 000 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on vilkasta, ja kirjallisuuden ystävät jakavat omia lukukokemuksiaan ja toisaalta pyytävät myös apua haastaviin kohtiin.

50 kohdan listan rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste (linkki), joka kulki aiemmin nimellä lasten lukuhaaste. Pieneen lukuhaasteeseen voivat tarttua niin lapset kuin aikuisetkin, mikäli 50 kohtaa tuntuu liian haastavalta.

Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tästä postauksesta löydät vinkkejä kohtiin 16-25. Lista julkaistaan myös Helmet.fi-sivustolla.

16. Kirjassa käydään kouluaKirjan kansikuva

Anna Hallava: Valpuri Vaahteran maaginen korva

Koulua käyvän teini-ikäisen Valpurin poskeen ilmestyy finni. Onneksi hänen noitaäitinsä osaa sekoittaa taikaliemen, jonka pitäisi auttaa. Mutta kuinkas käykään? Valpuri alkaa kuulla koulussa ja kotona ja kaikkialla miesten ajatukset. Ei ole helppoa Valpurin elämä muutenkaan, kun isä on rakkausromaaneita rustaava Viikatemies ja velikin kerrassaan raivostuttava kiusankappale!

Valpurin päiväkirjamuodossa kertoma tarina on hilpeää chick litiä, joka uppoaa hyvin niin nuoriin kuin vähän vanhempiin lukijoihinkin.

 

17. Kirjassa selviydytään pulasta

Astrid Lidgren: Ryöstetty Rasmus ja mestarietsivä

Kalle Blomqvist kavereineen käyvät yöisin kolmatta vuotta kesäistä Ruusujen sotaa, jossa Valkoiset ja Punaiset ottavat yhteen. Eräänä iltana Valkoiset törmäävät pieneen Rasmukseen, jonka isä on tiedemies. Rasmuskin haluaisi haluaisi mukaan Valkoisiin Ritareihin!

Valkoiset Ritarit Anders, Kalle ja Eva-Lotta joutuvat kuitenkin kesken sotaretkeä huomaamaan, että tuntemattomat miehet pakottavat Rasmuksen ja hänen isänsä lähtemään kesäasunnoltaan. Seuraa paljon hiiviskelyä, juonittelua ja niin Ruusujen Sodassa opitut taidot kuin Kallen etsiväkyvytkin joutuvat koetukselle. Nopeita päätöksiä pitää tehdä ja Kallen on myös oltava nopsajalkainen.

Ryöstetty Rasmus ja mestarietsivä on hengästyttävä jännityspaketti jonka keskiössä ovat Lillköpingin Valkoiset Ritarit, paikkana Kalvön saari ja pelissä henkiä ja puolustusteolliset salaisuudet.

Kertomus on myös koottu kirjaan ”Mestarietsivä Kalle Blomqvist” ja julkaistu äänikirjana.

18. Kirjan kannessa on kulkuneuvo 

Neil Gaiman: Onneksi oli maitoa

Äiti on lähtenyt työmatkalle ja jättänyt pitkän listan asioista, jotka pitää muistaa. Tärkein asia on muistaa ostaa maitoa, mutta sitä iskä ei ole muistanut. Jotta lapset voisivat syödä aamupalaksi höytäleitä, on iskän pakko lähteä hakemaan maitoa kaupasta. Iskää vain ei kuulu eikä näy takaisin.

Kävi nimittäin niin, että juuri kun iskä oli astunut maitokaupan ovesta ulos, taivaalla lensi avaruusalus, joka kaappasi hänet kyytiinsä. Aluksen kaksi vihreää löllerötyyppiä vaativat iskää luovuttamaan heille koko planeetan hallinnan. Iskä ei suostu. Hän näkee viime hetkellä kyltin, jossa lukee HÄTÄULOSKÄYNTI ÄLÄ KOSKAAN IKINÄ AVAA JA TÄLLÄ TARKOITAMME SINUA. Iskä avaa oven, aika-avaruusjatkumo pääsee sisään ja hän putoaa.

