keskiviikko, 14. toukokuu 2014

Nuortenkirjailijalle vuosittain myönnettävän Laivakello-palkinnon on saanut kirjailija Sari Peltoniemi (s. 1963) monipuolisesta lasten- ja nuortenkirjatuotannostaan.

Palkinto jaettiin tänään keskiviikkona Kotkassa lasten- ja nuortenkirjallisuustapahtuman, Pertsa ja Kilu -päivien avajaistilaisuuden yhteydessä.

Palkintoperusteluissa arvostettiin Peltoniemen kunnianhimoisuutta, uudistushenkisyyttä ja yllättävyyttä:
Sari Peltoniemi kirjoittaa usein arjen ja fantasian viistolla rajalla.  Hänen lasten- ja nuortenkirjoissaan arki nyrjähtää paikoiltaan äkkiarvaamatta. Peltoniemi ammentaa kernaasti aineksia realistispohjaisiin nuortenromaaneihinsa suomalaisesta kansanperinteestä ja mytologiasta.   Hänen erityisenä ansionaan on lyhytproosa. Lapsille ja nuorille tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän  aihepiireiltään kiinnostavaa, mutta ilmaisultaan kiteytettyä luettavaa.

Laivakello-palkinnon esiraati, kirjastonhoitajan ja kirjavinkkarin Markku Kestin  ja Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajan Maria Ihosen johdolla, valitsi korkeatasoisesta nuortenkirjailijakaartista kuusi finalistia. Peltoniemen lisäksi ehdolla olivat Reeta Aarnio, Hannu Hirvonen, Jukka-Pekka Palviainen, Salla Simukka ja Kalle Veirto.

Lopullisen valinnan kuudesta finalistista teki lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen.
Palkinnon ovat perustaneet Väinö Riikkilä -seura ja Pekkas-akatemia. Palkintoon kuuluu messinkinen laivakello, ja sen kautta halutaan tehdä kunniaa myös Väinö Riikkilän Kotkaan sijoittuville, merihenkisille Pertsa ja Kilu -seikkailukirjoille.