Hyvää kirjan ja ruusun päivää toivottaa Kirjavinkkariyhdistyksen hallituksen sihteeri! Suomessa Kirjan ja ruusun päivää on totuttu juhlistamaan tunnetun kirjailijan pienellä kirjajulkaisulla. Kirjan ja ruusun päivänä kirjan ovat julkaisseet muun muassa Jari Tervo (Jarrusukka) ja Kari Hotakainen (Kantaja) sekä viime vuonna Tuomas Kyrö (Miniä). Nämä romaani ovat mielestäni niin sanottuja pienoisromaaneja, jotka ihmiset ovat saaneet kaupan päälle asioidessaan kirjakaupassa. 

Pienoisromaani on karkean määritelmän mukaan kirjallinen tuotos, joka on laajempi kuin novelli, mutta suppeampi kuin tavallinen romaani. Todellisuudessa pienoisromaanin määritelmästä on olemassa erilaisia mielipiteitä. Hajontaa on käsityksissä, mikä on pienoisromaanin minimi- ja maksimimitta. Pienoisromaanin Wikipedia-artikkelin mukaan pienoisromaani on laajuudeltaan 17 500 ja 40 000 sanaa. Pienoisromaanin vähimmäissanamäärästä on olemassa erilaisia näkemyksiä. Näkemykset heittelehtivät 15 000 ja 20 000 sanan väliltä, mutta maksimisanamääränä tuo 40 000 on melko yleisesti hyväksytty. Hämmennystä lisäävät kuuluisat teokset, joita pidetään pienoisromaaneina, kuten Philip Rothin Hyvästi, Kolumbus, joka sisältää yli 70 000 sanaa ja Anthony Burgessin Kellopeli appelsiini, jossa on lähes 60 000 sanaa. Pienoisromaania suppeampi kaunokirjallinen teos on novellette.

Olen listannut 5 alle 150 sivuista pienoisromaania. Nämä ovat kaikki kirjoja, jotka on mahdollista lukea yhdellä istumalla.

Georges Bataille: Madame Edwarda (1941)

Tämän lyhyen kirjan päähenkilönä on Pierre Angelique, joka kohtaa Madame Edwardan, prostituoidun. Madame Edwardasta tulee Pierrelle pakkomielle ja alkaa pitää Edwardaa Jumalana. Vaikka ”Jumala” aiheuttaa tarinan aikana paljon kuolemaa Pierren edessä. Kuten Georges Bataillen (1897-1962) tunnetuimman teoksensa Silmän tarinan, hän julkaisi kaunokirjallisena pääteoksenaan pitämän Madame Edwardan salanimellä. Teos on vain vähän alle 50 sivuinen.

Pentti Saarikoski: Aika Prahassa (1967)

Aika Prahassa on pieni romaani rakkaudesta, kaipauksesta ja asettumisesta vieraassa ympäristössä. Aika, jolloin Pentti Saarikoski (1937-1983) kirjoitti romaanin, oli otollinen kirjoittaa poliittisesti motivoitunut romaani. Aika Prahassa ei kuitenkaan mielestäni ole poliittinen kirja. Teos on Saarikosken tiivistelmä hänen Prahassaan viettämästä ajasta. Aika Prahassa on kertomus rakkaudesta, joka saa päätöksensä omituisten tapahtumien saattelemana. Saarikosken Prahan aikoihin voi myös tutustua Otavan julkaiseman Prahan päiväkirjat –teoksen kautta. Aika Prahassa on vähän yli 100 sivuinen.

Sadeq Hedayat – Sokea Pöllö (1937)

Sokea Pöllö on 1930-40 –luvulla kirjoittaneen Sadeq Hedayatin (1903-1951) pääteos. Sitä pidetään persialaisen 1900-luvun kaunokirjallisuuden yhtenä tärkeimpänä teoksena. Hedayat on saanut vaikutteensa Frans Kafkalta, Anton Tsehovilta ja Edgar Allan Poelta. Eritoten Kafkan vaikutuksen voi nähdä teoksen kertojan alemmuuden kokemuksen kautta. Sokea Pöllö –teoksessa kertoja käy läpi monenlaisia muutoksia ja mielentiloja. Maailmankuva Sokea Pöllö -romaanissa on synkkä ja hirvittävä. Päähenkilö on jumissa ”kafkamaisessa” painajaisessa, josta pääsy pois tuntuu mahdottomalta. Sokea Pöllö jää alle 100 sivuiseksi.

Adolfo Bioy Casares: Morelin keksintö (1940)

Argentiinalaisen kirjailijan Adolfo Bioy Casaresin (1914-1999) Morelin keksintö on monitasoinen romaani. Sitä voidaan pitää fantasia- ja seikkailuromaanina, jossa on filosofista pohdintaa. Esipuheen teokselle kirjoittanut Jorge Louis Borges pitää Morelin keksintöä ”täydellisenä romaanina”. Teoksen päähenkilö pakenee vainoajiaan autiolle saarelle. Yht’äkkiä saarelle ilmestyy muita ihmisiä, jotka eivät näytä kiinnittävän päähenkilöön ollenkaan huomiota. Omituisuutta lisää esineiden ilmestyminen ja taivaalla paistavat kaksi aurinkoa. Kookos -kustannuksen suomennos teoksesta ilmestyi vuonna 2002. Morelin keksinnöllä on sivuja 108.

Antonio Tabucchi: Taivaanranta (1986) 

Tässä Antonio Tabucchin (1943-2012) pienessä murhamysteerissä ruumishuoneen virkailija Spino pyrkii selvittämään ruumishuoneelle tuodun nuoren miehen henkilöllisyyden ja sen, mitä hänelle on tapahtunut. Mitä Spino saa selville nuoren miehen henkilöllisyydestä ja löytääkö hän tutkimuksissaan jotain muutakin? Alun perin vuonna 1986 ilmestynyt Taivaanranta on kirja, jonka tiivis kerronta osaa pitää lukijan kiinnostuneena. Taivaanranta on 112 sivuinen.