Iskä putoaa merirosvolaivan kannelle, jossa hänet muukalaisena usutetaan kävelemään lankulle. Meri on täynnä piraijoja ja tilanne on vaarallinen. Juuri kun hän on lankun päässä, taivaasta laskeutuu köysitikkaat. Köysitikkaat johtavat kuumailmapalloon, jota ohjaa professori Stegosaurus. Hän kutsuu kulkuvälinettään olennonkyyditys-leijupalloksi. Se on aikakone, mutta viime aikoina se on ollut epäkunnossa, eikä professori Steg voi varmuudella sanoa, mihin se milloinkin kuljettaa.

Voiko iskä päästä milloinkaan enää kotiin? Saavatko lapset maitoa aamumuroihin?

19. Kirjassa on lemmikkieläin

Tittamari Marttinen: Emeliina ja laulavan koiran tapaus

Emeliina on veikeä tyttö, jolle tapahtuu usein kaikkea kummallista. Eräänä päivänä Emeliina esimerkiksi huomaa, että osaa lennättää tavaroita pelkän ajatuksen voimalla. Emeliinan ystävä Ronja puolestaan saa lahjaksi espanjalaisen löytökoiran, jossa on myös jotain erityistä: Teppo-koira on nimittäin loistava laulaja. Teposta tehdäänkin saman tien koulun bändin uusi solisti. Teppo kuitenkin katoaa juuri ennen tärkeää esiintymistä. Emeliina ja hänen ystävänsä saavat laittaa likoon kaiken nokkeluutensa, jotta bändin uusi tähti löydetään ja esitys saadaan pelastettua. Samalla ystävykset tulevat auttaneeksi myös lähellä asuvaa yksinäistä filmitähteä, jonka puutarhajuhliin ei tulekaan enää ketään.

Hyväntahtoinen ja vilkas Emeliina seikkailee myös kirjassa Emeliina ja hylätyn huvipuiston tapaus.

20. Kirja liittyy johonkin peliin 

Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Beta

On vuosi 2117. 16-vuotias Minako Takeda eli Bug on muuttanut äitinsä kanssa Japanista Suomeen Minakon isän kuollessa tapaturmaisesti. Minakon äiti on saanut uuden työpaikan kansainvälisen pelifirman pääkonttorista, ja hänen työnsä on huippusalaista.

Tulevaisuuden Helsinki on erilainen kuin mihin me olemme tottuneet: ilmastonlämpenemisen johdosta merenpinta on noussut rajusti ja liikkuminen hoidetaan pääasiassa gondoleilla ja vesiskoottereilla. Merenpinnan alapuolella metrotunnelit on kapseloitu, joten ne ovat edelleen käytössä.

Alku uudessa koulussa ei ole helppoa, ja niin peliaddikti Minako viettää yhä enemmän aikaa virtuaalimaailmassa. Hänet värvätään betatestaajaksi uuteen Shadow Warriors II -peliin, jota perinteisten konsopelien käsiohjainten sijasta ohjataan päälle puettavalla puvulla, jonka sensorit välittävät tuntemuksia. Pelaaja todella tuntee elävänsä pelin maailmassa. Lopulta todellisuus ja virtuaalimaailma sotkeentuvat toisiinsa hengenvaarallisin seurauksin.

