tiistai, 20. helmikuu 2018

Helmet-lukuhaaste 2018 on jo neljäs laatuaan. Vaikka nimi viittaakin pääkaupunkiseutujen kirjastoihin, on suorittajia ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on yli 7000 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on vilkasta ja kirjallisuuden ystävät jakavat omia lukukokemuksiaan ja toisaalta pyytävät myös apua haastaviin kohtiin.

50 kohdan listan rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste, joka kulki aiemmin nimellä lasten lukuhaaste. Pieneen lukuhaasteeseen voi tarttua niin lapset kuin aikuisetkin, mikäli 50 kohtaa tuntuu liian haastavalta.

Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tässä ensimmäiset viisi kohtaa. Lista julkaistaan myös Helmet-fi -sivustolla.

1. Kirjassa muutetaan

John Boyne: Poika Vuoren huipulla

On vuosi 1936. 7-vuotias Pierrot jää orvoksi ja hän joutuu jättämään taakseen kotikaupunkinsa Pariisin sekä parhaan ystävänsä Anshelin. Pierrot muuttaa tätinsä hoiviin Saksaan, jossa hän saa uuden nimen Pieter. Talon isäntä on vaikutusvaltainen mies, jolle ei kannata mainita juutalaista parasta ystävää.

Vähitellen ympäristön paineet ja talossa vallitsevat normit alkavat vaikuttamaan Pieterin arvoihin. On järkyttävää ajatella, kuinka aikoinaan ihmisiä – varsinkin nuoria – manipuloitiin ajattelemaan, että hirmutyöt ovat oikeutettuja. Toisaalta vastustaminen olisi ollut kohtalokasta.

Kirjan aihe on rankka, mutta Boynen kerronta on riittävän neutraalia.

 

2. Kotimainen runokirja

Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa: Yökyöpelit (2008)

”Tilanne on vakava:Jyrsitty on lakana ja puolimätä sitruuna  löytyi isän piposta!”

Näin alkaa runo Nakertajasta, joka ”vohkii muiden muonia” ja ”levittelee kuonia”. Nakertajan lisäksi Yökyöpelit esittelee lukuisia muitakin hulvattomia hahmoja, kuten Päätäi Väätäisen, joka perustaa päiväkodin, Hiiri-fakiirin, ujon sammakkoprinssin, joka odottaa suudelmaa sekä neiti Björkin, joka pureskelee puuta.

Ruohosen sanaleikit ja riimittelyt ovat vastustamattomia ja vievät lukijan hieman vinksahtaneeseen, mutta sitäkin hauskempaan satumaailmaan. Monet runoihin piilotetut koukut ja oivallukset hoksaa vasta, kun runoja lukee ääneen. Lukukokemuksen täydentää Erika Kallasmaan herkullinen kuvitus. Laura Ruohoselta on ilmestynyt myös kaksi muuta runokirjaa: Allakka ja Pullakka (2004) sekä Tippukivitapaus (2017). Sekä Yökyöpeleistä että Tippukivitapauksesta on tehty musiikkinäytelmä, ja Yökyöpeleitä on voinut seurata myös Pikku Kakkosen televisiosarjassa.

3. Kirja aloittaa sarjan

Reeta Aarnio: Maan kätkemät (Maan, veden ja tulen väki -sarja)

Neljäsluokkalainen Liina viettää aivan tavallista elämää pienessä Kuunangan kaupungissa. Kaikki muuttuu, kun hänelle paljastuu, että koulussa toimii taikakoulu. Taikuus ja uudet ystävät ovat tarpeen, kun Liina ystävineen ryhtyy selvittämään lasten salaperäisiä katoamistapauksia. Kirja aloittaa Maan, veden ja tulen väki -sarjan, joka on Harry Potter -henkistä fantasiaa maailmassa, jossa taikuus ja myyttiset olennot ovat todellisia.

Robert Arthur: 3 etsivää ja kauhujen linna (3 etsivää -sarja)

Nuoret Jupiter Jones, Peter Crenshaw ja Bob Andrews perustavat etsivätoimiston. Ensimmäisen toimeksiannon he saavat maineikkaalta elokuvaohjaajalta Alfred Hitchcockilta: tämä etsii elokuvaansa kummitustaloa. Pojat lähtevät tutkimaan lupaavalta vaikuttavaa Kauhujen linnaa, mutta se osoittautuukin todella pelottavaksi paikaksi… Romaani on ensimmäinen osa pitkää Kolmen etsivän tutkimuksista sarjaa.

Elina Rouhiainen: Kesytön (Susiraja-sarja 1)

Raisa Oja menettää äitinsä onnettomuudessa ja joutuu muuttamaan enonsa luokse Kainuun Hukkavaaraan. Siellä Raisalle alkavat paljastua sukunsa salaisuudet. Hänen mieltään kiehtoo myös lukion komein ja ihailluin poika Mikael. Susiraja-sarjan avausosa tarjoaa viihdyttävää paranormaalia romantiikkaa ja jännittäviä käänteitä.

4. Kirjan nimessä on jokin paikka

Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta

Heikkisen esikoisromaanissa Suomi on ajautunut sisällissotaan Pohjois-Suomen julistauduttua itsenäiseksi valtioksi. Siemenet on kylvetty epäonnistuneella aluepolitiikalla, jonka tuloksena pohjoisessa koetaan etelän vain riistävän kaikki luonnonvarat. Helsingissä taas kyllästyttiin maalaisiin, joita lain nojalla kiellettiin muuttamasta pääkaupunkiseudulle. Yhtenäisen Suomen viimeisistä hetkistä kerrotaan episodimaisittain päähenkilöiden Oulan, Jessen, Ainon ja Abdin näkökulmista.

Teemastaan huolimatta tarina on hulvaton satiiri, josta elokuvien ystävät voivat löytää enemmän tai vähemmän hienovaraisia silmäniskuja valkokankaan klassikkoja kohtaan.

5. Luit kirjan e-kirjana tai kuuntelit äänikirjana 

Tove Jansson: Muumilaakson maraskuu

Muumilaakson marraskuu on Tove Janssonin viimeinen muumiromaani, jossa muumiperhettä ka

ipaavat laakson asukkaat muuttavat tyhjään Muumitaloon. Muumiperhettä vain ei ole missään! 2007 äänitetyn äänikirjan lukee isoisämäisen harkitusti ja kohtuullisesti eläytyen Kari Paju. Suositellaan muumeihin jo tutustuneihin, aikuisillekin.

Äänikirjoja harvoin lukevalle voi töksähtää moni asia: vanhan tallenteen äänenlaatu, itselle ikävä lukija  ja moni muu asia. Muumikirjoja ovat äänikirjaksi lukeneet useat henkilöt monella tyylillä