21. Tietokirja

Åke Persson &  & Thomas Oldrup: Maailman pisin pajunköysi

Maailman pisin pajunköysiTiesitko että viikinkien kypärissä ei oikeasti ollut sarvia? Tai että Kolumbus ei ollut ensimmäinen eurooppalainen Amerikassa? Tiedätkö Napoleonin olleen lyhyt? Mitäs jos saisit kuulla, että kaikki nämä tietämäsi asiat (ja moni muu!) ovat palturia! Maailman pisin pajunköysi, kertoo ne oikeat tarinat maailman kuuluisimmista tarinoista, niistä joista tulee luettua ja joita kerrotaan koulussa totena. Jos historia kiinnostaa, pitää asioiden tietämisestä tai muuten vaan halua kahmia nippelitietoa, niin silloin tämä on se juttu. Åke Persson ja Thomas Oldrup  kertovat muutamien sivujen mittaisina juttuina toinen toistaan kiehtovimpia tarinoita historian isoimmista valheista. Jutut ovat viihteellisiä, eivätkä liian akateemisia, joten niitä voi hyvin kepeästikin lueskella aikansa kuluksi sellainenkin, joka ei pitkiä pätkiä jaksa lukea. Kirja sopii kaikenikäisille tiedonjanoisille ihmisille!

Kirjassa selviää miten viikingit, kärpässienet ja sarvikypärät oikeasti liittyvätkään toisiinsa, sekä mitkä olivatkaan oikeasti ne Ceasarin viimeiset sanat. Mikäköhän muu asia on oikeasti pajunköyttä?

22. Kirjan nimessä on vain yksi sana

Sarah Crossan: Yksi

Grace ja Tippi ovat siamilaiset kaksoset, jotka ovat joutuneet tottumaan siihen, että heitä tuijotetaan, kauhistellaan ja että heiltä kysytään typeriä kysymyksiä. He ovat aina tehneet kaiken yhdessä ja ovat läheisempiä toisilleen kuin kukaan muu voisi koskaan olla. Samalla he toivoisivat, että heidät joskus nähtäisiin yksilöinä, että heihin suhtauduttaisiin niin kuin keneen tahansa muuhun. He ovat käyneet teini-ikään saakka kotikoulua, mutta vanhempien rahapulan vuoksi he joutuvat vaihtamaan tavalliseen kouluun. Muutos on valtava, ja muut nuoret saattavat olla armottomia. Samalla Gracen ja Tippin maailma myös avartuu, ja he pääsevät maistamaan tavallisten nuorten elämää. Grace ja Tipp joutuvat kuitenkin vaikean valinnan eteen, joka muutta heidän elämänsä peruuttamattomasti.

Yksi on koskettava proosarunon muotoon kirjoitettu romaani, joka jättää paljon pohdittavaa.

23. Haluaisit olla kirjan päähenkilö

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä

Kirja on Bournen Normaali-trilogian päätösosa. Tässä osassa ääneen pääsee Lottie, joka on ylpeästi ja näkyvästi feministi. Kun Lottie joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi kadulla, hän päättää dokumentoida kaikki kuukauden aikana kohtaamansa seksistiset tapahtumat. Aiemmista osista tutut Evie ja Amber ovat vahvasti mukana projektissa, samoin kuin kuvaajaksi rekrytty Will, joka vaikuttaa hyvin anti-feministiseltä.

Lottiella on edessään tärkeä yliopistohaastattelu, mutta hän projekti vie odotettua enemmän aikaa. Tämä aiheuttaa riitoja hänen vanhempiensa kanssa. Lottie osasi kuvitella projektin olevan haastava, mutta hän ei osannut kuvitellakaan millaiseen myrsyyn hän joutuu. Hän saa paljon kamalia viestejä, jotka ovat valitettavaa todellisuutta nykyaikana. Onneksi projekti tuo mukanaan paljon myös hyvää.

24. Vuonna 2018 julkaistu kirja

Martin Widmark : ”Jalkapallon arvoitus”

Vallilaan on tulossa tärkeä jalkapalloturnaus. Aurinkoniitty on voittanut monta kertaa aikaisemmin, mutta tällä kertaa Vallilan joukkuetta valmentaa postinkantaja Franco Bollo joka lupaa että nyt ottelu voitetaan ja hopeinen pokaali saadaan kotiin Vallilaan. Poliisimestari on maalivahtina ja hyökkääjänä Muhammed Karat, joten voitto on varma?

Vallilan peli ei kuitenkaan kulje kuin ajateltiin. Ottelua katsomaan tulleet Lasse ja Maija joutuvat kuitenkin pian auttamaan Poliisimestaria aivan muussa kuin jalkapallossa, kun hopeinen palkintopokaali katoaa kesken ottelun. Mutta kuva veisi pokaalin? Epäilyksiä käydään läpi: onko varas makkaramyyjä, pallokentän vieressä asuva Viola Lilja jonka koiran päiväunia ottelu häiritsee tai kenties joku otteluun osallistunut? Entä mihin kadonnut pokaali on piilotettu, vai ehtikö joku jo viedä sen pois kentältä?

Maijan ja Lassen apu Poliisimestarille on tarpeen, ja lopussa käytetään järkeä niin syyllisten nappaamiseen kuin rangaistuksen jakamiseenkin.

25. Kirjaston henkilökunnan tai opettajan suosittelema kirja

Liitsola, Hilkka: Herra Lumpeenkukka ja neiti Kuusenkerkkä

Herra Lumpeenkukka on säntillinen pikkutarkka mies, joka pitää siitä, että kaikki asiat ovat hyvässä ojennuksessa. Hän tekee vain säntillisiä asioita, kuten käy kävelyllä vain asianmukaisiin aikoihin: aamukävelyllä, kuutamokävelyllä, sunnuntaikävelyllä, iltakävelyllä. Hän on hieman yksinäinen ja täyttää päivänsä totutuilla tavoilla ja turvallisella toistuvuudella. Tavattomille asioille hän nyrpistää nenäänsä.

Eräänä päivänä Herra Lumpeenkukka tutustuu sattumalta torilla neiti Kuusenkerkkään. Neiti Kuusenkerkkä on kaikkea muuta kuin mihin herra Lumpeenkukka on tottunut: hän nauraa hersyvästi, eikä nyrpistä millekään nenäänsä. Hän pyörähtelee ja pyrähtelee kulkiessaan aina sen mukaan, kenen kanssa sattuu juttusille. Kun neidin pullapussi on tyhjentynyt, hän puhaltaa sen täyteen ilmaa ja läimäyttää rikki käsiensä välissä. Sitten hän nauraa niin, ettei siitä meinaa tulla loppua ollenkaan.

Neiti Kuusenkerkkä kutsuu herra Lumpeenkukan luokseen muutenvainjuhliin.

Kun Herra Kuusenkerkkä saapuu neidin osoitteeseen, hän näkee talon, joka on hyvin soma ja erikoinen myös. Iltataivaanvioletti talo on maalattu sopimaan yhteen pilvettömän päivän kanssa. Pilvisiä päiviä varten talossa on valkoinen katto. Tuulista päivää varten talossa on ikkunanpuitteet, joissa on kiekuroita ja koukeroita ja joitakin kiemuroita myös – samanlainenhan on tuulikin. Lisäksi talossa on kolme savupiippua kuin valtamerilaivoissa, kaunis pyöreä ikkuna, joka sopii yhteen öisen kuutamon kanssa, iloisten päivien kanssa pulputtava suihkulähde sekä taidokkaan kauniisti taottu portti, jonka voi surullisina päivinä sulkea perässään.

Talo ei siis ole sellainen säntillinen, jollainen talon herra Lumpeenkukan mielestä pitäisi olla. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun herra Lumpeenkukka seisoo tämän talon edustalla. Hän on nimittäin aiemmin tehnyt talosta valituksen rakennusvalvontaan kaavamääräysten rikkomisesta ja vaatinut talon purkamista! Eihän hän silloin tiennyt, että talossa asuu noin mukava neiti. Mitä herra Lumpeenkukka voi nyt tehdä? Eihän purkamista pysty niin vain perumaan.